היה מושלם. איך משפרים?
הגרמנים לא עוצרים בזכייה במונדיאל 2014. הנה המסקנות שאמורות להיות "מנוף ההצלחה של הכדורגל הגרמני לשנים הבאות"
גביע העולם של פיפ"א עומד כיום בכניסה למשרדי ההתאחדות הגרמנית (DFB) שבפרנקפורט. הוא סמל למצוינות השחקנים של יואכים לב בברזיל, אבל גם לתוכנית מקצועית מצוינת שההתאחדות אימצה ב־2000 ויישמה אותה. "כל אחד מכם שותף לזכייה באליפות העולם", כתב יו"ר ההתאחדות הגרמנית וולפגנג ניירסבאך לעובדיו לאחר המונדיאל. מכתב תודה מיוחד נשלח גם לצוות החיצוני שסייע לתקן את הגביע שניזוק בעקבות אירועי השמחה שבהם השתתף (הוא נפל כמה פעמים מידי שחקנים שחגגו עמו).
אבל העבודה לא נגמרה בגלל הזכייה בגביע. ההפך, לאחר כמה שבועות של מנוחה מאירועי הקיץ התיישבו עובדי ההתאחדות הגרמנית, והתחילו לחשוב מה עושים כדי למנף את הכדורגל הגרמני כולו לרמות גבוהות עוד יותר לאחר הזכייה במונדיאל בברזיל.
תוכנית 2024
ההחלטה הראשונה של ההתאחדות הגרמנית היא כתיבת תוכנית לטווח הארוך, עד 2024. ה־DFB ראו ש"כישרון" הוא תוצאה של טיפוח נכון במסגרות הנכונות לשחקנים. ההפנמה הזאת, במסגרת ההתאחדות אבל גם במסגרת קבוצות הכדורגל הרבות במדינה, היוותה את הבסיס לדור הגרמני המוצלח שהוביל לזכייה באליפות עולם ראשונה מאז 1990. התוכנית ל־2024 עדיין לא נכתבה אך עובדים עליה, וסביר להניח שבסיסה יהיה דומה לתוכנית שערכה ההתאחדות בשנת 2000 — אז החליטה לשנות את הגישה לטיפוח כדורגלנים, ולהפסיק את בניית הכושר כדי להתמקד בבניית הכישורים הקוגניטיביים של הכדורגלן בגיל צעיר, כשהבינה כיצד אימון קואורדינציה מוביל הוא הבסיס לאינטליגנציית משחק.
מקום לנבחרת
אחת המסקנות העיקריות של ההתאחדות הגרמנית מהמונדיאל היא שבכל טורניר צריך מחנה שמותאם לשחקנים בצורה המושלמת. חצי שנה לפני המונדיאל בברזיל השלימה ההתאחדות לכדורגל הגרמנית את בניית המתחם שלה בסמוך לפורטו סגורו. העלות היתה גבוהה, אבל בניית המתחם — שנקרא Campo Bahia וכלל 65 חדרים ומגרשי אימון "באווירה כפרית" — היתה קריטית להצלחה. "במונדיאל הקודם ב־2010 שמנו לב שמרחק קצר בין הבסיס של הקבוצה, מגרשי האימונים ומרכזי המדיה הוא חיוני עבור כל המעורבים", הסביר מנהל הנבחרת אוליבר בירהוף, שגם טען כי המיקום של המתחם, 45 דקות נסיעה מנמל התעופה, היה חשוב כדי "למזער את התשישות מהנסיעות בשל הגודל של המדינה והמרחק הרב בין הערים". האווירה במחנה הזה היתה חשובה. אווירה של פתיחות שנתנה לכל השחקנים את האופציה להיות יחד, אך גם את האופציה לקצת בדידות ואפשרות "לנוח" מהחברים לקבוצה. מסקנה נוספת של ההתאחדות הגרמנית היא "האישיות הנכונה" לשחקן נבחרת. כדי להצליח כנבחרת, בלוחות הזמנים והלחצים של המונדיאל, צריך אישיות מתאימה — ולעתים היא חשובה יותר מיכולות טכניות.
שילוב זה טוב
שילוב של מעגלים טכנולוגיים, רפואיים ומקצועיים הוא קריטי להמשך ההצלחה. הצוות המקצועי של הנבחרת הגרמנית קיבל עשרות אלפי נתונים מהצוות הטכנולוגי, עצות לטיפולים ולבניית אימונים מהצוות הרפואי ועצות פורצות דרך מצוות מדענים וחוקרים. כך למשל, יואכים לב, המאמן, לא "הריץ" את השחקנים שלו ולו פעם אחת באימונים, וזאת משום שמחקרים הראו שאין שום יעילות באימוני ריצה. כל האימונים של לב, כולל אלו שנועדו לפתח או לשמר יכולות אירוביות טהורות, התמקדו באלמנטים פיזיולוגיים שחוזרים על עצמם במהלך משחק — ניתורים, ריצות קצרות, תרגילים קואורדינטיביים עם שילוב הכדור וכו'. לכל אימון היתה נגזרת טקטית, וכמעט בכל אימון חולקו השחקנים לקבוצות קטנות. אימוני השיקום והכוח נעשו בצורה אינדיבידואלית לחלוטין. ההתאחדות הגרמנית הגיעה למסקנה שצריך התמקדות עוד יותר אינדיבידואלית בכל אימון אישי או כזה שנוגע ליכולות גופניות. לכל שחקן מבנה גוף אחר, אישיות שונה וכו', ולכן צריך להתאים את האימונים אליו כדי להוציא ממנו את המיטב. זה מוטיב שיחזור על עצמו באימוני הנבחרת הגרמנית בטורנירים הבאים, ויתגבר בזכות הזיכרון הקולקטיבי של ההתאחדות והשילוב של האלמנטים הרפואיים, הטכנולוגיים והמקצועיים.
הנאה זה יעיל
בהתאחדות לכדורגל הגרמנית רוצים שאליפות העולם בברזיל תסייע לגרמניה לחזק את מעמדה כיצרנית כישרונות. כדי שזה יקרה הוחלט לאמץ את התפיסה ש"הכדור יהווה גורם הנאה לכל אחד ואחד שרוצה, בכל גיל ובכל שכונה". כדי לסייע להנאה הזאת, החליטה ההתאחדות על בניית 366 "מרכזי אימון" ברחבי גרמניה, כלומר מגרשים עם מתקנים צמודים שיהיו זמינים לציבור המעוניין לשחק כדורגל. נוסף למרכזי האימון הללו, יש עשרות מרכזים לאומיים לפיתוח כישרונות שאליהם מגיעים שחקנים כישרוניים. רבים מהם מצטרפים לאקדמיות הכדורגל של קבוצות הכדורגל המקצועיות — יש "חובת אקדמיה" בכל קבוצות שלוש הליגות המקצועיות בגרמניה. אלו אמורים להעניק טיפול מקיף לכל מי שרוצה לשחק כדורגל בגרמניה.
בית נבחרות
ההתאחדות לכדורגל הגרמנית גם מעסיקה כמה אלפי מאמנים שכל אחד מהם עבר במערכת ההכשרה המתקדמת בעולם, ומחובתו לחדש את רישיונו באמצעות השתלמויות מדי שנתיים. באמצעות השתלמויות אלה המאמנים מגיעים מעודכנים לכל אימון ומסייעים בפיתוח כדורגלנים. בעקבות המונדיאל הוחלט גם על הקמת מרכז אימונים לאומי בפרנקפורט בהשקעה של 60 מיליון יורו. תפקידו להיות בית נבחרות אך גם מרכז אימונים לאומי, שירכז ידע לאומי בנושא הכשרת מאמנים ושחקנים ובכלל, ויהווה מרכז ידע לכדורגל למאמנים, שחקנים, מנהלים ספורטיביים, שופטים וכו'. יו"ר ההתאחדות הגרמנית מכנה את המרכז הזה כ"סיליקון ואלי של הכדורגל הגרמני". כלומר, מרכז הפיתוח של הכדורגל הגרמני.
מודלים לחיקוי
השארת מודלים לחיקוי בספורט. בהתאחדות לכדורגל הבינו את חשיבות ספורטאי העבר בפיתוח ספורטאי העתיד. אחרי המונדיאל החליטו בהתאחדות לכדורגל הגרמנית לייצר "מאגר" של ספורטאי מופת שילמדו איך להיות חלק מהמשחק. פיליפ לאהם, הקפטן, יהווה דוגמה לא רק לשחקנים שהכירו אותו ושיחקו איתו, אלא לדור העתיד של כדורגלני נבחרת גרמניה — אם כמאמן או אפילו כשגריר של כדורגל. המטרה היא להשאיר את "המודלים לחיקוי" בתוך עולם הכדורגל.
הכותב הוא ראש המרכז לקידום הספורט והמרכז לקואורדינציה בישראל וחבר מערכת הספורט ההישגי בגרמניה. לעוד פרטים על שיטת ה-OCO והכנס " אליפות העולם מסקנות יישומיות " ניתן לקבל מידע באתר אקדמיית ורטהיים http://www.wertheimacademy.com
מהו תפקיד מינהלת הליגה?
הנבחרת היא הקבוצה ה־19
שיתוף הפעולה בין ההתאחדות לכדורגל הגרמנית למינהלת הליגה הגרמנית (DFL) הנו הכרחי להמשך הדומיננטיות הגרמנית בכדורגל האירופי. בתחילת שנות ה־2000 המועדונים אימצו את ההנחיות של ההתאחדות בכל הקשור לטיפוח שחקנים, בניית אקדמיות וגם שחרור שחקנים לנבחרות הצעירות. הם עשו זאת גם בגלל משבר גדול שפגע בבונדסליגה (בעקבות פשיטת הרגל של חברת המדיה Kirch, שלה היו זכויות השידור של הליגה), אבל גם בגלל התפיסה שנבחרת גרמנית חזקה טובה לליגה הגרמנית.
המועדונים הגרמניים כולם זנחו את חילוקי הדעות ביניהם על מגוון נושאים, והחליטו ש"הנבחרת הגרמנית היא הקבוצה ה־19 של הבונדסליגה". כלומר, שלנבחרת גרמניה יתייחסו כל הקבוצות כאל הקבוצה של כולם, קבוצה שיכולה לשפר ולשדרג את מעמד הליגה כולה.
את התוצאות אפשר לראות בספרי החשבונות של הליגה הגרמנית. בעונה שעברה הרווחים התפעוליים של כל הקבוצות עמדו על 383.5 מיליון יורו, וההכנסות צמחו ב־4.4% ל־2.17 מיליארד יורו. כמו כן, בעקבות הזכייה ההכנסות ממכירת זכויות שידור לחו"ל עלו ב־114% ליותר מ־150 מיליון יורו, והצפי הוא להמשך הצמיחה של הליגה מחוץ לגרמניה.
לא מן הנמנע שגם ליגת הכדורגל בישראל תרוויח רבות בזכות נבחרת כדורגל מוצלחת — ברמה המקצועית, הציבורית והכספית — חרף ניגודי האינטרסים בין הצדדים. אגב, לגרמנים היה קל יותר להגיע לפעולות משותפות לטובת הציבור מכיוון שהבעלות על הקבוצות הגרמניות היא ציבורית.
אוריאל דסקל