בעצם, הכדורגל הולאם
עופר עיני קיבל לידיו התאחדות לכדורגל בחוב של יותר מ-60 מיליון שקל ורק אופציה ריאלית אחת: להתחנן למשרד האוצר לבוא ולהציל אותו. בכל מקרה, אל תקראו להסכם בין הטוטו, ההתאחדות לכדורגל ומשרדי הספורט והאוצר "הסכם שיווק"
לאחר שבועות ארוכים סביב שולחנות הדיונים, נחתם היום הסכם הרפורמה/שיווק/תוכנית הבאה לכדורגל הישראלי בין נציגי האוצר, נציגי משרד הספורט, נציגי מנהלת הליגה ונציגי ההתאחדות לכדורגל. כדי ללמד אותנו על הקושי בהגעה להסכם, כחצי שעה לפני החתימה עצמה, שני הצדדים התקשו להגיע להסכמה לגבי סעיף בחוזה.
רק אחרי שהגיעו להסכמה כל הצדדים - לימור לבנת, שרת הספורט, עופר עיני, יו"ר ההתאחדות לכדורגל, איציק לארי, מנכ"ל הטוטו ואמיר לוי ממשרד האוצר, הופיעו למסיבת העיתונאים - שגם עליה לא כל הצדדים ידעו.
- מה ההתאחדות לכדורגל מסתירה?
- המשימה של עיני
- אבי לוזון מסיים 7.5 שנים כיו"ר ההתאחדות לכדורגל - ההצלחות והכישלונות
בכל מקרה, סוף סוף נחתם ההסכם שמתייחס לעונת 2015/16 בלבד - ולמרות ההתכתשויות, הצדדים דיברו על "יחסי עבודה תקינים" והמשך עבודה משותפת "למען הכדורגל".
מה בהסכם?
בגדול, במקום ה-80 מיליון שקל שאמור הכדורגל לקבל מהטוטו, הוא יקבל כ-100 מיליון שקל בסך הכל, שאותם יחלוק עם ענפים אחרים. איך? עוד 11 מיליון שקל יועברו לכדורגל מרווחי הטוטו שלהם יוספו 5 מיליון שקל נוספים מפרויקטים של המועצה הלאומית לספורט. כש-16 מיליון שקל יועברו למימון הוצאות שידור וסדרנות, וכש-10 מיליון שקל נוספים יועברו מהאוצר דרך משרד הספורט. הכסף הזה אמור ללכת לכלל הספורט אבל הרוב יגיע לכדורגל. בנוסף, המדינה תקצה עוד 2.5 מיליון שקל למימון שיטור וסדרנות הכרוך באירוח נבחרות ומשחקים מחו"ל.
ובכן, החלק השיווקי נטו, קטן מ-80 ל-58 מיליון שקל (33 מיליון שקל לקבוצות ליגת העל ועוד כ-12.3 מיליון שקל לקבוצות הליגה הלאומית כשכ-10.5 מיליון שקל תקבל ההתאחדות לכדורגל ו-2 מיליון שקל תקבל המנהלת). יש לציין שהטוטו, הגוף המשלם, הוא זה שעבד כדי לאמוד את שווי ההסכם מבחינה שיווקית (חשיפה, יתרונות, שווי שוק וכו') ולא הגופים שבעצם הלכו לבקש את הכסף - המנהלת וההתאחדות לכדורגל.
אגב, אם עד סוף חודש מאי לא יצליחו להעביר בכל הגופים, כולל המועצה הלאומית לספורט, ברשומות, ואמות מידה, סעיף השיווק יחזור לסך של 80 מיליון שקל כפי שהיה בהסכם המקורי.
כחלק מההסכם, ימונה רואה חשבון של האוצר, לגבי כ-23 מיליון שקל שנעלמו מקופת ההתאחדות (או שנחשבים ל"העברת יתר" בין 2009 ל-2013. ימונה גם מפקח ממשרד האוצר לתוכנית ההבראה, שבמסגרתה יועברו עוד כ-6.5 מיליון שקל להתאחדות לכדורגל במסגרת "סיוע לאיגודים במצוקה". ושלא יהיה ספק - צריך תוכנית הבראה.
חוב של 60 מיליון שקל
עיני גילה היום במסיבת העיתונאים שחוב ההתאחדות לכדורגל גדול בהרבה ממה ששיערו. בתקופתו של אבי לוזון, יו"ר ההתאחדות לכדורגל לשעבר, החוב גדל מכ-5 ל-10 מיליון שקל לגבהים של 80 מיליון שקל. כשכרגע ההתאחדות לכדורגל חייבת 60 מיליון שקל, שכ-45 מיליון שקל מהם לבנקים והשאר לספקים ולאופ"א.
"להתאחדות חוב של 60 מיליון שקל, מתוכם 45 מיליון שקל אנחנו חייבים לבנקים. את השאר אנחנו חייבים לספקים. אני מאמין שעם התנהלות נכונה נוכל לתקן את המצב. מטופל בנטל כבד. הקיצוץ לא היה מאפשר להתאחדות לשרוד. אם רוצים שהכדורגל יתרומם חייבים להשקיע כסף. כשאמרו לי שהסכם השיווק לא יכנס לפועל, אמרי שאין סיכוי לכדורגל הישראלי לשרוד את 2015", אמר עיני, שהצביע על בעיית תזרים מזומנים קשה במקביל לבעית החובות. "גוף שמכניס בין 70 ל-80 מיליון שקל ויש לו חובות שהגיעו עד ל-80 מיליון שקל, קוצצו כבר 20 מיליון שקל לפני תקופתי, לא היה שורד בלי הכסף".
"כל הכבוד לעיני", אמרה לבנת. "הוא לא ניסה לטייח דברים ומאז הגעתו דאג לשקיפות מלאה. בדיעבד, הההתאחדות יכולה הייתה להגיע לקריסה כלכלית".עיני גם רמז כי אחרי הבדיקה לספרי ההתאחדות לכדורגל, הוא ינסה לטפל במי שאחראי על הבור הגדול ב"אמצעים האפשריים".
האם ייתכן שמי שאחראי לחוב הענק של ההתאחדות לכדורגל, בין השאר היו"ר אבי לוזון וממלא המקום שלו שטרן חלובה, ישארו בהנהלת ההתאחדות? הכל אפשרי בכדורגל הישראלי.
"עבודה משותפת"
עיני קרא לעבודה משותפת ואפילו הקצאת כספים ממשרד החינוך להתאחדות לכדורגל כדי לשקם את הכדורגל הישראלי. לימור לבנת דיברה על כך ש"כספי ציבור הם לא הפקר" ולוי ממשרד האוצר אמר: "המטרה שלנו לא היתה לחסוך כסף אלא להבריא את הכדורגל, שזה ענף חינוכי ולא רק כלכלי". לפי לוי: "כשהניהול טוב ושקוף, זה מוקרן על הענף עצמו וגם על קהל האוהדים. ספורט הוא פלטפורמה שניתן לצמוח ממנה והונחה תשתית שאפשר יהיה להתקדם עליה".
אבל המציאות היא שההתאחדות לכדורגל קנתה עוד שנה 'שקטה' מבחינת ההכנסות של קבוצות הכדורגל ועכשיו מתחיל משא ומתן על המשך הסכם ההבראה, שתלוי בהרבה מובנים ביכולת העבודה המשותפת של הצדדים הללו, שלא ממש מתים זה על זה. מה גם, שאין לנו מושג איך הבחירות ישפיעו על משרד האוצר, איך עזיבת השרה תשפיע על המשך העבודה והאם האוצר, שהוא עצמו מנסה להתמודד עם גרעון ענקי, יכול בכלל לסייע לענף. "הם יביאו את הכסף, אני אביא את הניהול", סיכם עיני, שהודה כי עלייה ליורו 2016 "תסייע להתמודד עם הבעיות שלנו. צריך גם מזל".
בקיצור, הכדורגל הישראלי, יותר מתמיד, חי על כספי ציבור. טוטו, משרד הספורט ומשרד האוצר. בעצם, הכדורגל הולאם.
איך ההסכם זה משפיע עליכם?
בהסכם הבטיחה התאחדות לכדורגל ומנהלת הליגה מספר דברים. אחד מאותם דברים הן כרטיסים למשחקי נבחרת, גמר גביע וחצאי גמר גביע ללא הגבלה לחיילים, סטודנטים, ילדים ונשים במחיר מוזל, שלא יעלה על 50% ממחיר הכרטיס הרגיל.
בנוסף, אורן חסון, יו"ר מנהלת הליגה, הודיע כי עד יוני השנה יפורסמו דו"חות של קבוצות הכדורגל - כדי להגביר את השקיפות ואת האמון.
האם הבחירות ישפיעו על ההסכם?
לימור לבנת, שרת הספורט היוצאת, מתעקשת שלא. אבל באמת שאין יכולת לדעת עד כמה ישפיע ההסכם לשנה על החלטות משרד האוצר בעוד שנה. אם פקידי האוצר רציניים בקשר לכדורגל ולהפיכתו לענף בריא ומתוקן, הם יתעקשו להחזיק את הענף בביצים ולהמשיך את הרפורמה, אם לא - יקרוס הענף חזרה לתוך התהו ובהו הניהולי שאפיינו אותו לאורך השנים.