מחממים את היחסים: ה-MLB מעוניינת לקיים משחק ידידות בקובה
מאז 1999 לא שיחקה קבוצה מה-MLB בקובה; דובר ליגת הבייסבול הלאומית של קובה: "זה אולי הרצון שלהם, אך לא ניהלנו שום דיונים. אין שום הסכם"
16:2923.03.15
קומישינר ליגת הבייסבול האמריקאית (MLB) העלה את האפשרות לקיום משחק ידידות ב-2016 בקובה, זאת בעקבות הודעת ממשל אובמה מדצמבר על הפשרת היחסים בין המדינות.
קראו עוד בכלכליסט:
- בוסטון רד סוקס מחממת את היחסים עם קובה
- לראשונה מאז חימום היחסים: קבוצת כדורגל אמריקאית תשחק בקובה
- הסכם שידורים בקובה העלה את הכנסות הוועד האולימפי מזכויות שידור ל-4 מיליארד דולר
שחקני נבחרת הבייסבול של קובה. לא בטוח שהממשל בקובה מבסוט מהגעה של ה-MLB צילום: איי פי
הקומישינר רוב מנפרד אמר בראיון לוול סטריט ג'ורנל כי קרוב לוודאי שיתקיים משחק של הליגה בשנה הבאה בקובה. "קובה היא מדינה שבה הבייסבול הוא חלק מהתרבות, כפי שהוא כאן בארה"ב, ואנחנו אוהבים שווקים כאלה", אמר בראיון שהתפרסם ביום חמישי.
עם זאת, בכירים בקובה ציינו כי עוד לא התקיימו שיחות בנושא. דובר ליגת הבייסבול הלאומית של קובה, אנטוניו דיאז צוטט בסוכנות רויטרס כאומר: "זה אולי הרצון שלהם, אך לא ניהלנו שום דיונים. אין שום הסכם".
מאז 1999 לא שיחקה קבוצה מה-MLB בקובה, אז שיחקו הבולטימור אוריולס במשחק ידידות נגד הנבחרת הלאומית של קובה למול קהל של 50 אלף אוהדים באצטדיון בהוואנה. המשחק ומשחק הגומלין שבא אחריו, התרחשו לאחר שהנשיא בשעתו ביל קלינטון הקל על הגבלות הנסיעות לאי המבודד.
בדצמבר, נשיא ארה"ב ברק אובמה הכריז כי ארה"ב תחל בנורמליזציה של היחסים עם הוואנה, זאת לאחר חצי מאה של עוינות.
"היום, אמריקה בחרה לשחרר את השלשלאות של העבר כדי להשיג עתיד טוב יותר – עבור העם הקובני, עבור העם האמריקאי, עבור חצי כדור הארץ שלנו ועבור העולם", הכריז אובמה והסיר כמה מהגבלות הנסיעה וההגבלות על המסחר.
ההודעה של הקומישינר עוררה אופטימיות בסקטורי הפוליטיקה והספורט של שתי המדינות, אך גם אם הממשלה הקובנית והליגה יסכימו על קיום המשחק בשנה הבאה, מומחי הבייסבול מעריכים כי הוואנה לא תקבל בזרועות פתוחות את "ציידי הכישרונות" של ה-MLB.
פיטר ביארקמן, מומחה לבייסבול קובני ומחבר של כמה ספרים בנושא, אמר כי קיום משחק ידידות לא יוביל לפתיחות פתאומית מצד קובה ולהכרזה מצידו "בואו לבנות אקדמיות נוער פה, תחתימו את כל השחקנים הצעירים שלנו וקחו אותם מפה".
לדבריו, "לחץ אידיאולוגי" מצד מנהיג קובה לשעבר פידל קסטרו הוא שעומד במרכז "הניסיונות של קובה להגן על הבייסבול שלה מהבייסבול המקצועי של צפון אמריקה".
ביארקמן טוען שקסטרו, פיצ'ר לשעבר באוניברסיטת הוואנה, לא היה מעוניין שקבוצות פרטיות ישמשו כתאגידים למען רווח, כפי שקורה ב-MLB והעדיף לבנות נבחרות לאומיות חזקות בקובה שיצליחו בטורנירים בינלאומיים.
ממשלת קובה אפשרה לשחקנים לשחק בליגות ביפן, זאת בתנאי שישובו לשחק בעונת הבייסבול הקובנית. אך הסיכוי לשחק בליגה האמריקאית אפשרי רק באמצעות עריקה. 184 שחקנים קובנים שיחקו ב-MLB, מתוכם 95 מאז 1961, כך לפי נתוני הליגה.
בין השחקנים הידועים שעזבו את קובה, נמנה יסמאני תומאס (23), שערק בשנה שעברה וחתם על חוזה בשווי 68.5 מיליון דולר עם אריזונה דיאמונדבאקס. בשבוע שעבר הכריזה הבוסטון רד סוקס שהחתימו את יואן מונקאדה (19) על חוזה שכולל לפי הדיווחים בונוס של 31.5 מיליון דולר. ברויטרס מדווחים כי משכורת חודשים בקובה נעה בין 40-200 דולר.
בעוד שנותרו מכשולים בפני השחקנים הקובנים המעוניינים להצטרף לקבוצות ה-MLB, משחק הידידות יכול לפחות לקדם את קובה והליגה לבסיס ראשון.
"ליגת הבייסבול בהחלט מעוניינת להתחיל ולפתוח את הדלתות ולקיים דיונים על האפשרות של קיום משחק בקובה, מכיוון שזה לפחות יפתח את הנושא, ויעזור להכין את הקרקע לשלב הבא", מסכם ביארקמן.