ככה שחיתות עובדת
הערכות הן שפיפ"א ככל הנראה תספוג פגיעה פיננסית לא קלה בעקבות העברת מועד קיום המונדיאל בקטאר. ומדוע? בגלל שמעט אנשים בשלטון הרוויחו כסף לכיסם
פיפ"א ככל הנראה תספוג פגיעה פיננסית בעקבות העברת מועד קיום המונדיאל בקטאר. הארגון הסכים בשבוע שעבר להעביר את טורניר 2022 לנובמבר ודצמבר, וזאת על מנת להימנע מהטמפרטורות המטפסות ל-50 מעלות צלזיוס במדינה בחודשי הקיץ. בשבוע שעבר הודיעה פיפ"א גם כי ישלשו את התשלומים שמעבירים לקבוצות עבור שחרור השחקנים ל-209 מיליון דולר, בעקבות התלונות ששינוי התאריך ישבש את משחקי הליגות המקומיות. הליגות האירופיות עשויות לדרוש פיצויים נוספים.
- בכיר בפיפ"א: "צריך לשלול מקטאר את זכויות אירוח המונדיאל"
- בחירות מיותרות עם תוצאה ידועה מראש
- פיפ"א ממשיכה לאבד ספונסרים
כמו כן, בחודש שעבר העניקה פיפ"א את זכויות השידור בארה"ב לטורניר 2026 לפוקס ספורטס, מבלי לערוך מכרז. בפוקס כבר הביעו חוסר סיפוק משינוי המועד של המונדיאל - שמתנגש עם עונת ה-NFL שהם משדרים. ופיפ"א בעצם העניקה לה את זכויות השידור של מונדיאל 2026 כדי למנוע ממנה ללכת לצעדים משפטיים נגדה בקשר למונדיאל 2022.
אסור לשכוח שבחירת קטאר כמארחת, שעומדת גם במרכז חקירה של ועדת האתיקה של פיפ"א, ועוררה מחאה בשל מקרי מוות של עובדים זרים בענף הבנייה - שעל פי הערכות יגיע ל-4,000 עד 2022. כמו כן, ספונסרים כגון סוני ואמירייטס הודיעו שהם לא מעניקים חסות לארגון יותר - כנראה בגלל התדמית הנוראית שלו.
כמו כן, הדו"ח האחרון של הארגון מראה שפיפ"א הוציאה 31.3 מיליון דולר על "עניינים משפטיים" ב-2014. זו עלייה של 145% מה-12.8 מיליון דולר שהוציאו בארגון על עניינים משפטיים ב-2009.
"הם מנסים לקבור את הדיונים על קטאר, גם אם זה יעלה להם הרבה כסף", אומר בוריס גרסיה, מרצה למדיניות ספורט באוניברסיטת לובורו בבריטניה.
הוועד הפועל של פיפ"א הצביע ב-2010 ברוב של 14 למול 8 להעניק לקטאר, המדינה העשירה ביותר במונחים של הון לנפש, את זכויות האירוח על הטורניר, שמתקיים בחודשי יוני – יולי, זאת על אף שדו"ח של פיפ"א מצא שקיום משחקים בחודשי הקיץ עלול לסכן את הבריאות של השחקנים והצופים. כמו כן, לקטאר לא היו תרבות כדורגל או אצטדיונים.
השורה התחתונה היא שפיפ"א, עם רזרבות של יותר ממיליארד דולר, הולכת להפסיד הרבה כסף על אירוח המונדיאל בקטאר, שנקבע על ידי וועד פועל של 25 אנשים, שלפחות שליש מחבריו עזבו או פרשו מהמשחק בגלל פרשות שחיתות כאלו ואחרות. הכסף הזה שמופסד הוא פחות כסף שילך לתשתיות כדורגל, התאחדויות כדורגל שצריכות את הכסף ולפרויקטים הכרחיים.
ככה זה שחיתות - הסרטן של כל ארגון ומדינה. מספר בודדים מרוויחים עוד כמה גרושים בשביל לקבל החלטות שנוגדות את האינטרסים של הארגון שהם אחראים עליו. וזה גם עולה בחיי אדם - 4,000 בני אדם.
ההיתממות של פקידים היא גם כן סימפטום של שחיתות.
"המהלך לשינוי המועד, שאושר ב-19 במרץ על ידי הוועד הפועל, מהווה שינוי חד פעמי", הדגיש מזכ"ל הארגון ג'רום ואלקה, כך שלדבריו המועדונים האירופיים לא היו צריכים לעורר כזו מהומה. הוא הוסיף שזינוק של 300% בתשלומים למועדונים אינו קשור לשינוי המועד. "ממה שקראתי לא מדובר על פיצוי", אמר ואלקה במסיבת עיתונאים. הוא אמר שהמועדונים זכאים לתגמול על שחרור השחקנים כי "בלי שחקנים לא יהיה בכלל מונדיאל".
הכסף הנוסף הוא "הישג מעולה", הגיב קרל היינץ רומינגה, יו"ר איגוד המועדונים אירופי, שדרש מפיפ"א פיצוי על השינוי. פרדריק תיריאז, יו"ר ליגות הכדורגל האירופיות, אמר ביום שבת כי הליגות עשויות גם כן לדרוש פיצויים. "אנחנו מוכנים לתמוך בכל פעולה משפטית שהליגות עשויות לנקוט", אמר תיריאז. "זה בהחלט אפשרי לקיים את טורניר 2022 במאי", הוסיף. נשיא הליגה הספרדית חוויאר טבס אמר כי שינוי המועד ישפיע על חוזי השידור ומועדונים קטנים ובינוניים לא יזכו בנתח מהתשלום בגובה 209 מיליון דולר.
פיפ"א העניקה לפוקס וטלמונדו של יוניברסל את זכויות השידור בארה"ב בשפה האנגלית והספרדית עבור מונדיאל 2026. אולם הערוצים הביעו "עמדה משפטית מתנגדת" לשינוי המועד. פוקס וטלמונדו שילמו 1 מיליארד דולר עבור זכויות השידור של הטורנירים ב-2018 וב-2022 ולא ישלמו יותר על מונדיאל 2026..
"ברור שפיפ"א קיבלה החלטה עסקית", כריס בווילקוואה, יועץ לענייני ספורט בתקשורת מניו יורק אומר, ומוסיף כי נראה שרשויות הכדורגל לא הפחיתו מערך הזכויות של 2026 כדי לספק את ערוצי השידור. אולם ההכרזה על חוזה השידור הכעיסה את ESPN, ששידרה את המונדיאל האחרון. "זה לא היה אידיאלי" לשמוע על העסקה עם פוקס מהתקשורת, הודה בחודש שעבר נשיא ESPN ג'ון סקיפר. הוא הוסיף כי לא קיים שום דיון עם פיפ"א בנוגע ל-2026.
ניקלס אריקסון, מנהל הטלוויזיה של פיפ"א, אמר בהצהרה כי זה לא נדיר שבארה"ב חוזי שידור מוארכים בצורה כזו. לדבריו, בפיפ"א בחנו את "המצב הכללי" ואספו מידע על השוק לפני שחתמו על ההסכם. כאמור, בולישט של פקידים בארגון מושחת.
באופן כללי, שחיתות היא סרטן. ואנשים מושחתים הם תאי סרטן.