הדיון נגמר: מסי טוב יותר
הוויכוח מי טוב יותר - ליאו מסי או כריסטיאנו רונלדו - שחוק ונמשך כבר עשור כשהצדדים חלוקים ומבוצרים בעמדתם. כעת סטטיסטיקות מתקדמות מאפשרות לנו להחליט בצורה מושכלת יותר מי טוב יותר - וזה מסי. בהרבה
ביוטיוב קיימים קליפים של 20 דקות או יותר של כל השערים של ליאו מסי במדי ברצלונה או כל השערים של כריסטיאנו רונלדו במדי ריאל מדריד. השערים מאוד מגוונים: נגיחות, פנדלים, נגיעות בכדור על קו השער, בעיטות מ־30 מטר, בעיטות קראטה, ריצות סולו מדהימות, דאבל פסים ברחבה וכו'. הם כובשים עם רגל ימין, רגל שמאל, ראש, כתף, חזה, ירך, אגן - עם הכל. הם ספרינטרים עם דיוק של מנתחי עיניים. הם לוחמים עם מגע משי. והכל נראה קל. אבל מה שנראה קל הוא רק תוצאה של שנים של עבודה קשה. "כל האנשים שאנחנו קוראים להם מוכשרים, אלו שנראה שהכל הולך להם קל, הם אלו שעבדו הכי קשה כדי להצליח", אומר אנדראס אריקסון, פסיכולוג שבדי, שמחקריו הביאו לעולם את "חוק ה־10,000 שעות", שקובע כי בשביל להגיע לרמה העולמית באיזשהו תחום צריך להתאמן עליו יותר מ־10,000 שעות. "אף על פי שזה נראה קל עבורם, ההפך הוא הנכון", אומר אריקסון. "כמעט תמיד העובדים הכי קשה הם אלו שנראה שהכל קל עבורם. אני עדיין לא פגשתי מישהו שהגיע למצוינות בתחומו מבלי אימונים ועבודה קשה של שעות על גבי שעות".
אז כשאנחנו מסתכלים על כריסטיאנו רונלדו, הילד הרזה מפורטוגל שהפך לכוכב אקשן הוליוודי, או על ליאו מסי, הילד הקטן מארגנטינה שהפך לשחקן הגדול בהיסטוריה של ברצלונה, צריך לזכור תמיד שהם הגיעו לאן שהגיעו בגלל שהם עבדו הכי קשה כדי להגיע לשם.
המספרים הגדולים
המספרים הגדולים, הקלים לאיסוף, מספרי השערים והבישולים, מלמדים אותנו עד כמה הם יוצאי דופן. למסי יש 45 שערים ו־22 בישולים ב־44 משחקים עבור ברצלונה העונה. לרונלדו יש 49 שערים ו־17 בישולים ב־43 משחקים במדי ריאל מדריד. אף אחד בעולם לא מתקרב למספרים הללו - לא בליגות גדולות ולא בליגות קטנות. או כמו שתיירי הנרי, שחקן לא קטן בעצמו, אמר על מסי ורונלדו: "שניהם עושים דברים שרואים רק במשחקי ילדים כשיש ילד אחד טוב בהרבה מכל השאר".
הוויכוח מי טוב יותר שחוק ונמשך כבר עשור בערך והצדדים חלוקים ומבוצרים בעמדתם. אך האם סטטיסטיקות מתקדמות יותר עשויות לאפשר לנו לקבל החלטה מושכלת יותר לגבי מי טוב יותר - רונלדו או מסי? מגזין "האקונומיסט" ניסה לענות על השאלה הזאת על ידי הענקת חשיבות לשערים שהשניים כובשים מתוך הנחה ששער בדקה ה־90 כשהתוצאה 1-1 חשוב יותר משער בדקה ה־90 כשהתוצאה 3-1. המאמר נותן לשערי ניצחון ערך גבוה יותר, מה שהופך את מסי למבקיע משמעותי יותר מרונלדו בשנתייים האחרונות - זאת אף על פי שבזמן הבדיקה הפורטוגלי כבש 105 שערים בשנתיים ומסי "רק" 86 (השערים שנספרו הם מלה ליגה, הצ'מפיונס ליג והמונדיאל).
ב"אקונומיסט" השתמשו במטריקס EPA - כלומר Expected Points Added, מספר הנקודות בפועל ביחס לצפי הנקודות, וגילו כי השערים של מסי שווים יותר. ניקוד ה־EPA של מסי עומד על 59.5 ושל רונלדו על 50.4. ב"אקונומיסט" לא הביאו בחשבון בישולים או את העבודה ההגנתית של השחקן, ולכן אפשר לייחס את היתרון של מסי על פני רונלדו אך ורק לשערים שנכבשו. במובן הזה מסי כובש שערים חשובים יותר מרונלדו.
איכות קבלת החלטות
אבל בימינו ניתן לספור ולחשב הרבה יותר נתונים מאשר רק שערים. חברת GoodCall, שפיתחה אלגוריתם שמחשב איכות של קבלת החלטות, בדקה את האיכות ואת היעילות של קבלת ההחלטות של מסי ורונלדו. החבר'ה ב־GoodCall מודדים יעילות למשחק עם מדד Efficiency Per Match או EPM וגם את איכות ההחלטות. הדירוג שונה משחקן הגנה לשחקן התקפה. במדד השחקנים ההתקפיים - אם שחקן אחראי לשער כל משחק, אז היעילות פר משחק שלו (EPM) היא 100. אם הוא אחראי לשני שערים למשחק, אז ה־EPM שלו הוא 200 וכו'. על ידי מדידת בעיטות, מסירות, הזדמנויות שהגיע אליהם או יצר, מסירות מפתח ועוד - ב־GoodCall גם מודדים את איכות הפעולות שלו (האם השלים את הפעולה שעשה בצורה טובה).
יש מתמטיקה לא פשוטה מאחורי האלגוריתם שלהם, אבל בסופו של דבר זה כלי שמאפשר לקבוע אובייקטיבית מה זו החלטה טובה ומה זו החלטה פחות טובה של כדורגלן. על ידי שימוש בסטטיסטיקות של GoodCall אפשר לעשות השוואה מדויקת יותר בין מסי לרונלדו ובכלל בין כל שאר השחקנים ההתקפיים באירופה.
כששמים את המספרים של מסי מתחת למיקרוסקופ הסטטיסטי, רואים עד כמה הוא פשוט לא מהעולם הזה.
ה־EPM של מסי, כלומר היעילות שלו, היא 238. כלומר מסי אחראי ל־2.38 שערים במשחק (או ל־2.38 הזדמנויות ברורות לשערים). האיכות הממוצעת של ההחלטות שלו היא 0.63%. איך הוא בהשוואה לשחקנים התקפיים אחרים באחת מחמש הליגות הגדולות של אירופה? ה־EPM של השחקן ההתקפי הממוצע היא 34, כלומר הוא מעורב ב־0.34 שערים במשחק. איכות ההחלטות שלו היא 0.12%. כלומר, מסי יעיל פי שבעה יותר מאשר השחקן ההתקפי הממוצע וקבלת ההחלטות שלו טובה ב־500% מהשחקן הממוצע. במילים אחרות - מסי אחראי לשני שערים יותר למשחק מאשר שחקן התקפי ממוצע בפרמיירליג, לה ליגה, בבונדסליגה, בסריה A או בליגה הצרפתית.
עכשיו, בואו נשווה את מסי לשחקנים שאינם ממוצעים בכלל: רונלדו ואריאן רובן מבאיירן מינכן.
ה־EPM של רונלדו הוא 118 - כלומר הוא אחראי ל־1.18 שערים במשחק. אריאן רובן לא רחוק ממנו במובן הזה - עם EPM של 115. עם זאת, קבלת ההחלטות של רונלדו מקבלת ציון של 0.43% בעוד של רובן עומדת על 0.52%, שזה ציון קרוב יותר לזה של מסי. רובן ורונלדו טובים פי שלושה מהשחקנים הממוצעים מבחינת קבלת החלטות אבל הם לא, ובכן, הם לא מסי.
עוד פיצ'ר ב־GoodCall זה פירוק שלבי המשחק, כך שניתן לראות בצורה ברורה יותר מתי ואיפה השחקנים מקבלים החלטות. למשל, ה־EPM של מסי כשהקבוצה שלו מחזיקה בכדור היא 87 - שזה הרבה הרבה יותר טוב מה־EPM של רונלדו כשהקבוצה שלו מחזיקה בכדור (23). איכות קבלת ההחלטות של מסי במשחק החזקת כדור היא 0.57% ביחס ל־0.30% של רונלדו. זה אומר שמסי הרבה יותר מתאים לסגנון משחק של החזקת כדור - שזו לא הפתעה מאחר שהוא משחק בברצלונה, שם למד את אמנות החזקת הכדור מהטובים ביותר בביזנס - צ'אבי ואנדרס אינייסטה.
פליימייקר כובש
היתרון הגדול ביותר של מסי נראה במה שמכנים ב־GoodCall כ"התקפה". כלומר שיש ניסיון לשבור את הקווים ההגנתיים של היריבות. ה־EPM של מסי במהלך התקפה היא 119 בעוד שרונלדו עם EPM של 41 (רובן עם 61). ההחלטות של מסי במהלך התקפה מקבלות ציון של 0.74% - שזה פי 1.5 טוב יותר משל רונלדו (0.49%). זה אומר שמסי הופך החזקת כדור להתקפה הרבה יותר טוב מכל שחקן אחר בעולם. זה גם אומר שמסי הוא לא רק כובש לא מהעולם הזה, הוא גם פליימייקר, שמנהל את החזקת הכדור של ברצלונה בצורה טובה הרבה יותר מאשר רונלדו בריאל מדריד או רובן בבאיירן מינכן.
עם זאת, שווה לציין שרונלדו הרבה יותר קטלני ממסי בהתקפות מתפרצות או מה שנקרא "התקפה מסוכנת". במהלך התקפה מסוכנת, ה־EPM של רונלדו הוא 41 - פי 2.73 טוב יותר ממסי. גם קבלת ההחלטות של רונלדו בהתקפה מתפרצת טובה יותר - 0.89% ביחס למסי (0.42%). כלומר, במקרה של יתרון מספרי - אין כלי חד יותר בכדורגל העולמי מאשר רונלדו, וזה היתרון הגדול שלו ושל ריאל מדריד של קרלו אנצ'לוטי - מכונת ההתקפות המתפרצות הטובה ביותר באירופה.
כמו כן, ניתן להתווכח שרונלדו יותר חד ממסי. ה־EPM שלו במצבי הזדמנות ודאיים לשער היא 18 (עם איכות קבלת החלטות של 0.51%), בעוד של מסי היא 15 (עם קבלת החלטות בעלת איכות של 0.39%).
ואולם, בסופו של דבר, אם מסתכלים על הניתוחים המספריים של השניים - רונלדו הוא מטוס שאין שני לו, אבל מסי הוא הטייס.
מאמן על המגרש
אם לחדד את ההבדלים, אז רונלדו הוא כלי בידי מאמן - כלי מצוין - היהלום שבכתר, אבל מסי הוא חלק מהמרקם הקבוצתי ובמובנים רבים גם יוצר את המרקם הקבוצתי. ייתכן גם שזה מה שאחראי להתאוששות של ברצלונה מתחילת עונה מגומגת למה שנראה כעת כמו עונה שהולכת להסתיים בשיאים. לואיס סוארס, החלוץ שהצטרף לברצלונה מליברפול בקיץ, התקשה להתאים את עצמו למסי וניימאר אבל אז חל שינוי. בראיון לתוכנית El Partido ברדיו הספרדי, סוארס סיפר שהוא "הונחה" על ידי מסי לשחק במרכז השלישיה ההתקפית של ברצלונה בניגוד להוראות של לואיס אנריקה המאמן. זה קרה במהלך משחק שמסי פשוט אמר לו: "הישאר כאן" וככה השתנתה העונה כולה של ברצלונה. "ליאו אמר לי - שאר כאן - ואחרי זה המאמן ראה שאנחנו הגענו לפתרונות בעצמנו, והתחלנו לשחק ככה. אף אחד לא קיבל את ההחלטה אבל זה התחלתי לשחקן כ'מספר 9'.
מסי, שבתחילת כל משחק לוקח לו כמה דקות לבחון את סביבתו, ולכן הוא כמעט ולא רץ או כובש בדקות הראשונות של משחקים, פיתח עם השנים יכולת הבנת משחק מרשימה ביותר, שגם מאפשרת לו לקבל החלטות טובות יותר על המגרש וגם מאפשרת לו לחסוך אנרגיה. האם זה יספיק לזכייה נוספת באליפות ואולי גם בליגת האלופות - על חשבון כריסטיאנו רונלדו? זה נדע בקרוב.