דרמת ההתפטרות: ה-FBI בעקבות בלאטר
שעות אחדות לאחר התפטרותו המפתיעה של נשיא פיפ"א דיווחה רשת ABC כי הרשויות האמריקניות חוקרות את מעורבותו בפרשת השחיתות. מה יעלה כעת בגורל המונדיאל שצפוי להתקיים ב-2022 בקטאר?
רשת ABC האמריקנית דיווחה הלילה (יום ד') כי ה-FBI ואנשי התביעה בארצות הברית חוקרים את מעורבותו של נשיא פיפ"א ספ בלאטר בפרשת השחיתות הגדולה שבמסגרתה כבר נעצרו שבעה בכירים בארגון שעומדים בפני הסגרה לארצות הברית.
- סוף בלאטר: נשיא פיפ"א התפטר לאחר 17 שנים בתפקיד
- לאחר שנבחר שוב: בלאטר מאשים את האמריקאים במסע מתוכנן נגד פיפ"א
- הפשיטה של ה־FBI עשויה לסיים את העריצות של נשיא פיפ"א
החדשות הללו הגיעו שעות ספורות לאחר הודעת ההתפטרות של נשיא פיפ"א. לפני ימים אחדים אמר בלאטר כי אין סיבה שיתפטר משום שהוא איננו חשוד בדבר - אולם כעת ייתכן שהדברים השתנו.
בלאטר הפתיע בהודעתו את עולם הכדורגל כולו מאחר שרק ביום שישי האחרון, אחרי מאבק עיקש ומאמצים פוליטיים אדירים, הוא הצליח להיבחר לקדנציה חמישית בראשות פיפ"א. בקונגרס של הארגון בציריך הוא גבר על יריבו, הנסיך הירדני עלי בין חוסיין, שפרש מהמרוץ אחרי שהבין כי אין בכוחו לנצח.
הודעת ההתפטרות של בלאטר מגיעה על רקע פרשת השחיתות הגדולה, שנחשפה בשבוע שעבר וזעזעה את פדרציית הכדורגל העולמי. שבעה מהאישים הבכירים ביותר בפיפ"א נעצרו בשוויץ ועומדים בפני הסגרה לארה"ב, אחרי ששוויץ וארה"ב פתחו כל אחת מהן בחקירה נפרדת בחשד לשחיתות ושוחד במסדרונות הארגון. הרשויות בארה"ב פתחו בחקירה פלילית שעוסקת בין השאר ביחסים בין הבכירים לבין חברות ענק שנתנו חסות לארגון, ובעיקר בהחלטות להעניק לרוסיה את אירוח אליפות העולם בכדורגל (המונדיאל) ב-2018 ולקטאר את אירוח האליפות ב-2022.
במקביל פורסם כי סגן נשיא פיפ"א לשעבר, ג'ק וורנר, אף חשוד כי לקח שוחד של כעשרה מיליון דולר מדרום-אפריקה כדי לקדם את אירוח המונדיאל במדינה זו ב-2010. כבר בעבר עלו טענות קשות שלפיהן מעשי שוחד ושחיתות גרמו למסירת אירוח המונדיאלים לרוסיה ולקטאר, במיוחד במקרה של קטאר. מדובר במדינה שאין לה מסורת של הצלחות בכדורגל העולמי, ושאירוח המונדיאל בה אילץ את פיפ"א לשנות את כל לוח הזמנים של הכדורגל העולמי ל-2022 כדי לאפשר את קיום המונדיאל בחורף במקום בקיץ (אז שורר חום כבד בקטאר).
קטאר נאלצה גם להדוף בשנה האחרונה טענות שלפיהן היא מעסיקה בתנאי עבדות עובדים זרים, רבים מהם נפאלים, ורומסת את זכויות האדם שלהם. מאות עובדים כאלה כבר נהרגו במהלך בניית המתקנים לקראת "המונדיאל הערבי הראשון".
"אם הייתי קטאר, לא הייתי חש בנוח כרגע", אמר אמש ראש התאחדות הכדורגל האנגלי גרג דייק שסימן את המטרה הבאה. הבריטים עשויים להיות המרוויחים הגדולים אם יוחלט לשקול מחדש את אירוח המונדיאל בקטאר ב-2022 - החלטה שערורייתית שעמדה במוקד פרשת השחיתות שנחשפה לפני שבוע. דייק תהה מה גרם לבלאטר להתפטר אחרי שניצח בבחירות: "מי תפס אותו? מי ירה בו? מה קרה בינתיים? אלו הן חדשות טובות לכדורגל העולמי, כבר הרבה שנים שלא היה לנו נשיא נקי".
גם שמה של רוסיה נקשר בפרשת השחיתות. רוסיה אמורה לארח את המונדיאל ב-2018. שר הספורט הרוסי ויטלי מוטקו הגדיר את התפטרותו של בלאטר כצעד "אמיץ", ואמר שבכך יימנע פילוג באיגוד הכדורגל העולמי. דברי השר הרוסי צוטטו בסוכנות הידיעות RIA. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין גיבה את בלאטר והאשים את ארצות הברית בכך שהיא מנסה לגרום למעצר בכירים באיגוד. "עבור משפחת הכדורגל, ההחלטה הזו בלתי צפויה", אמר השר הרוסי, "אולם זו החלטתו, החלטה אמיצה המביעה אהבה לפיפ"א שהתקבלה תחת לחץ". עוד אמר שההחלטה הזו תסייע לאחד את עולם הכדורגל ולהשלים את הרפורמות הנדרשות. דובר הקרמלין סירב להגיב לפי שעה על ההתפתחות הדרמטית.
כעת נפתח הקרב על נשיא פיפ"א הבא. סגן יו"ר התאחדות הכדורגל הירדנית, סלאח סברה, אמר כי הנסיך עלי בן חוסיין מוכן לקבל את עצמו את נשיאות פיפ"א אחרי ההתפטרות של בלאטר. לטענתו, הם החלו לבדוק בהקשר המשפטי את האפשרות שהנסיך יתמנה לתפקיד במקומו של בלאטר. הוא גם הדגיש את היכולת ואת הנכונות של הנסיך להתמנות לתפקיד על רקע הניסיון שלו והכבוד הרב שלו הוא זוכה בחוגי הכדורגל העולמי. בעיתונות הירדנית דווח כי הנסיך כינס התייעצויות בנושא, אך נראה שהכיוון הוא לנסות להתמנות מחדש לתפקיד.
בישראל עוקבים בעניין רב אחרי הדרמה. גורמים מדיניים העריכו כי להתפטרות הזו תהיה השלכה גם על העיסוק בעניין הפלסטיני. פיפ"א תהיה עסוקה בזמן הקרוב בבחירת נשיא חדש וכל סוגיית הטיפול בטענות הפלסטיניות יתעכב. גורמים ישראלים מעריכים כי מרגע שבלאטר זז הצדה - ייכנסו למרוץ שחקנים חדשים כאשר בעל הסיכויים הגדולים ביותר יהיה מישל פלאטיני העומד בראש אופ"א (איגוד התאחדויות הכדורגל האירופיות). אם הוא ייבחר הרי שמדובר בבשורה גדולה מאוד למדינת ישראל שכן פלאטיני היה הכוח המרכזי שתמך בישראל במאבק הנוכחי ודחה את הקריאה הפלסטינית להשעיית ישראל . גם אם הנסיך בן חוסיין ייבחר - אין מדובר בהכרח בבשורה רעה. הנסיך הירדני לא התבטא נגד ישראל בכל התקופה האחרונה. יש לו היכרות טובה עם אישים ישראלים ולפי כל ההערכות הוא לא יוביל קו אנטי ישראלי מובהק.