$
ספורט עולמי

כרטיס צהוב לרוסיה: מונדיאל 2018 בסכנה, ולא רק בגלל בלאטר

נשיא רוסיה פוטין הלך צעדים מרחיקי לכת כדי שמדינתו תזכה לארח את גביע העולם בכדורגל ב-2018. על פי החשד, הוא העניק לאנשי פיפ"א מקלט מס על אדמת רוסיה, בחסות החוק. התפטרותו של בלאטר ואירועים נוספים עלולים להוריד את כל זה לטמיון

מיכאל פרל 14:1104.06.15

התפטרותו של נשיא פיפ"א, ספ בלאטר, בעקבות החקירה הנרחבת בחשד למעשי שחיתות בארגון, צפויה לגרור השלכות רבות. הקטארים, שאמורים לארח את גביע העולם בכדורגל ב-2022, נכנסו לחרדה מהאפשרות שהטורניר יבוטל בשל עננת החשדות הרובצת על ההחלטה לקיימו שם מלכתחילה. זה זמן רב שהם סופגים ביקורת על מיליארדי הדולרים ועשרות העובדים שהם קברו בדרך להקמת מגרשי הענק בחולות המדבר הערבי, ועכשיו הכול עלול להיות לשווא. 

 

 

 

פוטין ובלאטר. מזוודות של כסף פוטין ובלאטר. מזוודות של כסף צילום: רויטרס

 

ואולם, גם לרוסים, מארחיו של גביע העולם בכדורגל המוקדם יותר ב-2018, יש סיבה לדאגה. עבור ולדימיר פוטין, התפטרותו של בלאטר הייתה מכה קשה, בתקופה שבה לנשיא הרוסי ממילא אין סיבות לחייך. לא בכדי, הגיב פוטין באופן אישי על הנושא מיד עם התפוצצות הפרשה וטען כי מדובר במזימה אמריקאית לנגח את רוסיה.

 

אתמול פרסם הגיליון הרוסי של מגזין "פורבס" את עיקרי הסכם ההבנות שעליו חתמו ב-2010 פוטין, אז ראש ממשלת רוסיה, ובלאטר, שבו פורטו תנאי ההתקשרות בין פיפ"א לממשלת רוסיה. בדומה לקטארים, הברזילאים והדרום-אפריקאים, הרוסים פינקו את בלאטר וחבריו בפטור ממס על כל המיזמים של פיפ"א ברוסיה, אבטחה על חשבון המדינה, ערבויות מדינה לכל המיזמים, פטור ממכס על כל מוצר שיכניסו למדינה (כולל רכבים) וזכויות פרסום בלעדיות של מוצרי אלכוהול בזמן הטורניר (בניגוד לחוקי המדינות).

 

שלא כמו שאר המארחים, שעל פי החשד שימנו את בלאטר ואנשיו, פוטין גם העניק לפיפ"א מתנה שאי אפשר לסרב לה: מקלט מס פרטי בין גבולותיה של הפדרציה הרוסית. סעיף מס' 5 למזכר מדבר על "העברות הבנקאיות ועסקאות מטבע חוץ". במילים פשוטות, הסעיף מעניק לנציגי פיפ"א "וכל אדם אחר שיוגדר לשם כך" יד חופשית להכניס לרוסיה ולהוציא ממנה כל סכום של כסף שירצו והאפשרות להמירו בכל מטבע זר אחר. כל זאת ללא שאלות וללא דיווח, מיום החתימה על המזכר ועד לסיום הטורניר.

 

סעיף 5 הבעייתי, והשימוש שעשו בו בכירי פיפ"א יעמדו כעת במרכזה של החקירה וצפויים להיות כלי שרת בידיהם של המתנגדים לקיומו של הטורניר על אדמת רוסיה.

 

ואולם, ההסתבכות של בלאטר ופיפ"א הן רק מכשול אחד בדרכה של רוסיה לקיום הטורניר החשוב.

 

ככל שמתקרבת שריקת הפתיחה של הטורניר, המתיחות בין רוסיה למערב רק הולכת ומסתבכת ומעמדה הבינלאומי של הפדרציה הרוסית מתערער והולך. עוד בתחילת המשבר בחצי-האי קרים, מספר מדינות באיחוד האירופי, ביניהן גרמניה, בריטניה, פולין והמדינות הבלטיות, ניסו להוביל מהלך לביטול הזכייה של רוסיה בזכויות לארח את האירוע הנחשב. עד היום, יוזמות אלה נבלמו על ידי מנהיגי אירופה שלא רצו לפגוע בבבת עינו של פוטין ובכך לצאת מולו למתקפה חזיתית.

 

התפוצצות פרשת השחיתות של פיפ"א והתפטרותו של בלאטר הפיחה רוח במפרשי המתנגדים לקיומו של הטורניר ברוסיה. לא בכדי, הבורסה במוסקבה נצבעה היום אדום.

 

ביום שני איימו ראשי התאחדויות הכדורגל האירופיות כי אם בלאטר לא יתפטר מתפקידו, הן יחרימו את אירועי גביע העולם בכדורגל ל-2018 ויערכו במקומו טורניר אלטרנטיבי. בינתיים, תביעתם התקבלה ובלאטר פינה את מקומו. ואולם, התנגדותם לקיומו של הטורניר ברוסיה לא פחתה.

 

המשמעות הכספית של העברת הטורניר, שעלותו מוערכת ב-12.5 מיליארד דולר (שמניסיוננו באולימפיאדת סוצ'י - הם כנראה רק ההתחלה), למדינה אחרת עשויה להיות הרת אסון עבור רוסיה. את רוב ההוצאות כבר לא ניתן להחזיר, משום שהן הושקעו בתשתיות או שולמו כמפרעות לספקים השונים. בדיוק בגלל זה, מבקשים הנצים באיחוד האירופי, ובראשם בריטניה המבקשת להחליף את רוסיה בתפקיד המארחת, לקדם מהלך כזה.

 

בשנה האחרונה, הדוב הרוסי היה תחת אינספור מתקפות, אך יצא מכולן עם שריטות קלות בלבד. העברת המונדיאל של 2018 למדינה אחרת עשויה להשאירו חבול ומדמם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x