$
ספורט ופוליטיקה

ארגון השחקנים העולמי הגיש תלונה רשמית נגד שוק העברות השחקנים

איגוד הכדורגלנים הבינלאומי FIFPro יתחיל במהלך משפטי חסר תקדים נגד פיפ"א שעשוי לשנות מהבסיס את הכדורגל העולמי. האיגוד מתכנן לדרוש מבית המשפט הגבוה לצדק באירופה לבטל את שוק העברות השחקנים

כתב כלכליסט 11:0618.09.15

איגוד הכדורגלנים הבינלאומי, FIFPro, יתחיל במהלך משפטי חסר תקדים נגד פיפ"א שעשוי לשנות מהבסיס את הכדורגל העולמי. האיגוד מתכנן לדרוש מבית המשפט הגבוה לצדק באירופה לבטל את שוק העברות השחקנים. 

לאחר שאזלה הסבלנות של האיגוד כלפי פתרונות אפשריים של פיפ"א ואופ"א, שהוצעו במשא ומתן ארוך טווח, עורכי הדין של FIFPro יגישו תלונה לנציבות האירופית בבריסל בדרישה לבטל את דמי העברות שמשלמים מועדונים למועדונים אחרים על מנת לרכוש שחקנים. FIFPro טוענת כי השוק לא מאפשר חופש תעסוקתי מלא לכדורגלנים. עורכי הדין של FIFPro יטענו גם כי שהשוק הנוכחי אינו תחרותי ונוגד תחרות מאחר שהוא מעניק יותר מדי כוח לקבוצה מצומצמת של מועדונים, שיכולים להרשות לעצמם לשלם סכומים גבוהים על שחקנים.

 

 

מטה האיחוד האירופי בבריסל. "רגע היסטורי של FIFPRO  והמשחק המקצועי" מטה האיחוד האירופי בבריסל. "רגע היסטורי של FIFPRO והמשחק המקצועי" צילום: אי פי אי

 

ב-FIFPro רוצים גם לבטל את שיטת השאלות השחקנים, להגביל את מספר השחקנים לכל סגל ולהגביל את התשלום לסוכני כדורגל. "לא משנה מה יקרה, מדובר ברגע היסטורי של FIFPro והמשחק המקצועי", אמר מזכ"ל הארגון, תיאו ואן סחלן. הארגון מייצג 65,000 שחקנים על פני 65 מדינות, כולל ישראל. "אנחנו אלו שאחראים לחוק בוסמן, אנחנו אחראים למטרות שיש לשחקנים. ניסינו לפתור את העניינים בצורה פנימית, עם אופ"א ופיפ"א אבל אני בטוח ב-100% שלא נשארו לנו אופציות חוץ מללכת לנציבות האירופית. אני רגיל למשא ומתן כל חיי עם FIFPro ואיחוד הכדורגלנים ההולנדי אבל זה חייב להסתיים ככה".

 

אם FIFPro יצליחו במשפט שלהם - ועל פי הערכות הסבירות הגבוהה היא שהם כן ישנו באופן משמעותי את שוק השחקנים - אז השינויים בכדורגל יהיו אדירים. "אם ננצח והנציבות האירופית תגדיר את שוק העברות כלא חוקי, יקרה מה שקרה אחרי חוק בוסמן", אמר ואן סחלן ל"גרדיאן", והזכיר את הפסקה מ-1995 שאפשרה חופש תנועה לשחקנים אחרי סיום החוזה שלהם בקבוצה.

 

הנציבות צריכה בין חצי שנה לשנה כדי לקבל החלטה. אם יקבלו החלטה בעד השחקנים, ייתכן ויקחו עוד שנתיים עד שיציבו חוקים חדשים לגבי העברות שחקנים.

 

יש לציין שעל פי המספרים האחרונים משוק העברות השחקנים, שרק ב-13% מכל העברות של שחקנים, קבוצות רכשו שחקן אחר בכסף. בדרך כלל העברות חופשיות. כמו כן, על פי מחקר של פרופסור סטפן סיזמאנסקי, כלכלן ספורט, אין "חלחול" של הכספים הגדולים שמשולמים בטופ של הכדורגל לכלל הכדורגל. "אין עדות שהכבלים ששמים על רגליי השחקנים מסייעים לפיתוח הכדורגל", אמר סיזמאנסקי. "שוק העברות נשלט על ידי מועדוני העל, שמוודאים פעם אחר פעם שהם היחידים שיכולים להיות בעלי שריר פיננסי לשלם על השחקנים הטובים ביותר. זה לא הוגן עבור השחקנים וזה גם מקשה על מועדונים קטנים לגייס כספים מהעברות שחקנים".

 

ואן סחלן טוען שהאלטרנטיבה תהיה "חוזים קצרים ונוקשים יותר" בין שחקנים למועדונים או "חוזה מוגן" לשנתיים או שלוש שלא מאפשר לשחקן לעבור לקבוצה אחרת או למועדון לשחרר אותו מחוזהו מבלי למצוא לו אלטרנטיבה.

 

בארה"ב, שוק העברות השחקנים, מתבסס על טריידים בין קבוצות על שחקנים. המערכת כולה מבוססת על הסכמים קיבוציים בין איגודי השחקנים למועדונים ולליגות. "אנחנו נגן כך על כל השחקנים". לפי FIFPro, נכון ל-2012, יותר מ-42% מהשחקנים המקצוענים באירופה לא מקבלים את שכרם בזמן. לפי נתונים של פיפ"א, סוכני כדורגל גייסו יותר מ-210 מיליון יורו ב-2014 בעמלות משוק העברות שמגלגל כ-4 מיליארד יורו בשנה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x