חג שמח לפציעות
הכדורגלנים באנגליה נמתחים מעבר ליכולותיהם הפיזיות, בעיקר בתקופת חג המולד. האם מסורת הבוקסינג דיי מפריעה לקבוצות האנגליות לזכות בליגת האלופות?
במהלך סוף השבוע שעבר ג'סי לינגארד, כוכבה העולה של מנצ'סטר יונייטד, נפצע במשחק נגד בורנמות' והצטרף לתשעה שחקני הרכב של מנצ'סטר יונייטד שסובלים מפציעות. לינגארד ייעדר כמה משחקים ויפסיד את תקופת חג המולד הקשה. אבל יונייטד אינה היחידה שמתמודדת עם כמה שחקני הרכב פצועים, שחלקם ייעדרו לא רק מתקופת חג המולד אלא מכל העונה.
השנה מספר הפציעות בפרמיירליג בדרך לשיא. לפי אתר הסטטיסטיקה Squawka, מעונת 2010/11 עד עונת 2014/15 קבוצות סבלו מ־22 עד 27 פציעות בממוצע לשחקניהן לאורך כל העונה. העונה הנוכחית של הפרמיירליג עוד לא הגיעה למחצית, וכבר הממוצע מגיע ל־20.5 פציעות לקבוצה נכון לתחילת דצמבר. כמו כן, שבעה שחקנים קרעו את הרצועה הצולבת שלהם העונה — פציעה קשה שמסיימת עונות ומקשה על חזרה לכושר וכמו כן גורמת לחולשה יחסית של הברך גם אחרי שיקום — יותר מבכל עונת 2014/15, ושני מקרים יותר מאשר בכל עונת 2013/14. "שיא" הקריעות של הרצועות הצולבות בפרמיירליג היה ב־2012/13, אז 12 שחקנים נפגעו כך. ולפי הערכות, בעונה הזו ייקבע שיא חדש.
נתון מעניין נוסף: 42% מהפצועים הם שחקנים חדשים בפרמיירליג (החתמות או שחקני קבוצה שעלתה לליגה העונה) אבל זו לא הסיבה היחידה לפציעות הרבות העונה בפרמיירליג. אז למה שחקנים נפצעים — במיוחד כשהם מגיעים לפרמיירליג?
מהר יותר, חזק יותר
לפי אתר סטטיסטיקות הפציעות PhysioRoom.com, הפציעות השכיחות ביותר הן מתיחות/קריעות של השריר האחורי (hamstring), נקעים בקרסול, קריעות סחוס ברך, בקעים והרצועה הצולבת. אלו פציעות שקשורות בעיקר למאמץ של הגוף ופחות לפגיעות של שחקן בשחקן (אף על פי שבמחקר של אופ"א מספר הפציעות טראומתיות שנגרמו כתוצאה מתיקול עלה ב־10% מהמחקר הקודם).
הסיבות לפציעות רבות אבל כולן קשורות בכך שהכדורגל, במיוחד באנגליה, מעולם לא היה מהיר יותר. שחקנים היום רצים יותר מאי פעם, מבצעים ספרינטים יותר מאי פעם, עושים יותר שינויי כיוון מאי פעם והכל נעשה בעוצמות שלא נראו בעבר. בעוד אוהדים לעתים מתלוננים ש"המשחק רך, לא כמו פעם", בעיקר בגלל שאין יותר תאקלים בגובה הצוואר שעוברים בשקט — הלחץ הגבוה, המהירות של המתקפות המתפרצות, התפתחות הטכנולוגיה הרפואית ואימוני הכושר החדשים הפכו את השחקנים לחזקים ומהירים יותר. יותר עוצמות מופעלות על המפרקים, השרירים והגידים, והמהירות הופכת כל מגע לבעל פוטנציאל קטלני.
"המשחק הפך למהיר הרבה יותר, צריך זריזות רבה וכוח מתפרץ אדיר", הסביר רוברטו מרטינס, מאמן אברטון. "לשחקנים יש פציעות של ספרינטרים, פציעות של אצני מרתון ופציעות של שחקני רוגבי". לפי מרטינז, "השחקנים הם מכונות מכווננות היטב, אבל כל פציעה קלה באימון יכולה להחריף לפציעה קשה הרבה יותר". לעור, עצמות ושרירים יש המגבלות שלהם — ושחקני הפרמיירליג כבר שם.
הסיבה לדעיכה באירופה?
עכשיו, לא רק שהם מכונות משוכללות, הם מתבקשים להיות בהמות משא. במיוחד בתקופת החורף. שני משחקים בשבוע זה למתוח את היכולת האנושית מעבר למותר, ארבעה משחקים ב־12 ימים זה כבר הפקרות. אין פלא שכמעט 25% מהשחקנים בפרמיירליג פצועים בזמן ואחרי משחקי חג המולד. אז אם מחפשים עוד הסבר לחוסר ההצלחה האנגלית בתחרויות האירופיות, אפשר גם לציין את הפגרה החורפית שממנה נהנות הקבוצות הגרמניות, האיטלקיות, הספרדיות וכו' בזמן שהשחקנים האנגלים נקרעים לגזרים בבוץ הממלכה.
בן דינרי מ־PremierInjuries.com אמר ל־Squawka: "עומס המשחקים מוביל לעלייה בדיווח על בעיות שרירים, ורבים משחקים פצועים בגלל הלחצים הספורטיביים. מצד אחד, המהירות של המשחק והעוצמות שלו הפכו את הפרמיירליג לפופולרית ביותר בעולם. מצד שני, מסורת משחקי הבוקסינג דיי חזקה מאי פעם. אבל חייבים לעשות משהו כדי להגן על הכדורגלנים".
הצוות הרפואי גם פצוע
בנוסף לעומס המשחקים המטורף, 60 משחקים לקבוצה בערך בעונה, הכדורגלנים סובלים גם מחוסר השקעה (יחסי) ברפואה מונעת ושיקום. ב־NFL, למשל, משחקים 16 משחקים בעונה ולכל קבוצה יש כמה רופאים מומחים כמו אורתופד לבעיות ברכיים, אורתופד לבעיות קרסוליים ואורתופד מיוחד לבעיות גב. בכדורגל יש בדרך כלל פיזיותרפיסט מומחה ועוד רופא. לפי בדיקה של דינרי, כל חבר בצוות הרפואי בקבוצת כדורגל עובד 13–14 שעות ביום, שבעה ימים בשבוע. לצוות אין זמן לברר לעומק את חומרת הפציעה או את הגורם הראשי שלה. השקעה ברופאים מומחים וברפואה מונעת עשויה להציל את העונה לחלק מהקבוצות.
יש קורלציה ברורה בין תקציב שכר למיקום סופי בטבלה. הקבוצות שמשלמות הכי הרבה לשחקניה מסיימות, בדרך כלל, במקום הראשון או השני. אך על פי בדיקה של מאט סקוט מ־insideworldfootball, יש גם קורלציה ברורה בין שמירה על סגל בריא להישגים מעבר למצופה (התקציב). למשל, לפי חישובי סקוט קבוצות שסבלו פחות מפציעות, יגיעו למקום הגבוה ב־3.7 מקומות יותר מאשר הצפי בתחילת העונה (המסתמך על תקציב השכר). קבוצה שתצא בריאה ממשחקי חג המולד תגדיל את סיכוייה לזכות בליגה בסוף העונה. עם זאת, הכדורגל (ובייחוד הכדורגל האנגלי) צריך להתחיל להתייחס ברצינות לעובדה הפשוטה ששחקנים הם בני אדם. יש להם מגבלות פיזיולוגיות, והם עובדים כבר הרבה מאוד זמן מעבר ליכולותיהם הטבעיות.
קבוצות שסבלו פחות מפציעות, יגיעו למקום הגבוה ב־3.7 מקומות יותר מאשר הצפי בתחילת העונה
42% מהפצועים הם שחקנים חדשים בפרמיירליג (החתמות או שחקני קבוצה שעלתה לליגה העונה)