אלופת אירופה. בהכנסות
ריאל מדריד איבדה בשנה שעברה את תואר אלופת אירופה, אבל מצבה הפיננסי איתן מתמיד. 134 דפים של דו"חות כספיים עשויים לנבא עבורנו מה יעשה הנשיא של ריאל מדריד בקיץ (ימכור שחקן גדול), למה זכייה ביורוליג רק מזיקה כלכלית, וגם מדוע דווקא זינאדין זידאן היה זה שהחליף את רפא בניטס
ריאל מדריד פרסמה את הדו"חות השנתיים שלה, וזו הזדמנות לקבל נקודת מבט כלכלית מ־134 דפי הדו"חות הכספיים של המועדון המוצלח ביותר בהיסטוריה של משחק הכדורגל.
- אינטראקטינג טכנולוג'י תנהל את הרשת החברתית של ריאל מדריד
- ריאל מדריד לא קיבלה אישור לשפץ את הברנבאו
- האם ריאל מדריד צריכה למכור את כריסטיאנו רונלדו?
הכנסות המועדון בעונה שעברה הסתכמו ב־656 מיליון יורו (עלייה מ־603 מיליון יורו). 78 מיליון יורו מתוכם הם רווחים ממכירת שחקנים (עלייה מ־50 מיליון יורו), ו־578 מיליון הנותרים הם הכנסות תפעוליות משיווק (37%), זכויות שידור (28%), ימי משחק ואצטדיון (26%) ומענקי ליגת האלופות ומשחקי ידידות (9%).
בעקבות ההצלחה של ריאל במגרש בעונת 2013/2014 ההכנסות ממינויים וכרטיסים קפצו ב־12 מיליון יורו לעומת העונה הקודמת, והסתכמו ב־151 מיליון יורו. כמו כן הצטרפו ספונסרים נוספים שהזרימו למועדון הכנסות של 152 מיליון יורו.
המועדון עדיין אלוף אירופה בהכנסות, אם כי מנצ'סטר יונייטד מצמצמת פערים. אם מדברים על שיווק, שלוש החנויות של המועדון במדריד (לאחרונה נפתחה חנות בשדרות הרמבלה בברצלונה) מכניסות למועדון יותר מ־2 מיליון יורו בחודש. עם זאת הכישלון בעונה שעברה להעפיל לגמר ליגת האלופות ולגמר טורניר האלופות בארה"ב (טורניר ידידות) הביא לירידה של 18 מיליון יורו בהכנסות מכספי זכייה ומשחקי ידידות.
הדו"חות גם כוללים את הכנסות קבוצת הכדורסל של המועדון שהסתכמו לסכום זניח של 10 מיליון יורו, פחות מ־2% מהכנסות קבוצת הכדורגל. בכלל, הזכייה של קבוצת הכדורסל באליפות היורוליג השנה הקפיצה את ההפסדים שלה ל־28 מיליון יורו. מי מממן את ההפסדים של אלופת היורוליג? ניחשתם נכון, קבוצת הכדורגל.
הצלחה יקרה
בעקבות ההצלחה של קבוצת הכדורגל ב־2014 שולמו בונוסים נכבדים לשחקנים ולצוות המקצועי על הזכיות בליגת האלופות וגביע המלך. מה שהביא לדילולה של קופת המזומנים של המועדון מ־174 מיליון יורו נכון ל־30 ביוני 2014, ל־109 מיליון יורו בלבד ב־30 ביוני 2015. הנשיא פלורנטינו פרס היה שמח לשלם בונוסים גם בקיץ האחרון, אלא שהגירעון בהון החוזר של המועדון המריא השנה ל־135 מיליון יורו. המשמעות היא שהנכסים שהמועדון אמור לקבל בעונה הקרובה בסך 237 מיליון יורו לא יספיקו לפרוע את ההתחייבויות השוטפות של 372 מיליון יורו.
בריאל מדריד לא מודאגים, אף שלראשונה מאז 2010 חזר הגירעון לגדול וזאת בגלל היכולת של המועדון למחזר את ההתחייבויות, כלומר לדחות אותן לשנים הבאות. בכל זאת מדובר במועדון שסך הנכסים שלו השנה עלה לראשונה בהיסטוריה על 1 מיליארד יורו.
מיליארד היורו בנכסים כוללים בין היתר השקעות ברכישות שחקנים והשקעות באצטדיון סנטיאגו ברנבאו ובמתחם האימונים במדריד. עלות ההשקעה הכוללת בסגל השחקנים הקיים הסתכמה ב־711 מיליון יורו, והיא גם כוללת עלויות סוכנים שטיפלו ברכישות. המועדון מפחית את ערך ההשקעה באופן יחסי על פני תקופת החוזה של השחקן, כך שערך ההשקעה נטו בספרים הנו 365 מיליון יורו בלבד. בעונה שעברה הושקעו 189 מיליון יורו בהבאת שחקנים חדשים כגון חאמס רודריגס, טוני קרוס, קיילור נבאס ולוקאס סילבה, שהיו אמורים לספק למועדון את התואר האירופי ה־11. אבל מלבד הסופרקאפ האירופי ואליפות העולם לקבוצות זכו היריבים מברצלונה בתארים הנחשבים. מכירת שחקנים כגון אנחל די מריה ואלברו מוראטה מימנה למועדון 114 מיליון יורו מאותן השקעות, ומה לגבי 75 מיליון היורו הנותרים? כרגיל בתשלומים. החוב המצטבר לקבוצות אחרות על העברות שחקנים גדל ל־125 מיליון יורו, והוא אמור להיפרע בשנתיים הקרובות לטובת טוטנהאם ומונקו עבור רכישות גארת' בייל וחאמס רודריגס.
לגבי בייל, בגלל ירידת ערך היורו בשנה האחרונה ומאחר שההתחייבות לטוטנהאם האנגלית נקובה בליש"ט, עלות הרכישה שנפרסה על פני ארבע שנים כבר האמירה ליותר מ־100 מיליון יורו.
אין רווחים ללא מכירות
הוצאות השכר של המועדון הסתכמו ב־289 מיליון יורו, והן מהוות 50% מההכנסות התפעוליות של המועדון - שיעור שאמנם עלה מעט בשנים האחרונות, אבל עדיין נמוך מהשיעור המקסימלי של 70% שעליו ממליצה אופ"א.
בדו"חות מוזכר שהעלייה בהוצאות השכר נובעת מהשפעת עזיבת מועסקים. הכוונה כנראה למאמן קרלו אנצ'לוטי, שהועזב בסיום העונה, כמו גם השוער והסמל איקר קסיאס שאולץ לנדוד לפורטו. לשניהם שולם פיצוי עבור שכר שהגיע להם על פי החוזה במועדון (במקרה של המאמן מדובר בשכר מלא לעונה הקרובה, כ־9.5 מיליון יורו נטו, ולגבי קסיאס מדובר בהפרשים בין השכר בפורטו לחוזה היקר במדריד - סך הכל 7.5 מיליון יורו נטו). הפיצויים לאנצ'לוטי עשויים ללמד מדוע פרס נמנע תקופה ארוכה מלפטר את רפא בניטס. הם גם עשויים ללמד מדוע זינאדין זידאן היה האופציה הריאלית ביותר להחלפת בניטס (יהיה זול יחסית).
בשתי העונות האחרונות הרוויח המועדון במצטבר 80 מיליון יורו, אבל מניתוח הדו"חות עולה שהרווחים נבעו ממכירת שחקנים ולא מהכנסות תפעוליות שוטפות. בדו"חות נרשמים רווחים מכיוון שמחיר המכירה של השחקנים גבוה מעלות רכישתם, והכוונה כנראה למכירת מסוט אוזיל לארסנל בקיץ 2013 ולמכירת אנחל די מריה לפריז סן ז'רמן בקיץ 2014. מכיוון שאי אפשר לבנות באופן קבוע על רווחים ממכירת שחקנים, התחזית שפורסמה בתקציב המועדון לעונה הקרובה כוללת קיטון בהוצאות השכר והתפעול כדי להשיג רווח דומה לזה של השנתיים האחרונות. אולם אם לא תתממש בפועל הירידה בהוצאות, אל תופתעו אם בקיץ הקרוב יחליט הנשיא הכל יכול של המועדון למכור את אחד השחקנים היקרים כדי להגדיל בחזרה את קופת המזומנים - ובאותה הזדמנות גם לשפץ את שורת הרווחים בדו"חות.
213 מיליון יורו לספרד
בניגוד לקבוצות הכדורגל בישראל, המועדון המלכותי ממדריד מוגדר כתאגיד למטרת רווח, ומשלם בין היתר מע"מ עבור פעילותו העסקית (63 מיליון יורו בעונה שעברה) וגם 25% מס חברות עבור הרווחים. המועדון מתגאה בדו"חות השנתיים שהתרומה הכספית שלו לשלטונות הספרדיים הסתכמה בעונה שעברה ב־213 מיליון יורו, כולל תשלומי ארנונה, ניכויי מס וביטוח לאומי משכר השחקנים ושאר המועסקים במועדון.
עוד ניתן ללמוד מהדו"חות השנתיים שתקוותם של אלו שחלמו להתארח באתר הנופש של ריאל מדריד באי מלאכותי שתוכנן אי שם במפרץ הפרסי נגוזה, שכן החברה שיזמה את הפרויקט לא הצליחה להשיג מימון וההסכם בוטל בשנה שעברה.
לקראת סוף 2015 נתקלה ריאל מדריד במהמורה נוספת במאמציה לשפץ את אצטדיון ברנבאו, לאחר שמועצת העיר דחתה את התוכניות בטענה שאינן לטובת הציבור. כמו כן, המועדון עדיין נמצא תחת חקירה של הנציבות האירופית בחשד שקיבל סיוע לא חוקי מהמדינה בעסקת קרקעות. כמה אירועים משמעותיים אלו ישפיעו על עתיד המועדון? את זה נראה ב־2016.
הכותב הוא מרצה לכלכלה וחשבונאות ובעלים של משרד לראיית חשבון בת"א