$
ספורט ופוליטיקה

השאיפות הגדולות הביאו את הכדורגל הטורקי לקריסה

המסע של קבוצות כמו גלאטסריי, פרנבחצ'ה ובשיקטש אל צמרת הכדורגל העולמי עלה כסף רב למועדונים שלהם, שמתקשים כעת לנווט בים של חובות לאחר שנים של הוצאות כבדות

שירות כלכליסט 15:1904.02.16
השאיפות להבטיח לעצמן מקום בצמרת הכדורגל העולמי עולות הרבה לקבוצות הטורקיות, שמתקשות כעת לנווט בים של חובות לאחר שנים של הוצאות כבדות.

  

 

רובין ואן פרסי מגיע לטורקיה. ההוצאות על שחקנים מפורסמים ומבני בעלות מעורפלים, שמאפשרים לקבוצות להתחמק מהפיקוח של הרשויות, הותירו 18 קבוצות בליגה הבכירה עם חוב של 4.2 מיליארד לירה (1.4 מיליארד דולר), כמחציתו לבנקים רובין ואן פרסי מגיע לטורקיה. ההוצאות על שחקנים מפורסמים ומבני בעלות מעורפלים, שמאפשרים לקבוצות להתחמק מהפיקוח של הרשויות, הותירו 18 קבוצות בליגה הבכירה עם חוב של 4.2 מיליארד לירה (1.4 מיליארד דולר), כמחציתו לבנקים צילום: רויטרס

 

גלאטסריי , אחת משלוש הקבוצות הגדולות של איסטנבול, עלולה לספוג החודש הרחקה מצד אופ"א לאחר שלא עמדה בחוקי הפייר פליי הפיננסי על גובה ההפסדים שמותר לצבור. קבוצות נוספות הוזהרו לגבי גובה החובות שלהן.

 

בעיות מסוג זה יפגעו במטרה של טורקיה להפוך לאחת מארבע הליגות הבכירות בעולם עד 2020. השאיפה הזו היא חלק מהתכנית הרחבה יותר של הנשיא טאיפ ארדואן להגביר את ההשפעה העולמית של המדינה ולהפוך לאחת מעשר הכלכלות המובילות בעולם עד 2023. אולם גם התכניות הללו כמעט ולא מתקדמות.

 

"הכדורגל משקף את החיים. האופי הטורקי בא לידי ביטוי על המגרש, במועדונים ובפוליטיקה", אומר לרויטרס טוגרול אקסאר, כלכלן כדורגל ובעל טור בעיתון הכלכלה היומי דוניה. "הטורקים רגילים לחיות עם משברים ולמצוא פתרונות...אנחנו מתקדמים מתוך ההיגיון שהדברים יסתדרו בהמשך".

 

עונש הרחקה מאופ"א יהווה מכה קשה לדימוי של הכדורגל הטורקי, שכבר נפגע משערוריית הטיית המשחקים ב-2011, ולא הצליח לקדם הצלחות כמו הניצחון ב-2000 של גלאטסראיי בגביע אופ"א, והעפלה לחצי הגמר של הנבחרת הלאומית במונדיאל 2002 ובטורניר היורו ב-2008.

 

לפיכך, מתגבר הלחץ המופעל על הממשלה להתערב על ידי תמיכה וניטור המועדונים במדינה, אוהבת הכדורגל. טירוף הכדורגל בטורקיה בא לידי ביטוי בארדואן עצמו, ששיחק בנעוריו ועוקב מקרוב אחר הליגה.

 

ההוצאות על שחקנים מפורסמים ומבני בעלות מעורפלים, שמאפשרים לקבוצות להתחמק מהפיקוח של הרשויות, הותירו 18 קבוצות בליגה הבכירה עם חוב של 4.2 מיליארד לירה (1.4 מיליארד דולר), כמחציתו לבנקים. "ההכנסות של חלק מהקבוצות הן עצומות, אך יש מחסור במשמעת תקציבית", אומר גוקסל גומוסדאג, שעומד בראש התאחדות קבוצות הכדורגל.

 

אוהדי כדורגל בטורקיה. גלאטסריי דיווחה על הפסד של 87.5 מיליון לירה עבור השנה שהסתיימה במאי 2015, בעוד שפנרבחצ'ה הפסידה 18.2 מיליון לירה. בשיקטש וטרבזונספור הפסידו 140.5 מיליון לירה ו-104 מיליון לירה, בהתאמה אוהדי כדורגל בטורקיה. גלאטסריי דיווחה על הפסד של 87.5 מיליון לירה עבור השנה שהסתיימה במאי 2015, בעוד שפנרבחצ'ה הפסידה 18.2 מיליון לירה. בשיקטש וטרבזונספור הפסידו 140.5 מיליון לירה ו-104 מיליון לירה, בהתאמה צילום: רויטרס

 

הפייר פליי הפיננסי גומר את הטורקיות

 

בחודש שעבר הודיעה אופ"א שגלאטסריי לא עמדה בחוקים הנוגעים לרמת ההפסדים הפיננסיים שמותר לצבור, ולכן הקבוצה עלולה לספוג הרחקה מהתחרויות האירופיות. גוף הפיקוח הפיננסי על הקבוצות (CFCB) שבשליטת אופ"א, צפוי לפרסם החלטה סופית עד סוף החודש. 

 

"ההפסד שלנו בשלוש העונות האחרונות עומד על 164 מיליון יורו (179 מיליון דולר). עברנו את ההגבלה של אופ"א...ועכשיו אנחנו מנסים לעשות כמיטב יכולתנו להימנע מהרחקה", אמר לרויטרס יו"ר הקבוצה דורסון אוזבק. "אנחנו מנסים לצמצם את ההפסד השנתי ל-10 מיליון יורו, ואנחנו עובדים על שרטוט מפת דרכים".

 

חוקי הפייר פליי הפיננסי, שלטענת אופ"א נועדו לעודד מועדונים לחשוב על יציבות והצלחה ארוכי טווח , כוללים איסור על העברות כסף מהיו"ר של קבוצה, הגבלות על גובה ההלוואות ודרישות לשקיפות חשבונאית גבוהה יותר. החל מהשנה הנוכחית, במסגרת החוקים תוטל תקרה להפסדים של עד 30 מיליון יורו לשלוש העונות הבאות, ירידה מהגבלה של 45 מיליון יורו כעת.

 

הרחקה תהווה מכה קשה עבור גלאטסריי , שזכתה 20 פעמים באליפות הטורקית, וכיכבה במשך שלוש שנים ברציפות בדו"ח 20 הקבוצות המרוויחות ביותר של דלויט מאני. אולם, השנה לא דורגה הקבוצה ברשימה.

 

גלאטסריי הייתה הקבוצה היחידה מחוץ חמש ליגות הגדולות של אירופה: ספרד, אנגליה, גרמניה, איטליה וצרפת, שהצליחה להיכנס לרשימה, הודות להכנסות גבוהות בימי משחקים באצטדיון טורק טלקום, שיכול להכיל יותר מ-50 אלף אנשים. על פי הדו"ח של דלויט, הכנסות הקבוצה נפלה ב-2015 ל-159.1 מיליון יורו מ-161.9 מיליון יורו שנה קודם לכן. אולם על אף ההפסדים הגבוהים, הקבוצה ממשיכה בהוצאות, כולל חוזה בגובה 4.5 מיליון דולר עם המאמן מוסטפה דניזלי, ושני שחקנים חדשים שהוחתמו בחודשים האחרונים עבור סכום כולל של 4.5 מיליון יורו.

 

היריבה ההיסטורית, פנרבחצ'ה מהצד האסייתי של איסטנבול, הוציאה סכומים גבוהים בקיץ שהסתכמו בכה החתמות בולטות: הקשר הפורטוגלי נאני והחלוץ ההולנדי רובין ואן פרסי, שניהם עבור מיליוני יורו.

 

ההכנסות של הקבוצות בטורקיה נובעות ברובן מחוזי שידור. דיגיטורק, הפלטפורמה הדיגיטלית הגדולה במדינה, שילמה 321 מיליון דולר ב-2010 עבור חוזה לחמש שנים לשידור משחקי הסופר ליג הטורקית. החוזה הוארך בשנתיים נוספות, ומכרז חדש יתקיים ביוני 2017.

 

רשת ארצית של חנויות המוכרות מרצ'נדייז משלימות את ההכנסה של שלוש הקבוצות מאיסטנבול, אך בגדים ומשחות שיניים ממותגים לא יספיקו כדי לפתור את החובות שלהן.

 

כלכלן הכדורגל אקסאר, מציע שהממשלה תקים חברה לניהול נכסים שתפרוס את החובות ותבסס מסגרת חוקית שתמנע הוצאות מוגזמות. "אחרת המועדונים האלה יפסידו את התחרותיות הספורטיבית שלהם בטווח הבינוני עד רחוק", הוא אומר.

 

שר הנוער והספורט אקיף קאגאטאי קיליק אומר כי הממשלה עובדת על יישום רגולציה, והוסיף כי מסגרת חוקית חזקה נחוצה "כדי להבטיח שימוש נכון בהכנסות". הוא אמר את הדברים במסיבת עיתונאים שקיים בשבוע שעבר. עם זאת, הממשלה לא סיפקה פרטים נוספים על התכנית.

 

גלאטסריי דיווחה על הפסד של 87.5 מיליון לירה עבור השנה שהסתיימה במאי 2015, בעוד שפנרבחצ'ה הפסידה 18.2 מיליון לירה. בשיקטש וטרבזונספור הפסידו 140.5 מיליון לירה ו-104 מיליון לירה, בהתאמה.

 

החובות קצרי הטווח של גלאטסריי, שמועד פירעונם הוא בתוך שנה, עומדות על 527 מיליון דולר, של פנרבחצ'ה על 477.5 מיליון לירה, של בשיקטש על 338 מיליון לירה ושל טרבזונספור על 220 מיליון לירה, נכון לסוף מאי 2015.

 

אופ"א כבר הזהירה את פנרבחצ'ה, בשיקטש וטרבזונספור וביקשה להפחית את החובות, מתוך חשש שלא יצליחו לצמצם את ההפסדים הפיננסים.

 

השאיפות המוגזמות של העומדים בראש הקבוצות הן חלק מהבעיה, כך לדבריו של יו"ר בשיקטש פיקרט אורמן. "אנחנו מנהלים את הקבוצות לתקופה, אבל אנחנו לא הבעלים. לאחר זמן מה, ענייני אגו, רצון לפופולאריות אישית מתחילים לפגוע במועדונים", אמר בכנס כדורגל שנערך בשבוע שעבר.

 

על אף הדאגות הפיננסיות, יש גם כמה סימנים מעודדים בכדורגל הטורקי. עננת הטיית המשחקים הוסרה בשנה שעברה לאחר שבית משפט במדינה זיכה את כל הנאשמים. בנוסף, לאחר שנים בלי הצלחות, הנבחרת הלאומית מצליחה להראות הישגים והבטיחה את מקומה בטורניר יורו 2016.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x