הכדורגל הישראלי ממשיך לבעוט בשקיפות
למרות דרישות התקנון של ההתאחדות לכדורגל, קבוצות רבות מדי מסרבות להגיש דו"חות מפורטים - ובמקרים כמו מכבי פתח תקווה אפילו לא מעוניינות לחשוף מי הבעלים. דיונים משפטיים שמתקיימים בימים אלו עשויים לשפוך אור על הכדורגל הישראלי
ההתאחדות לכדורגל, זו שנכנסה לחובות עתק בגלל "העברות יתר" לא שקופות לקבוצות, נלחמת, כביכול, בקבוצות שלא מתנהלות בשקיפות המחוייבת על פי התקנון שלה.
- פיפ"א דורשת ממועדונים בעולם להיות שקופים יותר
- האוהדים לביהמ"ש: להורות להתאחדות לכדורגל לפרסם את דו"חות הקבוצות
- בלאטר בשווייץ, אבי לוזון בישראל
ההתאחדות פרסמה את הדו"חות החלקיים באתרה ואף העמידה לדין קבוצות שלא הגישו את הדו"חות לפרסום, אך לאוהדים זה לא מספיק וכעת היציע - ארגון האוהדים של ישראל - מנהל נגדה מלחמה בביהמ"ש בנושא. את העתירה נגד ההתאחדות לכדורגל הגיש "היציע" בסיוע עו"ד דור ליאונד ממשרד זאב ליאונד ושות'.
דווקא הקבוצות המובילות, שאמורות להוות דוגמה לניהול תקין - מכבי חיפה, הפועל באר שבע ומכבי תל אביב - מתנגדות לפרסום הדו"חות לפי התקנון של ההתאחדות לכדורגל. המצב הגיע לרמה מגוחכת של ממש כאשר מכבי פתח תקווה הכריזה בדו"ח החלקי שהגישה להתאחדות ש"אין לה בעלי קבוצה". כאילו לא כל העולם יודע שמשפחת לוזון שולטת בקבוצה.
השקיפות נדרשת על ידי תקנון ההתאחדות לכדורגל, שבעקבות וועדת שטרוזמן ב-2012, הוחלט לפרסם דו"חות כלכליים של הקבוצות.
התקנון כיום (תקנות 15ז' ו-15ח') דורש:
"תאגיד, כהגדרתו בתקנון העברת הזכויות, יפרסם בכל שנה, במועד שייקבע על ידי הנהלת ההתאחדות לכדורגל, דו"ח רווח והפסד ותזרים מזומנים, כדי להביאם לידיעת הציבור" (15ז'). ב-15ח' נכתב: "התאגיד יפרסם דין וחשבון על פעילותו. דו"ח זה יכלול את כל האירועים החשובים בפעילותו שהתרחשו בשנה שקדמה לפרסום הדו"ח, לרבות תיאור ההחלטות שהשפיעו על פעילות התאגיד וקבוצת הכדורגל, דרך קבלתן ואישורן".
מספר הקבוצות שלא הגישו את הנתונים הבסיסיים האלה - לא פחות ממבזה את התקנון ואת החלטת ההתאחדות לכדורגל והוועדות השונות שעסקו בכדורגל הישראלי.
אורליצקי - ב-2010 דרש שקיפות מלאה. מה השתנה?
עופר אורליצקי, יו"ר הבקרה התקציבית, הגן על ההתאחדות בתצהיר לבית המשפט. הוא טוען שרוב הקבוצות הן מלכ"ר ולכן רוב הדו"חות מפורסמים דרך רשם העמותות (מבדיקת "כלכליסט", מפורסמים נתונים חלקיים ולא תמיד מוגשים הדו"חות בזמן, כפי שההתאחדות לכדורגל לא הגישה את דו"חותיה במשך יותר משנתיים). כמו כן, אורליצקי - שבעבר, בראיון ל"כלכליסט" ב-2010 דרש מקבוצות הכדורגל שקיפות מלאה ("קבוצה מקבלת 4.6 מיליון שקל מהתאחדות, מהטוטו, ממוסדות ציבוריים. בליגה הלאומית קבוצה מקבל 2.05 מיליון שקל מהציבור. צריך שקיפות. חייבים שקיפות. שקיפות מלאה. לא צריך להיות מפורסם שחקן - אבל תקציב כן") - טוען שקבוצות שלא הגישו את הנתונים המתאימים נענשו על ידי ההתאחדות (מבדיקת "כלכליסט" עולה שעדיין לא נענשו אך יעמדו לדין).
הקבוצות שנעשו כביכול? מכבי פתח תקווה - שלא הגישה דו"ח תזרים מזומנים ובדו"ח שכן הגישה נכתב "לעמותה אין בעלים" תחת סעיף "השקעת בעלים" אבל "יתרת הזכות של החברים בעמותה (בעלי עניין) פחתה בעונת 2014/15 בסך 805 אלף שקל". כלומר, אין בעלים אבל יתרת הזכות שלהם פחתה. מה?
גם מכבי תל אביב לא חשפה את השקעת הבעלים שלה - וציינה: "הבעלים תומך כלכלית במועדון ומכסה את הגרעון התזרימי בהתאם לצרכי הקבוצה". במכבי חיפה תחת "השקעת בעלים", נכתב: "הבעלים דאגו באופן שוטף לאורך השנה להעברת כספים לכיסוי פערים תזרמיים". בהפועל באר שבע התייחסו ל"השקעת הבעלים" באופן אחר לחלוטין: "בעלי המועדון שמו להם לדגל את הנושא החברתי חינוכי ובהתאם לכך מתווה את הדרך בה המועדון מתנהל".
רק הפועל תל אביב פרסמה את כל מה שצריך - את הדו"ח המלא. שאר בעלי הקבוצות פשוט מזלזלים באינטלגנציה של האוהדים. מועדונים רבים אחרים, כאלו שנתמכים בעיקר על ידי כספי ציבור, גם מזלזלים בחובת הגשת הדו"חות. בין השאר מדובר על מכבי אחי נצרת, הפועל ראשון לציון, בית"ר ירושלים, מכבי יבנה והפועל עכו (בבעלות עיריית עכו) - כולן מכניסות כסף ציבורי רב אך לא מדווחות באופן מלא מה הן עושות עם הכסף.
או איך אמר אורליצקי לפני 6 שנים: "אני חושב שחייבים שקיפות. ברגע שמקבלים תקציבים מהעירייה, ממוסדות ממשלתיים – ברגע שיש שקל אחד ציבורי בקבוצה, שקיפות זה משהו שחייבים. לעתים הארנונה של אנשים מממנת את הקבוצות והם לא יודעים מה קורה עם הכסף שלהם".
בהתאחדות לכדורגל הבהירו כי הקבוצות שלא הגישו את הדו"חות יועמדו לדין בהתאם.
"המסמכים המפורסמים באתר ההתאחדות לא יכולים להיחשב לדו"ח רווח והפסד"
עם זאת,"המסמכים המפורסמים באתר ההתאחדות, רובם ככולם, אינם יכולים להיחשב לדו"ח רווח והפסד ודו"ח על תזרים מזומנים", כך לפי תצהיר לבית המשפט של ירון זליכה, החשב הכללי לשעבר שההתאחדות לכדורגל לא אימצה ולו מסקנה אחת מהוועדה שלו על הכדורגל. לפי זליכה: "הפועל תל אביב היא היחידה שפרסמה את שני הדו"חות הכספיים... ערוכים על פי כללי החשבונאות המקובלים בישראל, בצירוף מתחייב של ביאורים, של נספח התאמה לדו"ח תזרים מזומנים, ותוך כדי הצגת מידע השוואתי לתקופה קודמת". זליכה הגיש את התצהיר מטעם התובעת.
בקיצור, מה שזליכה אומר זה שאף קבוצה לא באמת פרסמה את הדו"חות שלה - אפילו לא את המינימום המתבקש על ידי ההתאחדות לכדורגל. אותה התאחדות, אגב, שיו"ר הקודם שלה כינה את זליכה "רקוב במוח", כשבאותו הזמן ממש עבד בצורה כזו שהכניסה את המוסד שהיה עליו אחראי לבור עמוק ורקוב של חובות.
בכדורגל הישראלי ידוע וברור מדוע קבוצות כדורגל בישראל צריכות להגיש דו"חות. הן מקבלות המון כסף ציבורי - מהטוטו, ממועצות מקומיות ומהממשלה עצמה. כמו כן, רוב ההכנסות של המועדונים מגיעים בצורת כרטיסים ומנויים. אלו ההצדקות הטכניות לשקיפות בכדורגל הישראלי. ההצדקות המוסריות גם כן רבות. מאות אלפי ילדים משחקים כדורגל במסגרת קבוצות כדורגל בישראל - ההורים משלמים כסף רב למועדונים כדי שיהיו כלי חינוכי לילדים הללו - גופים ללא שקיפות, שמגנים בתוקף ובבית המשפט על הזכות שלהם להישאר חסרי שקיפות - לא יכולים להיות גופי חינוך או מודל לחיקוי.
בנוסף, העובדה שצרכני הכדורגל הם "לקוחות שבויים" של המועדונים, כלומר, הם לא ילכו לעודד קבוצה אחרת במהלך חייהם (הרוב לפחות), היא הסיבה המוסרית הגדולה ביותר לכך שהקבוצות צריכות להתנהל בשקיפות מול "הלקוחות שלהם".
ההצדקה הכלכלית לשקיפות גם כן חשובה. משיחות רבות עם בעלי חברות מסחריות, ציבוריות, עולה כי הם מסרבים להכניס כסף לכדורגל הישראלי - בצורת חסות או בעלות - בגלל החשש מהערפל הכבד שאופף כל קבוצה. "לא יודעים לאן הכסף הולך בכדורגל, אז למה שנשים שם כסף?", טען אחד מבעלי המפרסמות הגדולות בשוק. "שקיפות מלאה תגביר את הנכונות של חברות שנסחרות בבורסה להכניס כסף לכדורגל הישראלי", הוסיף מנהל בכיר אחר. חוסר שקיפות היא לא בהכרח ערפל הקרב של השחיתות אבל אין ספק שהיא כר גידול פורה לשחיתות.
"שקיפות ופתיחות, אלו הנשקים היחידים שיש לאזרחים להגן על עצמם מהחזקים והמושחתים", מסכם הבמאי האמריקאי, מייקל מור. בישראל אלו נשקים שבעלי הקבוצות לא רוצים שיהיו לאוהדים,