מי הליגה הכי פחות תחרותית באירופה?
התחרותיות בליגות האירופיות בסכנת הכחדה. מחמש הליגות הבכירות ועד הליגות הקטנות - המיקום הסופי נקבע בעיקר על פי גודל תקציב השכר
פריז סן ז'רמן זכתה באליפות צרפת הרביעית הרצופה שלה בשבוע שעבר וכבר מרשה לעצמה להפסיד משחקי בית לא משמעותיים. הליגה הצרפתית נהפכה ללא תחרותית ברמה שאף עשויה לפגוע בפריז סן ז'רמן בטווח הארוך.
- בליגת האלופות מתחרים עונה שלמה ובסוף העשירים מנצחים
- הלכה התחרותיות
- "מאגר הגז" של מכבי תל אביב עשוי לקבור את התחרותיות בליגת העל
חוסר תחרותיות נהפכה לבעיה רצינית בכדורגל האירופי בשנים האחרונות. קבוצה אחת, עשירה מכולן, מתודלקת מכספיי ליגת האלופות, מצליחה להשתלט לחלוטין על ליגה ללא תחרות משמעותית. בקרואטיה, דינמו זאגרב, מוליכה את הטבלה כיום (2 נקודות בלבד לשם שינוי) ובדרך לאליפות 11 ברציפות שלה.
המצב היה יכול להיות דומה בשכנה סרביה - שם הכוכב האדום בלגרד כבר זכתה באליפות, אבל דווקא הקבוצה במקום השלישי - פרטיזן בלגרד - שלטה כמעט באופן בלעדי על הליגה בעשור האחרון, עם שבע אליפויות. עם זאת, פעילויות מפוקפקות בשוק העברות השחקנים ועונה חסרת תקדים של הכוכב האדום (ללא הפסד העונה ואיבדה רק 4 נקודות) הובילה לכך שהכוכב האדום "סיימה" את סיפור האליפות במרץ. מה שמעיד, בעיקר, על מחסור בתחרות איכותית בכדורגל הסרבי.
אמנם בשווייץ התחרות יותר איכותית אך גם שם יש שליטה בלעדית. באזל מוליכה את הטבלה, 14 נקודות מעל יאנג בויז ברן השנייה, ווצפויה לזכות באליפות השביעית שלה.
בהונגריה, פרנצוורוש, הקבוצה הגדולה בהיסטוריה של הליגה ההונגרית (28 אליפויות) הולכת לזכות באליפות ה-29 שלה אחרי 12 שנה ללא תואר אליפות. הקבוצה מבודפשט מוליכה את הטבלה ב-22 נקודות והפרש שערים של 40 +.
זה עוד כלום ביחס לליגה היוונית, שם אולימפיאקוס, לה יש 43 אליפויות, "פספסה" רק 2 אליפויות מאז 1997. אולימפיאקוס זכתה באליפות השנה בתחילת מרץ לאחר שהפסידה רק 4 נקודות לאורך כל העונה. חוסר התחרותיות בליגה היוונית הפכה אותה לכר גידול פורה למכירת משחקים, ,תופעה שהפכה למכת מדינה של ממש ביוון.
בינתיים בדנמרק, FC מיטילאנד, האלופה היוצאת, הולכת להפסיד את האליפות ל-FC קופנהגן, שעם פור של 9 נקודות על המקום השני העונה, צפויה לזכות באליפות ה-11 שלה ב-23 שנות קיומה - מאז שקבוצות קיובנהאבנס בולדקלוב ובולדקלובן התאחדו. קופנהגן נהנית מתקציבי ענק ביחס ליריבותיה ולכן גם הדומיננטיות המוחלטת.
כאמור, חוסר התחרותיות אינה בעיה של הליגות הקטנות באירופה. בורוסיה דורטמונד, למשל, רושמת את העונה הכי טובה בכל הזמנים שלה. לקבוצה של תומאס טוכל יש 64 נקודות אחרי 27 מחזורים - ואם תמשיך בקצב איסוף הנקודות הנוכחי תגיע ליותר מ-81 נקודות (השיא הקודם שלה). ובכל זאת, באיירן מינכן - לה יש תקציב הגדול פי 2 לפחות מדורטמונד - במקום הראשון.
יובנטוס, הקבוצה העשירה ביותר באיטליה, במקום הראשון בסריה A אחרי תחילת עונה נוראית ובדרך לאליפות חמישית ברציפות. ובספרד, ברצלונה צפויה לזכות באליפות השמינית מאז 2003/04. אגב, ב-75 השנה לפני ליאו מסי, ברצלונה זכתה ב-17 אליפויות.
בארה"ב, רגולוציה מתקדמת כגון תקרת שכר, חלוקת הכנסות, חלוקת רווחים, דראפט, "מס לאיזון תחרותי", מס יוקרה ועוד, מונעת השתלטות של קבוצה אחת על הליגה. בשיטת ליגה, בה הקורולציה בין תקציב שכר למיקום בליגה היא בין 80% ל-90%, צעדים רגולוטרים מתקדמים כדי לשמור על תחרותיות, הם הכרחיים. עד שלא יעשו צעדים כאלו, הליגות ישארו לא תחרותיות.