המנהלים הספורטיביים אחראים לדומיננטיות הספרדית באירופה
ב-50 המפגשים הכפולים האחרונים בין קבוצות ספרדיות לקבוצות לא ספרדיות, הספרדיות ניצחו ב-47. אחוזי הצלחה מטורפים. מתברר שהמנהלים הספורטיביים שם יודעים אילו שחקנים להביא ולא פחות חשוב, אלו למכור - ומתי
- אתלטיקו מדריד: העבודה הקשה משתלמת
- כך ישפיע הסכם זכויות השידור החדש בספרד על הכדורגל הישראלי
- הפוך פיליפה, הפוך
הסטטיסטיקות מוכיחות את הדומיננטיות הספרדית בכדורגל האירופי. ב-50 המפגשים הכפולים האחרונים בין קבוצות ספרדיות לקבוצות לא ספרדיות, הספרדיות ניצחו ב-47. אחוזי הצלחה מטורפים.
העונה, 14 מ-14 מפגשים בין ספרדיות ללא ספרדיות הסתיימו בניצחון ספרדי. העונה קבוצה לא ספרדית לא הצליחה להדיח קבוצה ספרדית. הקבוצה הלא ספרדית היחידה שהצליחה להדיח קבוצה ספרדית בשלוש העונות האחרונות היתה איטלקית (טורינו). מול האנגליות הספרדיות פשוט קטלניות. ב-18 המפגשים האחרונים בין אנגליות לספרדית, הספרדיות ניצחו ב-17. ב-13 המפגשים בין המדינות בצ'מפיונס ליג הספרדיות ניצחו ב-12.
לדומיננטיות הזו סיבות רבות: מחוסר עניין מובהק של מדינות אחרות בליגת אירופה בעוד שזה טורניר בעל משמעות חשובה לקבוצות ספרדיות (בפרמיירליג החליטו העונה לתת בונוסים לקבוצות אנגליות שמצליחות בטורניר המשני של אופ"א בגלל החשש מאובדן נקודות דירוג), היחלשות הכדורגל האיטלקי בגלל סיבות מקצועיות וכלכליות, תקופה מעבר ארוכה של קבוצות הבכירות באנגליה (אלכס פרגוסון עזב את מנצ'סטר יונייטד, מנצ'סטר סיטי נבנית בסבלנות על ידי קבוצה של קטלונים, ליברפול מחפשת את עצמה כבר שנים, צ'לסי בצומת דרכים וארסנל לא חווה עונת מעבר אבל תקועה בבינוניות בגלל מבנה המועדון), כדורגל גרמני שמתמקד יותר בליגה ופחות באירופה (מלבד דורטמונד ובאיירן מינכן ואולי לברקוזן אף קבוצה לא שמה כמטרה מקצועית רשמית הצלחה באירופה) ופתיחת פערים כלכליים עצומים בין קבוצות הליגות הבכירות (הטופ 5) לבין שאר הקבוצות באירופה.
ואולם, הסיבה העיקרית להצלחה היא מתודה ברורה שיש בכל מועדון. זהות ברורה שיש לכל מועדון ומבנה מקצועי ברור שיש בכל מועדון.
כן, ריאל מדריד היא בית משוגעים בראשות פלורנטינו פרס - אבל הכסף הגדול שלה, הכי גדול בעולם, מאפשר לה לקבץ את השחקנים הכי איכותיים בעולם תחת מאמנים בכירים. בברצלונה יש חזון כדורגל ברור עמוק בעורקים ובוורידים של המועדון וגם ניהול בינוני לא יכול לפגוע בזה. באתלטיקו מדריד ישנה דרך ברורה וזהות חזקה, שמתחזקת למרות שינויים תכופים בסגל, בוויאריאל, סביליה, אתלטיק בילבאו ואפילו סלטה ויגו, ריאל סוסידאד, ראיו ואייקנו ואייבר - יש חוט שדרה מקצועי איתן.
המקצוענות הספרדית באה למרות בעיות כלכליות קשות ומיתון של שנים בספרד, ואולי דווקא בגללן. "בגלל הבעיות הכלכליות בספרד קבוצות חושבות טוב יותר על איך עובדים כמו שצריך עם המעט כסף שיש", מסביר פרדריק הרמל, פרשן as ול'אקיפ. "כשאין כסף, אי אפשר לפתור בעיות כמו בפרמיירליג - וזה על ידי זריקת כסף על הבעיה".
המבנה המקצועי הברור שיש לקבוצות הספרדיות מאפשר להן תכנון לטווח הארוך למרות שינויים די תכופים בזהות המאמנים ומכירת שחקנים.
המבנה המקצועי היציב זה תלוי בדמות מנהל הספורטיבי ובספרד, המנהל הספורטיבי הוא איש העבודה המשמעותי והחשוב ביותר של המועדון הספרדי הממוצע (מעדונים שאין בהם דמות חזקה, נאמר ולנסיה - קורסים). מונצ'י בסביליה, חוסה מנואל יאאנזה ואנטוניו קורדון בוויאריאל, חוסה לואיס קאמינרו באתלטיקו מדריד, חוסה מריה אמורוטו באתלטיק בילבאו - כל אלו מאפשרים למועדונים לקיים מדיניות נוער יציבה, מדיניות גיוס שחקנים ברורה, מדיניות בחירת מאמנים אינטלגנטית וקיום חזון מקצועי וכלכלי ברור.
המנהלים הספורטיביים האלה יודעים אילו שחקנים להביא ולא פחות חשוב, אלו למכור - ומתי. הם יודעים אילו שחקנים צעירים לקדם מהאקדמיה וגם איזה כדורגל צריך לשחק. היתרון הגדול שלהם נובע מהשנים הרבות שהם בתפקיד שלהם
"אלו אנשים סופר מקצוענים" אומר גראהם האנטר, כתב סקוטי שחי בספרד. "להיות מנהל ספורטיבי זה המקצוע שלהם. הניסיון שלהם מאפשר להם להבין את הפילוסופיה של כל המועדון, לשלב מאמנים חדשים וגם לנהל מדיניות ייבוא וייצוא שחקנים רווחית ונכונה מבחינת תזמון. זו עבודה סופר קשה ומגיע להם כל הקרדיט בעולם".
כן, הפרמיירליג האנגלית עשירה הרבה יותר - ויהיו אלו שיתווכחו שמדובר בליגה המעניינת בעולם (צופי הכדורגל בעולם כבר מזמן החליט שזה נכון) - אבל עד שלא יהיו אנשי כדורגל שינהלו את הפן המקצועי בכל מועדון, ויעשו את זה במשך שנים - הספרדיות ימשיכו לשלוט באירופה.