האקזיט של ערן זהבי
אנחנו מרעיפים מחמאות על כל אפליקציה שנמכרת במיליון דולר לחברות מחו"ל; אז למה לא לשבח שחקן שירוויח עשרות מיליונים בסין?
ערן זהבי הרוויח העונה בסביבות 5 מיליון שקל, הרבה יותר מכל שחקן אחר בליגת העל - וזה רק הגיוני. אין הרבה שחקנים ישראלים ששווים כל כך הרבה כסף. זהבי הוא ללא ספק השחקן הדומיננטי ביותר בליגת העל. יש כארבעה ישראלים שמרוויחים בין 3 ל-4 מיליון שקל והם לא מתקרבים למה שזהבי מרוויח כולל בונוסים על הישגים קבוצתיים ואישיים.
- שיא חדש: זהבי צפוי לעבור לגוואנגז'ו הסינית תמורת 8 מיליון יורו לעונה
- מי היה ה"ליגיונר" המוצלח ביותר העונה?
- גואנגג'ואו אוורגרנדה הפסידה 147 מיליון דולר בעונה שעברה
הרילוקיישן של זהבי יעמיד את שכרו על כ-20 מיליון שקל. יותר ממה שיוסי בניון קיבל בצ'לסי, כ-18 מיליון שקל. בנוסף, יקבל עד כ-24 מיליון שקל כמענק חתימה. בסך הכל זהבי צפוי להרוויח מהמעבר לסין כ-72 מיליון שקל. צריך לזכור גם שלישראל וסין יש אמנת מס, והסכומים המדווחים הם בנטו. כלומר, עלויות השכר של זהבי גבוהות ב-30%-45%.
בכל מקרה מדובר בסכומים אדירים שיסדרו את משפחתו של זהבי לשנים רבות. עם השקעות נכונות וניהול כספים חכם, זהבי ייהפך לאחר סיום החוזה בסין לאחד מהאנשים הצעירים העשירים ביותר בישראל. הוא יהיה כמעט בן 33, עם פנסיה של 72 מיליון שקל בכיס - משהו שנשמע כמו חלום ל-99.99% מהאנשים.
אבל אין שם אוכל כשר...
הביקורות על זהבי כבר נשמעו עוד לפני שביצע את המעבר. מדברים על "בצע הכסף" ו"פגיעה במורשת שלו בכדורגל הישראלי". לא מעט אוהדי מכבי תל אביב, שמן הסתם חרדים לקבוצתם אחרי עזיבת השחקן המשמעותי ביותר שלה, אף כועסים על זהבי, ש"רק חתם על חוזה חדש וכבר עוזב". ובכלל, שואלים מה יעשה בסין, ומה יש לו לחפש שם, ומה יהיה עם המשפחה והאם יאכל כשר.
ובכן, כל אלה הן תהיות לא רלבנטיות. "ברגע שאתה מקבל כזו הצעה, אתה עוזב הכל וישר חותם, אין בכלל מה לשקול", אומר כדורגלן ישראלי. "להצעה כזאת אי אפשר לסרב". ובאמת קשה לראות איך אפשר לסרב להצעה כספית כזו - שנתיים וחצי בסין שקולות עבור זהבי ל-14.5 שנים בליגת העל.
זאת ועוד, אם זהבי היה מוגדר כאקזיט - מישהו בכלל היה מרים גבה על כך שהוא עוזב את ישראל בשביל סין עבור הסכום הזה? הרי אנחנו משבחים כל אפליקציה שנמכרת במיליון דולר לענקית טלקומניקציה סינית, איך לא משבחים שחקן שירוויח עשרות מיליונים בסין?
סין - לא מקום רע להיות בו
מבחינה מקצועית, הליגה הסינית מתחזקת מדי חודש בשחקני ענק. ברזילאים בכירים נוהרים לליגה הסינית אותה הם מעדיפים על פני קבוצות בינוניות בליגות הגדולות של אירופה. בקרוב, כך מספרים בסין, יגיעו גם כוכבי ענק אמיתיים. כבר עכשיו, יש לליגה הסינית כמה נציגים ברשימת עשרת השחקנים בעלי השכר הגבוה בעולם, וייתכן מאוד שבעתיד הלא רחוק, היא תתחרה על כישרונות לא רק עם קבוצות ביניים מהליגות הגדולות באירופה אלא עם הקבוצות הכי גדולות ביבשת. למרות ההאטה בכלכלה הסינית, הליגה נראית כמו מקום טוב להיות בו כרגע.
מה בקשר לקבוצה החדשה? מדובר באחת משתי קבוצות מהעיר גוואנגז'ו המשחקות בליגה הסינית הראשונה. לא מדובר באלופה המכהנת אותה מאמן פאביו קנבארו האיטלקי, אלא ב-Guangzhou R&F אותה מאמן דראגן סטויקוביץ' הסרבי. סטויקוביץ' הוא אחד התלמידים של ארסן ונגר, ובעבר אף דווח שהוא המחליף האידיאלי של מנג'ר ארסנל מבחינתו של הצרפתי.
את העונה החולפת גוואנגזו R&F סיימה במקום ה-14 בליגה כשבסגל שלה חמישה זרים - אספוסטולוס יאנו האוסטרלי הבינלאומי, וגוסטאב סוונסן, שחקן נבחרת שבדיה. כמו כמעט כל קבוצה בסין, יש בה כמה ברזילאים. כאמור, לא מקום שנשמע כל כך רע להיות בו. בטח לא בעבור 70 מיליון שקל.