מסקנת חקירת WADA: רוסיה סיממה באופן שיטתי את כל הספורטאים שלה
על פי הדו"ח שערכה הרשות למלחמה בסמים בספורט הממשלה הרוסית עודדה צריכת הסמים לקראת אולימפיאדת החורף בסוצ'י ב-2014 בכל סוגי הספורט. עורך הדו"ח: "הצוות שלנו שחזר מסמכים שנמחקו, עבר על אלפי עמודים וערך ניתוח סייבר. המסקנות עומדות בתקן המשפט הבינלאומי מעבר ל'ספק סביר'"
הראיות אישרו את טענות חושף השחיתות ברוסיה, לפיהן הממשלה היא שעודדה את תכנית צריכת הסמים לקראת אולימפיאדת החורף בסוצ'י ב-2014, כך מסכמת חקירה שנמשכה חודשיים שאורגנה על ידי הרשות למלחמה בסמים בספורט (WADA). המסקנה מגבירה את הלחץ המופעל על הוועד האולימפי הבינלאומי להעניש את רוסיה לפני האולימפיאדה בקיץ.
- חושפת פרשות הסמים של הספורטאים ברוסיה קיבלה אישור להשתתף בריו דה ז'נרו
- האם יהיו מעבדות לבדיקות סמים באולימפיאדת ריו?
- מריה שראפובה הושעתה לשנתיים מטניס לאחר שהודתה בשימוש בסמים
רוסיה עשויה להיזרק מהאולימפיאדה בריו - ההחלטה בידי הוועד האולימפי הבינלאומי.
גריגורי רודצ'נקוב, המנהל לשעבר של המעבדה הרוסית לבדיקות סמים אמר לניו יורק טיימס במאי כי עזר להסתיר את השימוש בחומרים מגבירי ביצועים, שצרכו הספורטאים הרוסיים באולימפיאדת סוצ'י הוא טען כי עשה זאת בהוראת בכירים במשרד הספורט הרוסי. דו"ח שפרסמה היום (ב') הרשות למלחמה בסמים בספורט מאשר את אמינות הטענות, ומציין כי הראיות שנאספו מצביעות על כך שתכנית ממשלתית לצריכת סמים הוצאה לפועל במהלך אולימפיאדת החורף ואחריה.
מאחורי הדו"ח עומד ריצ'רד מקלרן, עורך דין קנדי שמונה על ידי WADA. הוא כתב כי החקירה שלו מצאה "מעבר לספק סביר" שמשרד הספורט הרוסי, הארגונים נגד סמים ושירות הביטחון הפדראלי במדינה היו מעורבים במזימת רמאות נרחבת שנמשכה גם אחרי האולימפיאדה.
"התוצאה המפתיעה של חקירת סוצ'י היא הגילוי לגבי היקף הפיקוח הממשלתי והשליטה הישירה במעבדה במוסקבה בעיבוד והסתרת דגימות השתן של הספורטאים הרוסים מכל ענפי הספורט לפני ואחרי אולימפיאדת סוצ'י", נכתב בדו"ח.
הרשויות ברוסיה הכחישו נחרצות את טענותיו של רודצ'נקוב לאחר שהתפרסמו במאי.
לפני פרסום הדו"ח, התאחדו כמה סוכנויות לאומיות למלחמה בסמים וקבוצות של ספורטאים, במטרה להפעיל לחץ על הוועד האולימפי הבינלאומי להשעות את כל הספורטאים הרוסיים מהאולימפיאדה, כפי שכבר קרה לנבחרת האתלטיקה הרוסית. האולימפיאדה בריו יוצאת לדרך ב-5 באוגוסט.
רוסיה הגישה ערעור נגד ההשעיה של נבחרת האתלטיקה בבית המשפט לבוררות בספורט בשוויץ, והשימוע בנושא מתוכנן להיערך ביום שלישי.
"זה לא נוגע רק לתחום האתלטיקה", אמר מקלרן, שאישר את ההאשמות של ד"ר רודצ'נקוב שצריכת הסמים נגעה לכל ענפי הספורט, אלו המתחרים באולימפיאדת הקיץ ואלו המתחרים באולימפיאדת החורף.
לפני פרסום הדו"ח הנוכחי, הוועד האולימפי הבינלאומי הגן על המהימנות של הוועד האולימפי הרוסי. אולם, ד"ר רודצ'נקוב טען כי הממשלה הרוסית רצתה "לנצח בכל מחיר" והיא גייסה גם את שירותי הביון של רוסיה כדי שיפרצו לבקבוקונים שהיו אמורים להיות חסינים. הבקבוקונים האלה הם התקן בתחרויות ספורט בינלאומיות, ואף ישמשו בריו.
אולם הדו"ח מאשר כי בקבוקוני הדגימות בסוצ'י נפתחו והדגימות של הספורטאים הרוסים שזכו במדליות הוחלפו. מקלרן חשף כי החקירה שלו הצליחה להסיר את הפקקים של בקבוקוני דגימות השתן, שנחשבים בלתי ניתנים לפריצה מאז השתמשו בהם בפעם הראשונה באולימפיאדת סידני ב-2000, "מבלי להשאיר סימנים שיתגלו על ידי העין הלא מיומנת". הוא הוסיף כי הראיות לפגיעה בבקבוקונים בסוצ'י נחשפו בעזרת בדיקות מיקרוסקופיות של הבקבוקונים.
הדו"ח מזהה מספר בכירים רוסיים שהיו מעורבים בתכנון המורכב הנמשך מספר שנים. הראשי מביניהם הוא יורי נגורניח, סגן שר הספורט, שהכחיש את ההאשמות לאחר הפרסום בטיימס באביב שעבר.
הדו"ח מציין גם את אירינה רודיונובה, סגנית מנהל המכון להכשרת הנבחרות הרוסיות, ובכך מאשר את ההאשמות של רודצ'נקוב שרודיונובה עדכנה אותו לאילו ספורטאים שייכות הדגימות, שאמורות להיות ללא שם, והודיעה לו אילו מהן להחליף בדגימות אחרות.
"זה לא מפתיע אותי", ענתה בשבוע שעבר נטליה זלנובה, יועצת שר הספורט לענייני סמים, בתשובה לשאלות על ההאשמות נגד רודיונובה. אולם היא התעקשה כי רודיונובה פעלה באופן עצמאי ולא בשליחות משרד הספורט. מקלרן ציין כי רודיונובה הייתה גם חברה בוועד האולימפי הרוסי.
הרשות למלחמה בסמים בספורט היא אמנם מי שיזמה את החקירה בנוגע לסוצ'י, אך היא ספגה גם ביקורת על כך שלא הגיבה בצורה אגרסיבית מספיק להאשמות על צריכת הסמים המערכתית ברוסיה, שהחלו כבר ב-2010. עלו שאלות בנוגע לקשרים ההדוקים של הרשות עם הוועד האולימפי הבינלאומי, שלו יש אינטרס פיננסי חזק במשחקים, שעלול לפגוע בנכונות שלו לחשוף האשמות על סמים שיכולות להכתים את המותג.
נשיא WADA, קרייג רידי, שהזמין את הדו"ח, הוא חבר בוועד הפועל של הוועד האולימפי הבינלאומי.
שר הספורט הרוסי, ויטאלי מוטקו אמר בשבוע שעבר לטיימס כי אם ההאשמות על רמאות מערכתית מצד הממשלה שלו יוכחו כנכונות, WADA נושאת באחריות בשל מה שהוא הגדיר ככשלים רגולטורים. הרשות הייתה אחראית לנטר את המעבדות לבדיקות הסמים ברוסיה.
מוטקו הוסיף עוד כי אם החקירה של מקלרן תציג ראיות, רוסיה עצמה תעניש את האנשים המעורבים, אך הוא בו בזמן הוא ביטל את הסמכות של מקלרן ו-WADA להשפיע על ההשתתפות של רוסיה בריו, בטענה שההחלטה בעניין טמונה בוועד האולימפי הבינלאומי. "אנחנו חשים בטוחים ומוגנים", אמר מוטקו בשבוע שעבר. "ספורטאים נוספים לא יפסלו".
מקלרן מצידו טען כי ב-57 הימים שנמשכה החקירה, הצוות שלו "השיג נתונים מכוננים קשיחים, שחזר מסמכים שנמחקו, עבר על אלפי עמודים, ערך ניתוח סייבר ומשפטי של מאגרי נתונים". לדבריו, כל המסקנות עומדות בתקן המשפטי הבינלאומי של "מעבר לספק סביר". "אני בטוח לגמרי בדו"ח שלנו", סיכם.