$
ספורט ישראלי

לא כולל טיפול

אם אתה כדורגלן ישראלי ונפצעת, אל תצפה שהקבוצה שלך תדאג לטיפולים. במקרה הטוב תקבל החזרים על פגישות עם רופאים מומחים. "ידוע שלהיות פצוע בקבוצת כדורגל ישראלית זה הדבר הכי גרוע שיכול להיות", אומר כדורגלן ישראלי

אוריאל דסקל 09:1518.09.16

כמעט לכל קבוצת כדורגל בעולם יש קבוצת ווטסאפ של השחקנים והצוות המקצועי־ניהולי שבה מעבירים הודעות ומדי פעם מריצים צחוקים. אך מעט מאוד הודעות היו דרמטיות כמו הודעה שהתקבלה בקבוצת ליגת־על בכירה לפני כמה שבועות.

 

 

 

 

שחקן כדורגל ישראלי פצוע. כבר הוציאו לי את החשק לשחק כדורגל. בתקופה שאתה הכי צריך את כל התמיכה והעזרה, המקום שאתה הכי מצפה ממנו שיתמוך ויסייע, נעלם. אתה מקבל ממנו כלום". שחקן כדורגל ישראלי פצוע. כבר הוציאו לי את החשק לשחק כדורגל. בתקופה שאתה הכי צריך את כל התמיכה והעזרה, המקום שאתה הכי מצפה ממנו שיתמוך ויסייע, נעלם. אתה מקבל ממנו כלום". צילום: ראובן שוורץ

 

"רציתי לשלוח את ההודעה רק למנכ"ל", כתב השחקן בקבוצת הווטסאפ. "אבל אני אשלח את זה פה, לא אכפת לי גם שכל העולם יראה, שכל אחד יראה ויבין שגם לו זה יכול לקרות, גם במועדון כדורגל מכובד בליגת־העל ב-2016! מישהו יכול פה להסביר לי איך שחקן שנפצע צריך לדאוג בעצמו לכל דבר?! המועדון לא עושה דבר, דיבורים כמו חול ואין מה לאכול. עד היום הוצאתי מכיסי קרוב ל־5,000 שקל כדי לטפל בעצמי וכנראה אצטרך להוציא עוד ועוד. למה שחקן מקצוען בליגת־העל חייב לדאוג בעצמו לפגישות עם מומחים, לצילומי MRI ועוד? אני מניח שאם לא הייתי עושה את הדברים האלה, ומשלם בעצמי על הדברים האלה, הייתי נמצא באותה נקודה בדיוק של יום הפציעה. ועכשיו ניתוח, ואני צריך לרוץ לקופת חולים, לבתי חולים, להתחנן להפניה, להתחנן לרופאים שיקדימו לי תורים — כל זה בגלל שהקבוצה לא מוכנה לשלם על ניתוח פרטי. אני צריך לחכות שלושה שבועות עד שאני מקבל ניתוח וגם זה רק בגלל שהרופא שלי עשה מאמצים במיוחד. אני פשוט מתבייש להגיד לכל אלה ששואלים למה עוד לא עשיתי ניתוח ושלקבוצה לא מזיז בכלל. כבר הוציאו לי את החשק לשחק כדורגל. בתקופה שאתה הכי צריך את כל התמיכה והעזרה, המקום שאתה הכי מצפה ממנו שיתמוך ויסייע, נעלם. אתה מקבל ממנו כלום".

 

השחקן המדובר לא שחקן אלמוני, ובגלל החשש שלו מכך שיתנכלו לו הוא לא מעוניין לחשוף את שמו או את שם הקבוצה. אבל ידוע בקרב שחקני כדורגל בישראל שהקבוצה שלו ספציפית היא עבריינית סדרתית בכל הקשור לטיפול בשחקנים — בדומה לקבוצות ישראליות רבות, אפילו כאלו שמחשיבות את עצמן "גדולות".

 

יותר מזה, קבוצות רבות הפסיקו לבטח שחקני סגל שאינם בהרכב כי הפרמיות גבוהות מדי. זאת מאחר שחוק הספורט לא מחייב אותן לבטח שחקנים שמקבלים שכר גבוה משכר המינימום בגלל שינוי חוקתי שנעשה רק לאחרונה. 

"יש חוק הספורט, יש ביטוח לאומי והקבוצות אמורות לשלם את השכר או שהשחקן מתמודד עם ביטוח לאומי, תלוי מה רשום לו בהסכם, אבל הוא רק 75% מהשכר, עשרה ימים אחרי הפציעה", אומר ניר אלון, יו"ר ארגון השחקנים. "והקבוצה בינתיים לא משלמת לו — אולי נותנת לו הלוואה כדי לטפל. וזה חמור מאוד שקבוצה לא מסייעת בטיפולים". "יש חוק הספורט, יש ביטוח לאומי והקבוצות אמורות לשלם את השכר או שהשחקן מתמודד עם ביטוח לאומי, תלוי מה רשום לו בהסכם, אבל הוא רק 75% מהשכר, עשרה ימים אחרי הפציעה", אומר ניר אלון, יו"ר ארגון השחקנים. "והקבוצה בינתיים לא משלמת לו — אולי נותנת לו הלוואה כדי לטפל. וזה חמור מאוד שקבוצה לא מסייעת בטיפולים". צילום: ראובן שוורץ

 

תלויים בסוכנים

 

"ידוע שלהיות פצוע בקבוצת כדורגל ישראלית זה הדבר הכי גרוע שיכול להיות", אומר כדורגלן בכיר. "כשאתה פצוע, אתה לא מעניין. תוציא את מכבי חיפה ומכבי ת"א מהמשוואה, שם דואגים להכל אלא אם החליטו לנדות אותך. כל השאר אומרים לך 'תטפל בעצמך' וגם שכר לא משלמים. אומרים לך 'לך תקבל מהביטוח' במקום שהם ישלמו וייקחו מהביטוח".

 

זה מה שקורה בדרך כלל. הביטוח משלם על השחקן והקבוצה, אף על פי שהשחקן נכס שלה ומקבל שכר ממנה, שוכחת ממנו. ללא תמיכה, ללא מערכת סביבם, שחקנים רבים מתקשים מאוד להשתקם מהפציעה. שחקנים רבים, כאמור, צריכים לדאוג בעצמם לטיפולים, למומחים ולתנאים מהביטוח.

 

"יש חוק הספורט, יש ביטוח לאומי והקבוצות אמורות לשלם את השכר או שהשחקן מתמודד עם ביטוח לאומי, תלוי מה רשום לו בהסכם, אבל הוא רק 75% מהשכר, עשרה ימים אחרי הפציעה", אומר ניר אלון, יו"ר ארגון השחקנים. "והקבוצה בינתיים לא משלמת לו — אולי נותנת לו הלוואה כדי לטפל. וזה חמור מאוד שקבוצה לא מסייעת בטיפולים".

 

לפי אלון, אמור להיכנס בתקנון של ההתאחדות לכדורגל חוזה סטנדרטי — מוסכם על ידי ארגון השחקנים העולמי FIFPro, ארגון המועדונים האירופי ECA ואופ"א — שבו יהיה סעיף שדואג לטיפול בשחקנים. כרגע שחקנים רבים לא מוודאים שהטיפול מעוגן בחוזה שלהם עם המועדון — מה שמאפשר לקבוצות פשוט לא לדאוג לשחקן שנפצע במדיהן. "ברמה האלמנטרית של יחסי אנוש, של שחקן עם קבוצה, זה לא בסדר לא לטפל בשחקן שלך", אומר אלון. "השחקן נלחם בשביל הקבוצה, משחק בשביל הקבוצה, הוא פועל בשביל הקבוצה — הקבוצה צריכה להיות מחויבת לבריאות שלו ולגוף שלו, שיקבל את הניתוח הכי טוב, השיקום הכי טוב. ברמה האתית, מי שמזלזל ומי שמפקיר כדורגלנים, זה יפגע בו בסופו של דבר. מעבר לחובה החוקית יש כמה מסלולים שלפיהם הם חייבים לשלם לשחקן על הטיפולים".

 

שלומי עזרא, סוכן שחקנים, אומר ששחקן כדורגל ישראלי חייב לוודא שבחוזה שלו כתוב שהקבוצה תממן טיפולים רפואיים, כי אם לא יחתום על סעיף כזה, הוא פשוט לא יקבל את הטיפול הראוי. "מבטיחים את הכי בסיסי על פי החוק", אומר עזרא. "מה שמעבר, זה כבר תלוי בסוכן של השחקן".

 

גורמים בכמה מועדונים מתלוננים על שחקנים ש"מנצלים את השיטה" כדי להרוויח כסף מהמוסד לביטוח לאומי בכל פציעה, גם אם היא קלה. אך קשה להאמין שמדובר בתופעה רחבה. גורמים בכמה מועדונים מתלוננים על שחקנים ש"מנצלים את השיטה" כדי להרוויח כסף מהמוסד לביטוח לאומי בכל פציעה, גם אם היא קלה. אך קשה להאמין שמדובר בתופעה רחבה. צילום: גדי קבלו

 

מהיום העשירי

"ביקשתי מח"כ איציק שמולי שיבדקו מחדש את עניין תקרת השכר על הביטוח", מוסיף אלון. "זאת כדי שהוצאות שהיום משולמות על טיפולים רפואיים, ניתוחים ופיזיותרפיה ימשיכו להיות משולמות על הספורטאים המקצועניים שמרוויחים עד כ־15 אלף שקל. הביטוח הלאומי משלם רק 75% מהברוטו ורק מהיום העשירי לפציעה. כמו כן אין כיסוי להוצאות רפואיות. אם חלילה נקבעת נכות לספורטאי הוא נפגע קשות כתוצאה מחוק הספורט, שאותו יש לשנות כדי להתאים לרוב השחקנים המקצוענים. לא הגיוני שספורטאי שמרוויח 10,000 שקל, לא ייהנה מביטוח לפי חוק הספורט. בעבר, אם הוא נפגע ,הוא היה אמור לקבל 10% נכות זמנית ועוד 50 אלף שקל. מהעונה הזו, בגלל שינוי החוק, הוא יקבל רק 16 אלף שקל".

 

גורמים בכמה מועדונים מתלוננים על שחקנים ש"מנצלים את השיטה" כדי להרוויח כסף מהמוסד לביטוח לאומי בכל פציעה, גם אם היא קלה. אך קשה להאמין שמדובר בתופעה רחבה.

 

"זה הדבר הכי נורא"

 

ואיך זה נראה עבור שחקן ברמת השטח? ובכן, פציעה יכולה להיות משבר מקצועי ואישי רציני. "הפציעה שלי קרתה במחנה אימונים", מספר הילאל מוסא, שחקנה הצעיר של בני סכנין. "נכנס בי שחקן. בהתחלה אמרו לי שזה מכה וזה יעבור. אחרי 10 ימים שזה לא עבר לי, חזרתי לארץ ועשיתי MRI והתברר שזה קרע ברצועה הצולבת". כמעט בלתי נתפס שכדורגלן מקצועני בישראל צריך לעבור 10 ימים ללא טיפול עם קרע ברצועה הצולבת, אחת הפציעות הקשות ביותר לספורטאי. "אני שישה חודשים בחוץ מינימום", אומר מוסא. "יש לי חוזה לשנתיים. ממה שהבנתי הביטוח מטפל בתנאים הכספיים ואחרי זה הקבוצה תחזור לשלם, אבל אני מאבד לא מעט כסף בגלל שאני מקבל שכר בלי הפרמיות — שזה הרבה כסף".

 

מוסא עבר ניתוח בערך חודש וחצי לאחר הפציעה שלו. "זה אחד הדברים הנוראיים ביותר שיכולים לקרות לשחקן. זה קשה מאוד, אבל אין מה לעשות — או שמתמודדים עם זה או שקורסים. זה הכל בראש. אני חזק. עובד קשה בשביל לחזור מהר. המקרה הזה הדליק אצלי נורה אדומה. אני עכשיו רוצה לעבוד קשה יותר, להתחזק יותר. אני מגיע לחדר כושר של הקבוצה כל בוקר לאימון, אחר הצהריים אני הולך לחדר כושר פרטי. זה מחשל גופנית ומנטלית. מי שמטפלת בי מול ביטוח לאומי וכו' זו עורכת דין שאני משלם לה. יש לי האנשים שלי. אבל זה קשה — אתה אומר לעצמך 'איך אני אשרוד שישה חודשים בחוץ, אני משתגע כשאני שבוע בחוץ'. ובמיוחד העונה, כולם ציפו שזו תהיה העונה שלי, שאני אפרוץ, בנו עליי בקבוצה ופתאום הכל מתהפך. עם הזמן, אני משוכנע, הכל יהיה לטובה. עכשיו אני יושב באימונים, ובמשחקים, ואני לומד הרבה דברים מהצד על המגרש. משהו שעל המגרש אתה לא רואה. אני מקווה שהפציעה הזו תעזור לי להיות שחקן טוב יותר".

 

ומי משלם?

 

"בינתיים? הביטוח".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x