הוועד האולימפי הבינ"ל מודאג שטוקיו 2020 עלולה "לעורר רושם שלילי"
ג'ון קואטס, יו"ר וועדת התיאום של הוועד האולימפי הבינלאומי, הזהיר את מארגני האולימפיאדה שקביעת התקרה הנוכחית של התקציב על 20 מיליארד דולר עלולה לעורר "רושם שלילי" בקרב ערים השוקלות להתמודד על אירוח עתידי
19:5205.12.16
ג'ון קואטס, יו"ר וועדת התיאום של הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC), הזהיר את מארגני טוקיו 2020 שקביעת התקרה הנוכחית של התקציב על 20 מיליארד דולר עלולה לעורר "רושם שלילי" בקרב ערים השוקלות להתמודד על אירוח אולימפיאדות עתידיות.
קראו עוד בכלכליסט:
- טוקיו 2020: העלויות עשויות להגיע ל-30 מיליארד דולר
- מקסדה מקררת - ועד לנעלי ריצה מודפסות: כך תגיעו לטוקיו 2020
- מושלת טוקיו: אולימפיאדת 2020 תהיה ידידותית לסביבה
קואטס ומורו צילום: רויטרס
קואטס האוסטרלי דיבר בסיום הביקורת שערכה הוועדה והדגיש בפני המארגנים היפנים את שביעות רצונו על התנהלותם. אך הוא מתח ביקורת על הנתון עליו הכריז בשבוע שעבר נשיא טוקיו 2020 יושירו מורי כתקרה המקסימלית, ולא כתקציב עצמו. "לא הסכמנו על תקציב של 20 מיליארד דולר", אמר קואטס. "אנחנו חושבים שיש מקום לחיסכון. חשוב לחסוך ואנחנו מזהים כעת את האזורים שבהם ניתן לעשות זאת, מכיוון שעדיף עכשיו מאשר בשלב מתקדם יותר. מועמדות פוטנציאליות לאירוח המשחקים מסתכלות על הנעשה כאן, ואיננו רוצים להעביר את הרושם הלא נכון לגבי עלות הפקת האולימפיאדה".
כבר בספטמבר, כוח משימה מיוחד מטעם מחוז טוקיו הזהיר שיש לנקוט בצעדים דרסטיים כדי להימנע מניפוח התקציב ל-3 טריליון ין (30 מיליארד דולר). נתון זה גבוה פי 4 מהנתון שסופק בשלב המועמדויות על אירוח האולימפיאדה.
אחד האתגרים שעומדים בפני המארגנים הוא הגדרת התרומות שיקבלו מהרשויות השונות. החלק של הוועדה המארגנת בתקציב צפוי לעמוד על 500 מיליארד ין (4.7 מיליארד דולר), אך עוד לא אושרה החלוקה בין הרשויות המקומיות והממשלה. שאלה נוספת שעלתה היא האם העלויות במתקנים הקיימים והזמניים מוגדרות כחלק מהתקציב של הוועדה המארגנת או כחלק מעלויות פרויקטי התשתיות המתוכננים.
חוסר נכונות להעלות את התקציב מרגע שהוא מוכרז היא סיבה נוספת שכנראה מעכבת את ההכרזה הרשמית, ויכול להסביר גם מדוע בטוקיו לא ממהרים לציית לדרישות של קואטס.
חששות פיננסיים היו הסיבה העיקרית לכך שהמועמדות של בוסטון והמבורג לאירוח אולימפיאדת 2024 לא נחלו הצלחה, כך גם ההצעה של רומא הוקפאה באוקטובר על ידי ראשת העיר החדשה.
ב-IOC פעלו להפחית את עלות הגשת ההצעות, והשיקו ב-2014 את תכנית הרפורמות אג'נדה 2020, אך על אף טענתו של הנשיא תומאס באך שהודות לכך התקבלו הצעות מלוס אנג'לס, בודפשט ופריז לאירוח אולימפיאדת 2024, נותרו חששות רבים בנוגע לעלות אירוח המשחקים.
כפי שציין קואטס, אם יעלה התקציב של טוקיו, יתגברו החששות הללו אף יותר, זאת במיוחד בהתחשב בכך שטוקיו הרוויחה מהצעדים לקיצוץ עלויות הנלווים לתכנית אג'נדה 2020.
לפי קואטס, שינויים לתקצב המתקנים קיצצו 1.8 מיליארד דולר מהתקציב. עוד הוא חוזה כי שינויים נוספים למבנים שיארחו את תחרויות השחייה והחתירה יחסכו 400 מיליון דולר נוספים "לכל הפחות".
הוא התנצל בפני האבו גומל, חבר הוועדה המתאמת מניגריה, שהוא חבר גם במנהל הכדורעף הבינלאומי, בשל הכישלון במציאת מבנה לקיום תחרויות הכדורעף. הוא הבטיח כי הבחירה בין שתי האפשרויות תתקבל עד חג המולד.