מי תזכה באירוח מונדיאל 2026: אפריקה או צפון אמריקה?
ההערכות הן שארה"ב, מקסיקו וקנדה יקבלו את הזכות לארח 48 נבחרות ב-2026 עוד לפני ההצבעה על זהות המארחת ביוני. מרוקו 2026 לא עומדת בסטנדרטים או פשוט נוגדת את האינטרסים של נשיא פיפ"א?
אל חאדג'י דיוף, אולי אחד מהכדורגלנים השנואים והשערורייתים ביותר בכל הזמנים (הפך את זה למנהג מגונה לירוק על עמיתיו למקצוע), היה צריך בחודש שעבר להכחיש שהוא קרוב משפחה של מזכ"לית פיפ"א, פאטמה סאמורה. הסיבה? שם משפחתה הקודם של סאמורה הוא דיוף. והיא סנגלית כמו אל חאדג'י.
- ההשפעה הכלכלית של מונדיאל בארה"ב, מקסיקו וקנדה: 5 מיליארד דולר
- ארגנטינה, אורוגוואי, פרגוואי וגאנה מעוניינות לארח מונדיאל
- מרוקו מתחרה על אירוח המונדיאל ב-2026
מסתבר שמישהו מארגון פיפ"א ראה את סאמורה ודיוף "מסתחבקים" בכנס וקוראים אחד לשנייה ואחת לשני "אחי" ו"אחותי". סאמורה היא מזכ"לית פיפ"א, כאמור, דיוף הוא "שגריר" של ההצעה של מרוקו לארח את מונדיאל 2026. התלונה ממישהו מתוך פיפ"א לוועדה האתית של הארגון היתה ל"ניגוד עניינים" כי סאמורה קשורה משפחתית לאל חאדג'. מי שהתלונן לא עשה שום תחקיר. השניים ממש לא בני משפחה. כמו כן, אפריקאים נוהגים לקרוא אחד לשני "אחי" בדומה לעם היושב בציון. דיוף בסנגל זה כמו כהן או לוי בישראל. ובכלל, לסאמורה אין "סיי" במי תבחר לאירוח המונדיאל. אבל התלונה הוגשה - בידיעתו של הנשיא, ג'יאני אינפנטינו.
הפארסה הזו מלמדת הרבה על הנואשות של אינפנטינו. הוא חייב שארה"ב תבחר לאירוח המונדיאל ב-2026 בגלל הרבה סיבות, אבל הסיבה העיקרית היא שהוא הבטיח לאמריקאים את האירוח ולכן זכה בבחירות לנשיאות פיפ"א - מאחר שההתאחדות האמריקאית גייסה עבורו את רוב הקולות של Concacaf, פדרציית הכדורגל של צפון ומרכז אמריקה והקריביים - מה שסייע לו להיבחר לנשיאות פיפ"א בשנת 2016. הבחירות הבאות ב-2019. ואם ארה"ב לא זוכה באירוח המונדיאל - מלבד העובדה שזו שוב תהיה החלטה הזויה של ארגון הכדורגל העולמי - זו תהיה החלטה שככל הנראה תחסל את דרכו של אינפנטינו כנשיא פיפ"א. לכן ניסו להדביק למרוקו 2026 תדמית "מושחתת", ללא הצלחה מרובה יש לומר.
בכל מקרה, ייתכן שאינפנטינו יקבל בקרוב את מבוקשו והצוות הטכני של פיפ"א, שמורכב מעסקנים וכדורגלנים לשעבר שבודקים את היכולות של מרוקו וצפון אמריקה לארח את מונדיאל 2026, יקבע שהמדינה הצפון אפריקאית פשוט לא עומדת בסטנדרטים החדשים לאירוח.
הימור מול בטוח
צריך להתחיל בכך שמרוקו צריכה להשקיע יותר מ-15.8 מיליארד דולר בתשתיות ואצטדיונים כדי לארח את המונדיאל ב-2026.
ארה"ב, לעומת זאת, מציעה מונדיאל "בטוח". התשתיות קיימות, גם האצטדיונים. המאמץ לאירוח המשחקים - ביחד עם מקסיקו וקנדה - מינימלי. הרווחים יכולים להיות מקסימליים. עבור פיפ"א אין אופציה בטוחה יותר. אפילו אם דונלד טראמפ כנשיא (שאיים בטוויטר על מדינות שלא יצביעו עבור ההצעה האמריקאית - משהו שהוביל לאזהרה לאמריקאים), האמריקאים יכולים לארח מונדיאל כבר מחר. גם עם 48 נבחרות.
אה, כן... המונדיאל ב-2026 יהיה עם 48 נבחרות - בניגוד להמלצות אנשי המקצוע. אינפנטינו הבטיח להתאחדויות שהצביעו לו שיגדיל את הסיכויים שלהן להעפיל למונדיאל.
בכל מקרה, מרוקו - שבעבר הפסידה לדרום אפריקה - לא מוכנה לוותר על האירוח, ובשביל זה היא מוכנה לעשות הכול. מלפנות לפיפ"א ולדרוש שהמדינות שהן טריטוריות אמריקאיות (גואם, פורטו-ריקו, איי הבתולה, סמואה האמריקאית ואיי מריאנה) לא יקבלו קול בגלל "ניגוד עניינים". ועד עיסוק בחוברת ההצעה הרשמית של מרוקו בנושא הפנימי הכואב ביותר בארה"ב - אלימות עם נשק חם בכלל ומסעות ירי בפרט. "יש מעט כלי נשק במרוקו", לפי ההצעה הרשמית של המדינה האפריקאית. ההצעה הוגשה מספר ימים לאחר מסע הירי בבית הספרט פארקלנד בפלורידה שהותיר 17 תלמידים ומורים הרוגים.
ההצעה הצפון אמריקאית (60 משחקים בארה"ב, 20 בקנדה ומקסיקו) לא דנה באופן רשמי באלימות ובפשע בארה"ב. מרוקו, לעומת זאת, סיפרה בחוברת הרשמית שלה על סטטיסטיקה של 3 רציחות ל-100,000 אנשים והשוותה זאת ליחס של 18.7 ל-100,000 אנשים במקסיקו, 5.3 ל-100 אלף בארה"ב ו-1.68 ל-100 אלף איש בקנדה. יש לציין שהמרוקאים הסתירו את החוק אצלהם שאוסר על פעילות הומוסקסואלית. אבל זה לא באמת משנה לפיפ"א שהעניקה לרוסיה וקטאר, הומופוביות רשמיות, לארח את המונדיאל.
זה, ככל הנראה, גם לא מה שימנע מעסקני פיפ"א להצביע בעד ארה"ב או מרוקו. וספק גדול שהמפרטים הטכניים יהיו אלו שיקבעו מי תארח את המונדיאל. זה תלוי בתמיכה שישיגו בקרב עסקני פיפ"א - וזה כבר קשור לכסף.
קטאר נגד ערב הסעודית
וכאן העניינים מסתבכים. מרוקו זוכה לתמיכה של קטאר, מארחת מונדיאל 2022, שקנתה את הזכות לארח את המונדיאל בעשרות, אם לא מאות, עסקאות שוחד. ארה"ב מקבלת תמיכה מסעודיה (קרלוס קודיירו, יו"ר ההתאחדות האמריקאית, אף טס לסעודיה לאחרונה), שהמשטר שם עושה מאמצים גדולים כדי להשיג ולרכוש יותר שליטה בענף הכדורגל הגלובלי, כחלק מניסיון שלהם לייצר תדמית מתקדמת יותר למדינה. סעודיה נמצאת גם מאחורי ההצעה בשווי 25 מיליארד דולר לפיפ"א שבמרכזה הקמת שני טורנירים חדשים - ליגה גלובלית של משחקי ידידות ואליפות העולם למועדונים.
לסעודים יש כוח גדול במסדרונות פיפ"א והתאחדויות הכדורגל האסייתיות. קטאר, ומונדיאל 2022 הוא עדות לכך, יכולה להשפיע בעוצמה על כמעט כל מדינה. מצרפת ועד גאבון. ההערכות הן שמרוקו תזכה לרוב הקולות מאפריקה, ארה"ב-קנדה-מקסיקו יקבלו את רוב הקולות של אסיה, מרכז אמריקה ודרום אמריקה. אירופה, של אינפנטינו, כנראה תלך עם ההצעה האמריקאית - אבל שום דבר לא באמת סגור בפיפ"א. ההצבעה צפויה להיערך ב-13 ביוני, במוסקבה. אם תהיה. כאמור, ייתכן מאוד שאינפנטינו - בזכות המפרט הטכני - יקבל את מבוקשו, מונדיאל בארה"ב-קנדה-מקסיקו, כבר בשבוע הקרוב.
נתונים
עליות תשתיות ואצטדיונים
מרוקו: 15.8 מיליארד דולר ל-14 אצטדיונים חדשים או משופצים (12.6 מיליארד דולר ציבוריים) - לא כולל בניית מלונות ובתי חולים
צפון אמריקה: האצטדיונים בנויים - 30-40 מיליון דולר יושקעו בדשא
כרטיסים
מרוקו: 785 מיליון דולר מ-3.5 מיליון כרטיסים (125 דולר לכרטיס - למשחק שלב הבתים. 590 דולר לגמר).
צפון אמריקה: הכנסה של 2.1 מיליארד דולר מ-5.8 מיליון כרטיסים (174 דולר לכרטיס למשחק שלב הבתים, 695 לגמר).
השפעה כלכלית
מרוקו: הכנסות של 7.2 מיליארד דולר ורווחים של 5 מיליארד דולר לפיפ"א
צפון אמריקה: הכנסות של 14 מיליארד דולר ורווחים של 11 מיליארד דולר לפיפ"א