המזל הולך עם הטובים
לפי מחקר חדש ליברפול היתה צריכה לסיים מעל מנצ'סטר יונייטד בטבלת הפרמיירליג בעונה שעברה. אבל בסופו של דבר גם לפי "מדד המזל" הקבוצה הכי טובה לא צריכה מזל כדי לזכות באליפות
לפני מספר שנים חקר רונלד לוי (Loy), מדען ספורט גרמני, 1,200 משחקים בבונדסליגה במשך שלוש שנים, והגיע למסקנה שכ־60% מהשערים באים כתוצאה מהאיכויות האתלטיות או הטכניות של השחקנים וכ־40% מהשערים נזקפים לזכות המקריות: קפיצה מוזרה של הכדור על הדשא, החלקה של שחקן, מסירה לא טובה, טעות שוער, טעות בלם וכו'. וכו'. בליגות אחרות באירופה (ספרד, אנגליה, פורטוגל, הולנד, שוויץ ובלגיה), על פי מחקר של לוי, 46% מהשערים הם "מקריים לחלוטין". לפי לוי, בצ'מפיונס ליג נבדקו 12,405 נגיעות בכדור של שחקנים - 35% מהן הן נגיעות מקריות.
- מגע קטיפה והרבה מזל
- כמעט קריסה של ניימאר. למזלו הוא לא משחק בנבחרת ארגנטינה
- הפרמיירליג: יורגן קלופ הוא המאמן הכי יעיל כלכלית
מה זה אומר? נגיעות שלא נובעות ממהלך מסודר אלא מבעיטת שוער, כדורים שאף אחד לא הצליח להשתלט עליהם, כדורים שיוצאים ממאבקים בין השחקנים, הרחקות עם הראש, תיקולים וכו'. לוי הגיע למסקנה שבגלל המספרים, הכדורגל הוא משחק של מזל בו כמעט חצי מהשערים נובעים ממקריות. וזה מבלי להתחשב בהשפעת השיפוט, כשעל פי מחקר של ד"ר אברהארד פיס (Eberhard Feess), בעידן שלפני ה-VAR, כ-6% מהשערים נבעו מטעויות של שופטים.
עם הידע הזה מעניין לראות את המדד החדש של ESPN, אוניברסיטת באת' וחברת אינטל. המדד, Luck Index, מראה כמה נקודות קבוצות הפסידו בגלל "מזל רע".
פטר וולטון, שופט פרמיירליג לשעבר ואחד החוקרים, ליווה את המחקר שלקח את כל המשחקים מעונת 2017/18 ובחן אילו שערים היו צריכים להיפסל, אילו שערים לא היו צריכים להיפסל, אילו פנדלים הוענקו שלא בצדק לקבוצות (והובקעו) ובאילו מצבים היו צריכים להעניק פנדל לקבוצה והדבר לא קרה. כמו כן, נקבע אם הכרטיסים האדומים שחולקו היו מוצדקים או לא (הסיכויים של קבוצה עם 10 שחקנים קורסים ביחס לקבוצה עם 11) וגם נבדקו שערים שהובקעו בתוספת זמן ארוכה מדי. בנוסף, נבדקו כל הבעיטות שפגעו בשחקן אחר לפני שנכנסו לשער.
החוקרים גילו שליברפול היתה הקבוצה עם הכי מעט מזל בפרמיירליג בעונה שעברה בעוד מנצ'סטר יונייטד היתה הקבוצה בעלת המזל הגדול ביותר. ליברפול, על פי מדד המזל, הפסידה 12 נקודות בגלל שערים שנפסלו שלא בצדק והחלטות לא נכונות של השופטים בפנדלים וכרטיסים אדומים.
לפי אותו מדד, ליונייטד היה מזל של עד 6 נקודות בזכות החלטות שהלכו לטובתה. המשמעות היא שלליברפול "הגיע" להיות במקום השני במקום יונייטד. יש לציין שמנצ'סטר סיטי היתה נשארת במקום הראשון בלי קשר למזל. עם זאת, המדד כן ראה שהאדרספילד היתה יורדת בלי מזל ליגה וסטוק היתה צריכה להישאר בזכות המזל. כמו כן, השופטים מנעו מברייטון 11.5 מיליון ליש"ט נוספים בבונוסים מאחר שהקבוצה היתה יכולה לסיים ב-6 מקומות גבוה יותר אם היה לה מזל. אלו השינויים הדרמטיים ביותר לטבלה של העונה שעברה.
המסקנה של וולטר היא: "התוצאות מראות את ההשפעה והחשיבות של החלטות שופטים במשחקים ושהעבודה שהפרמיירליג החליטה לא להציג VAR בעונה הקרובה היא מעניינת. יהיה מעניין לראות עד כמה המזל ישפיע העונה".
העניין הוא שבטבלה הסופית אין באמת שינויים דרמטים.
הקבוצות - אפילו עם מזל גרוע - נשארו פחות או יותר במקומן. מנצ'סטר סיטי במקום הראשון (3 נקודות בזכות מזל), ליברפול טיפסה למקום השני עם 12 נקודות יותר בזכות מזל, טוטנהאם נשארה במקום השלישי עם אותו מספר נקודות ומנצ'סטר יונייטד נפלה למקום הרביעי. ארסנל "זכתה" ל-8 נקודות של מזל ולכן טיפסה מעל צ'לסי, שהמזל שלה לא ממש שינה את מספר הנקודות שלה (70).
ובסופו של דבר, עם מזל או בלי, איכות שחקנים היא האלמנט הקובע באמת. "דווקא העובדה שהרבה פעמים הבקעת שער היא עניין אקראי הופכת את מניעת ויצירת ההזדמנויות לכלי מדידה קריטיים לאיכות השחקנים", אומר דיוויד סומפטר (Sumpter), שהוא פרופ' בריטי למתמטיקה מאוניברסיטת אופסלה בשבדיה. "כן, בערך 50% מהשערים נוצרים מטעות של היריב - בלם שמתבלבל, כדור שלא קופץ נכון וכו'. יצירת הזדמנויות רבות מעניקה יותר סיכוי לנצח, כי היא נותנת למזל אפשרות לשחק לטובתנו. זה מה שהמועדונים הטובים עושים: מייצרים עם כישרון ועבודה משותפת יותר הזדמנויות הבקעה. הנגיעה האחרונה, הבעיטה האחרונה, הן כל כך אקראיות, עד שאי אפשר לשפוט הופעה של שחקן או קבוצה לפיהן".
כאמור, המזל מאוד חשוב אבל בסופו של דבר עם מספיק כישרון ויכולת צריך לנצח - כפי שמנצ'סטר סיטי עשתה בעונה שעברה. "אם יש שלושה שערים בממוצע במשחק, אחד לפחות יהיה תוצאה של הכישרון של השחקן שכבש – ואלה חדשות טובות לקבוצות עמוסות כישרון", לפי סומפטר. "מתוך השניים האחרים אחד עשוי להיות מבוסס כישרון, אבל אחד, לבטח, יהיה מבוסס על מזל ומקריות. המשמעות היא שגם אם אתה משחק בקבוצה שיש בה פחות כישרונות, תהיה לך הזדמנות להבקיע שער ולשנות את כל המשחק. לכן כדורגל הוא עדיין המשחק המפתיע ביותר, כי קבוצה גרועה וחסרת כישרון יכולה להוציא איכשהו תיקו, או אפילו ניצחון, מול קבוצה עמוסת כישרונות".
אז כן, אפשר להשיג נקודות רבות בזכות מזל וארגון בהגנה - אבל בסופו של דבר, כאמור, בליגה - הסטטיסטיקה מתיישרת והקבוצות הטובות ביותר יהיו במקומות הראשונים.