ההייטק כמנוע עסקי וספורטיבי: מסלול ההמראה של הכדורגל הישראלי
שיתוף הפעולה המקצועי של הפועל באר שבע עם אתלטיקו מדריד וההקמה של מאיץ לסטארט־אפים במכבי חיפה מסמנים סיכוי לזינוק קדימה עבור הענף המקומי. למה כדאי לאנשי המקצוע בתחום הספורט לעקוב אחריהם מקרוב
החודש האחרון כלל שני אירועים שלא זכו למספיק תהודה תקשורתית ויכולים לבשר על שינוי עתידי בכדורגל הישראלי - שיתוף הפעולה של הפועל באר שבע עם אתלטיקו מדריד וההקמה של אקסלרטור לסטארט־אפים טכנולוגיים במכבי חיפה. חיבור בין שני מהלכים אלו יכול לסמן את מסלול ההמראה האפשרי של הכדורגל הישראלי, ומומלץ מאוד לקריאה על ידי בעלי הקבוצות בישראל, ולא רק בכדורגל.
נתחיל עם שיתוף הפעולה בין הפועל באר שבע לאתלטיקו מדריד. במסגרת שיתוף פעולה זה מתוכננים להגיע חמישה אנשי מקצוע מאתלטיקו למחלקת הנוער של באר שבע. זה יכול להיות מאוד משמעותי; חמישה אנשי מקצוע שיהיו פה באופן קבוע, יעבדו לפי מתודולוגיה סדורה של המועדון הספרדי ויהיו בקשר יומיומי עם אנשי המקצוע המקומיים בהובלה של אליניב ברדה. מתוך היכרות אישית עם אנשי האקדמיה באתלטיקו שאחראים על הפיתוח הגלובלי שלה, מדובר באנשי מקצוע מהמעלה ראשונה שלוקחים את עבודתם ברצינות.
באתלטיקו מתהדרים בכך שהם מתפתחים רק במקומות אסטרטגיים עבורם בעולם מבחינה ספורטיבית כדוגמת האקדמיה של אתלטיקו במקסיקו, ומבחינה עסקית – האקדמיה של אתלטיקו בסין ופרויקט ענק של הבאת שחקנים סינים צעירים לאקדמיה במדריד.
לא רק בגלל הבעלים
זה אומר שהפועל באר שבע נמצאת על סף אירוע עם פוטנציאל להיות אירוע מכונן מבחינת שדרוג הידע המקצועי שלה. עכשיו נשאלת השאלה מדוע הפועל באר שבע יכולה להיות מקום אסטרטגי עבור אתלטיקו מדריד. הרי מבחינה ספורטיבית השם של הכדורגלן הישראלי לא ממש מככב באירופה, ואנחנו גם לא שוק יעד גדול או מעניין במיוחד מבחינת המותג הספרדי. נכון, אפשר להגיד שלבעלים הישראלי החדש של אתלטיקו (עידן עופר) יש מניעים משלו להשקיע בדרום הארץ וללא החלטת הבעלים לא היה קורה כלום, אבל אפשר להסתכל גם מזווית אחרת ולהבין שיש לאתלטיקו הרבה מה להרוויח משותפות זו.
מה בדיוק? בואו נעבור למכבי חיפה כדי להבין את הפוטנציאל הגדול שגלום בשותפות של מועדון אירופי בכיר עם מועדון ישראלי.
בשנים האחרונות מתחוללת מהפכה עולמית של ממש בכל הקשור לטכנולוגיה בספורט. במכבי חיפה החליטו להיות חלק מהמהפכה (אגב, באיחור לעומת מועדונים אחרים בעולם), כאשר המודל העסקי פשוט – להיות שותפים של הסטארט־אפים ולגזור קופון נאה אם חלק מהם יעשו את הקפיצה שלהם. עבור הסטארט־אפים מדובר בהזדמנות לבחון את המוצר שלהם קרוב לבית וליהנות מרשת הקשרים של המועדון בעולם, ועבור המועדון מדובר בהזדמנות לחבור לכסף הגדול בהייטק ולפתח מוצרים חדשניים.
עבור מי שהאסימון עוד לא נפל לו, עוד רמז קטן לפני שנעשה "אחד ועוד אחד" ונבין את ההזדמנות האדירה שעומדת בפתח. הרמז הוא שבזכות כמה סטארט־אפים ישראליים מצליחים אנחנו מתחילים לעניין אנשים מובילים בספורט העולמי, החל ב־NBA, דרך ה־NFL ועד ליגות כדורגל מובילות באירופה ששולחות לכאן נציגים כדי לאתר את הסטארט־אפ הישראלי הבא בתחום זה.
עכשיו כנסו בבקשה לנעליהם של מקבלי ההחלטות במועדון אירופי מוביל. אם תבינו שמדובר במועדון מוביל בישראל, שפותח את שעריו לטכנולוגיות הישראליות ומהווה למעשה בטה סייט (מקום שבו נבדקים לראשונה החידושים הטכנולוגיים) ומציע לכם להיות שותפים שלו, האם עכשיו המועדון הזה מעניין אתכם קצת יותר? מועדון שקרוב ליזמים הישראלים המבריקים, עושה בדיקת היתכנות ראשונה ומעדכן אתכם ממקור ראשון בכל מה שחדש בסטארט־אפ ניישן הישראלי בספורט. זה כבר מאוד מעניין אתכם, כי בזכות המועדון הזה אתם במרחק נגיעה מכל החידושים הטכנולוגיים הצפויים שיגיעו מישראל.
זה יעניין אתכם גם אם הבעלים שלכם לא ישראלי. זה עד כדי כך יעניין אתכם שתסכימו לבקשת המועדון הישראלי לשיתוף פעולה ספורטיבי והבאת אנשי מקצוע למועדון הישראלי כדי להרים את הרמה. מישהו אמר שיתוף פעולה כמו אתלטיקו מדריד והפועל באר שבע? בינגו. זה הכיוון.
נותר עכשיו לחבר את היוזמה של הפועל באר שבע עם היוזמה של מכבי חיפה ולייצר מוצר אחד הכולל שיתוף פעולה ספורטיבי ושיתוף פעולה טכנולוגי עסקי של מועדון ישראלי עם מועדון אירופי מוביל.
פוטנציאלית, ייתכן ולא ירחק היום שבו יוקמו שלושה מרכזים כאלה בארץ – האחד במכבי חיפה שקרובה ל"מתם", השני בהפועל באר שבע שמחוברת למרכז הטכנולוגיה והסייבר שהוקם בדרום ומהווה גאווה מקומית, וכמובן אחת התל אביביות (מכבי תל אביב?) שתחבור להייטק במרכז.
בדרך לשלוש אקדמיות
גם אנשי המקצוע מחו"ל שעובדים במכבי תל אביב ובמכבי חיפה יכולים לסייע בחיבורים המתאימים. לפי תרחיש זה, אנחנו נמצא עצמנו עם לפחות שלוש אקדמיות נוער חזקות בישראל שמתנהלות לפי סטנדרטים אירופיים לכל דבר. עבור הכדורגל הישראלי זאת יכולה להיות בשורה שיכולה לשדרג את תהליך הפיתוח של שחקני הנוער בארץ. כל הרכיבים קיימים - אינטרסים, כסף וצרכים. העתיד נמצא בשילוב בין הייטק, כדורגל ועסקים ואין סיבה שלא נהיה שם. ולא רק בכדורגל.
זה אמנם שיתוף פעולה אסטרטגי ולא מיזוג או רכישה, אבל מניסיון אישי בליווי של תהליכים כאלו עם חברות אירופיות ובינלאומיות צפויים הרבה אתגרים בדרך. ראשית, רצוי מאוד למצוא מועדונים עם דנ”א דומה, צריך להיות מוכנים לשינוי בתרבות הארגונית של המועדון שעלול להיתפס כמאיים, צריך למסד שגרות ניהול ודרכי עבודה משותפות, צריך להגדיר בעלי תפקידים שאמונים על הקשר האסטרטגי וצריך להגיע בעיקר ממקום פתוח ולומד. זה לא קורה מעצמו ומצריך זמן ניהולי יקר ואנשי ניהול איכותיים.
האם זה אכן יקרה? ימים יגידו, אבל נראה שבחודש האחרון הושגה התקדמות גדולה מאוד בכיוון.