אז... מה הבעיות של צ'לסי?
מאוריציו סארי, המאמן, לא מתאים לזהות של המועדון - אבל זו הבעיה הכי קטנה באחד המועדונים שנמצאים במצב המורכב ביותר בכדורגל האירופי
אריגו סאקי, מוכר נעליים שגדל על הכדורגל של ריאל מדריד האגדית ולמד לעומק את הכדורגל ההולנדי של שנות השבעים, הובא למילאן מפארמה ושינה את פני המשחק האיטלקי עם כדורגל התקפי, לוחץ וחדשני. סאקי היה נטע זר בכדורגל האיטלקי כי דיבר על קבוצת כדורגל כ"סימפוניה" ועל עצמו כ"מנצח תזמורת" אבל הוא קיבל את הצ'אנס לאימון מילאן מהאיש החשוב ביותר בתעשיית הכדורגל האיטלקית – סילביו ברלוסקוני, שאת מילאן רכש בשנות ה-80 כחלק מהאסטרטגיה שלו להשתלט על הפוליטיקה המקומית והאירופאית. ההתחלה של סאקי במילאן לא היתה קלה בכלל. הוא היה צריך להנחיל שיטה חדשה מבוססת אלמנטים הולנדים שזרים לכדורגלן האיטלקי הממוצע והמשחקים הראשונים הסתיימו בתוצאות מאכזבות. באיטליה כבר דובר על כך שסאקי נכשל ושהוא לא יכול לאמן קבוצות גדולות. אחרי הפסד לפיורנטינה בתחילת עונת 1987/88, ברלוסקוני נכנס לחדר ההלבשה ואמר לכל השחקנים: "סאקי הוא המאמן שלי, הוא ישאר כאן אחריכם. אני מעדיף להעיף כל אחד ואחד מכם מאשר לפטר אותו". זה הספיק כדי ליישר את רוב הסגל, שלאט לאט קיבל את הדרישות (ההזויות בזמנו) של סאקי. סאקי ומילאן שינו את פני הכדורגל עם שתי אליפויות אירופה רצופות - אחרי אותה התערבות של הבוס. "הייתי יכול לעשות את מה שאני עושה בזכות העובדה שההנהלה במילאן תמיד סמכה עליי" אמר סאקי לאחר מכן.
מאוריציו סארי, אחד מחסידיו של סאקי ("פפ גווארדיולה ואני למדנו מסאקי") וסאקי אחד מחסידיו ("סארי גאון"), נמצא כעת בצ'לסי בבעיה דומה לזו שהיתה לסאקי בתחילת דרכו במילאן. אחרי שני הפסדי חוץ הכי גדולים בהיסטוריה של צ'לסי בפרמיירליג - 4-0 בבורנמת' ואז 6-0 במנצ'סטר סיטי - ניצב סארי בפני משחקיו האחרונים כמאמן צ'לסי. הוא הגיע רק בתחילת העונה, היו לו רק שבועיים של אימוני קדם עונה, לסגל שלא הוא בנה ונדרש על ידי המועדון לשנות את הדרך בה צ'לסי היתה רגילה לשחק במשך עשור וחצי (כדורגל הגנתי שמבוסס על התקפות מתפרצות). בתחילת העונה סארי בעצמו אמר שיקח זמן עד שצ'לסי תתחיל לשחק את הכדורגל שלו אבל רצף אורך של משחקים ללא הפסדים בתחילת דרכו, הוביל לציפיות גבוהות יותר מהעונה, שהובילו לאכזבה העצומה מכך שצ'לסי של סארי, מתחילת 2019, לא תחרותית וגם לא משחקת את הכדורגל שנאפולי של סארי שיחקה בסריה A. "אנשים לא מבינים עד כמה זה קשה להיות מאמן בפרמיירליג" הגן עליו פפ גווארדיולה אחרי התבוסה שהנחיל לצ'לסי בסוף השבוע האחרון. "אמרתי הרבה פעמים, העונה הראשונה שלי היתה קשה גם. חלק מהרגעים שיחקנו טוב אבל לא היינו יציבים. אנשים מצפים ש'אוקיי, מאמן מגיע, הוא קונה שחקנים ומי התוצאות יגיעו' - אבל הוא צריך זמן. וזה תלוי באמונה שיש לבעלים במנג'ר, באמונה שיש לאנשים שמנהלים את המועדון - הם צריכים להאמין במנג'ר. הסיבה העיקרית שבגלל הגעתי למנצ'סטר סיטי היא הבוסים שלי - היו"ר (פראן סוריאנו) ו(המנהל הספורטיבי) צ'יקי בגיריסטיין. לא הייתי צריך לשכנע אותם בשום דבר, הם הכירו אותי". העניין עם סארי הוא שהוא בסיטואציה שונה לחלוטין מזו שפפ היה בה בתחילת הקריירה שלו באנגליה. הסיטואציה השונה לחלוטין מתחילה בזה שלקבוצה אין כרגע בוס במובן הקלאסי של המילה - וזו רק בעיה אחת מבין בעיות רבות שלא קשורות לסארי בכלל.
אז מה הבעיות של צ'לסי?
הבוס לא בבית
מאז 2003 רומן אברמוביץ' השקיע יותר ממיליארד ליש"ט בצ'לסי שלו שהפכה אותו לאחד מהפרצופים המוכרים ביותר בכדורגל העולמי ובעולם בכלל. ואולם, בשנה האחרונה אברמוביץ' כלל לא נראה בסטמפורד ברידג' או במגרש האימונים בקובהאם. הוא לא יכול להיכנס לבריטניה מאחר שלא קיבל ויזה בשל קירבתו לוולדימיר פוטין. כלומר, אברמוביץ' לא יכול להיכנס לחדר ההלבשה ולהגיד לשחקנים להקשיב לסארי כי הוא יעדיף לזרוק אותם מאשר לפטר את סארי. האמת, ספק אם הוא בכלל דיבר יותר מפעם-פעמיים עם המאמן האיטלקי - ספק אם כעת בכלל איכפת לו שהקבוצה מגמגמת בליגה (נמצאת בגמר גביע הליגה, מתמודדת בליגת אירופה ועברה שלב בגביע). כמו כן, על פי הדיווחים, רומן אברמוביץ' לא מתכנן להחזיק את צ'לסי עוד הרבה זמן. בנק השקעות אמריקאי מנהל הליך מציאת רוכש לקבוצה ב-3 מיליארד ליש"ט (המחיר שאברמוביץ' רוצה על הקבוצה). אז עד כמה אברמוביץ' יהיה מעורב בקבלת החלטות במועדון או בהגנה על מאמן? לא בטוח כלל שיהיה מעורב. באנגליה מדווחים שהשחקנים לא מתחברים לאימונים של סארי וטוענים שהם "טקטיים מדי" או "משעממים". בוס שהיה איכפת לו מהקבוצה היה נכנס לחדר ההלבשה ואומר לכולם: "כל אחד ואחד מכם בתקופת מבחן - את סארי אני לא אפטר - אתם תעשו מה שהוא אומר כי הוא כאן לטווח הארוך". אבל בצ'לסי אין דבר כזה מאמן ל"טווח ארוך". לאורך תקופתו של אברמוביץ' מאמנים פוטרו אם לא הוציאו קבלות מיידיות - והשחקנים יודעים את זה. העניין הוא שסארי לא מאמן של קבלות מיידיות. הוא לא זכה בתואר אחד בקריירה שלו. הוא מאמן של שיטת משחק מובנית שמוציאה הרבה יותר מהמצופה מהסגל שלו (נאפולי שלו תמיד היתה עם תקציב שכר רביעי-חמישי בגודלו ועדיין נחשבה לקבוצה הטובה ביותר באיטליה מלבד יובנטוס) - הוא הובא לצ'לסי, כביכול, כדי להנחיל שיטה אבל זה כנראה מאוד מנוגד ל-DNA של המועדון. סארי בסיטואציה בלתי אפשרית מבחינתו ומבחינת המועדון - ואין מבוגר אחראי שיעשה מה שברלוסקוני עשה עם סאקי בזמנו.
מי הבוס
מי שמנהלת את המועדון כיום היא נציגת הבעלים, מרינה גרנובסקיה. היא לא מדברת עם התקשורת בכלל ומדי פעם ציטוטים שלה מופיעים באתר האינטרנט הרשמי של צ'לסי. גרנובסקיה היתה העוזרת האישית של אברמוביץ' ב-1997, עוד בסיבנפט, והתקדמה עם השנים לעמדת מנהלת בכירה של נכסיו. בצ'לסי היא נמצאת מתחילת דרכו של אברמוביץ' בלונדון וההשפעה שלה על ענייני המועדון התחזקה מדי שנה. היא אחראית לתוכניות העסקיות לטווח הארוך בצ'לסי - למשל רשת המועדונים אליהם מושאלים שחקני האקדמיה הרבים שצ'לסי רוכשת במיטב כספו של אברמוביץ'. התוכנית הזו מניבה הכנסות גבוהות משוק העברות השחקנים והפכה את צ'לסי למועדון שפועל ברווח. גרנובסקיה, שכל מי שאי פעם דיבר עליה שיבח אותה על הקשיחות שלה והמשא ומתן ההוגן אך הבלתי מתפשר, גם אחראית על הקשר של צ'לסי עם נייקי (60 מיליון ליש"ט בשנה עד 2032) ולפי מקור שדיבר עם האיווניג סטנדרט: "רומן סומך עלייה בעיניים עצומות - יש לה את כל הכוח בצ'לסי". בהעדרו של מנהל ספורטיבי - גרנובסקיה גם מנהלת את המגעים עם אנשי המקצוע ובשוק העברות השחקנים. יש לציין שמייקל אמנלו, המנהל הספורטיבי, התפטר לפני יותר מ-16 חודשים ועדיין לא הוחלף. הוא התפטר בגלל חילוקי דעות מקצועיים עם גרנובסקיה. אנטוניו קונטה היה מתייחס אליה כאל "המועדון" וסוכנים רגילים להתקשר אלייה - כלומר, היא המנהלת המקצועית פר סה. העניין הוא שהיא אולי אשת עסקים מאוד חריפה, אבל בכל הקשור לבניית קבוצות כדורגל - היא לא צ'יקי בגיריסטיין. אין לה רקע בכדורגל או בבניית קבוצות ובשלוש השנים האחרונות - שנים בהן גרנובסקיה שולטת ביד רמה בפעילות המועדון בשוק העברות - הקבוצה הוציאה סכום של כחצי מיליארד ליש"ט על שחקנים, שכחצי מהם לא משחקים כיום במועדון (או מושאלים למועדונים אחרים). מנצ'סטר סיטי גם הוציאה סכומים כאלו בשנים האחרונות אבל המועדון החליף וחידש את ההגנה כמעט לחלוטין בשנתו השנייה של פפ גווארדיולה - מה שהזניק את גווארדיולה לעונה שוברת שיאים. צ'לסי, לעומת זאת, נראית כמו גרסה מוחלשת של צ'לסי הגדולה.
איפה הכישרונות
צ'לסי הגדולה נבנתה סביב עמוד שדרה של שחקנים נדירים. פטר צ'ך בשער, ג'ון טרי בהגנה, פרנק למפארד בקישור ודיידה דרוגבה בהתקפה. כולם שחקנים ברמה הגבוהה ביותר וגם מנהיגים מוכחים שסביבם היו שחקני-על שאברמוביץ' רכש במיטב כספו. במבט על ההרכב של צ'לסי כיום, קצת קשה למצוא מנהיגים בסגל של צ'לסי. ולא רק שאין מנהיגים ברורים, בסגל יש אולי 2-3 שחקנים ברמה הגבוהה ביותר. אדן האזר, אנגולו קאנטה ואולי גונסאלו היגוואין. פדרו, וויליאן איבדו עם הגיל הרבה מהמהירות, יכולות הכדרור והתנועה ללא כדור שאיפיינה אותם, רוס בארקלי, מתאו קובאצ'יץ' ורובן לופטוס צ'יק - אלו לא שחקנים שהוכיחו את עצמם לאורך זמן ברמה הגבוהה. קפה אריסבלאגה, השוער היקר בכל הזמנים, עדיין רק בן 24, קאלום הדסון אדוי מוכשר מאוד אבל רק בן 18 ורוצה לעזוב לבאיירן מינכן. אנתוניו רודיגר ודויד לואיס הם בלמים סבירים במיטבם, סזאר אספליקווטה אמין מאוד אבל תלוי מאוד בחבריו להגנה ושחקנים אחרים כגון אוליבייה ג'ירו, אנדראס כריסטיאנסן ודוידה סאפקוסטה לא בדיוק הוכיחו את עצמם כשקיבלו את הצ'אנסים. בצ'לסי הגדולה שנבנתה עם הכסף הכי גדול בשכונה (כיום רומן אברמוביץ' הוא "רק" מיליארדר שמתמודד נגד משאבים אינסופיים של אבו דאבי וקטאר), היה, בדרך כלל, 7-8 שחקנים הכי טובים או בין הכי טובים בעמדתם. כיום אדן האזר נראה מאוד מבודד במאמצי היצירה שלו, קאנטה לא משחק בתפקיד שלו וגונסאלו היגוואין רק הגיעה אחרי שלוש שנים בהן הוא דועך כחלוץ כובש. בנוסף, מבחינה התנהגותית - הסגל הקיים של צ'לסי לא מתאים לתרבות שסארי רוצה מחדר ההלבשה שלו. יותר מזה, רוב הסגל הקיים היה אחראי לפיטוריו של שנייים מהמאמנים הגדולים בהיסטוריה של הקבוצה: ז'וזה מוריניו ואנטוניו קונטה. לפי מאט לואו מהדיילי טלגראף, קונטה דרש מגרנובסקיה להחליף חצי מהסגל. "זה נשמע משוגע בזמנו" כתב לואו. "אבל זה נראה נכון. מדי שבוע, העובדה שהוא זכה בתואר אליפות וגביע נראית יותר ויותר מרשימה".
ז'ורז'יניו
ז'ורז'יניו הוא קשר עושה משחק עמוק שמנצ'סטר סיטי נלחמה עליו בקיץ אבל הוא החליט לעזוב את נאפולי לטובת צ'לסי של המאמן שגילה וטיפח אותו, מאוריציו סארי. הקשר הברזילאי-איטלקי הוא השחקן שהמשחק של הקבוצה שלו עובר דרכו. הוא נוגע בכדור בכמעט כל התקפה ומנהל את משחק המסירות. מאחר שרוב פעולותיו זה קבלה ומסירה של הכדור, הוא תלוי כמעט לחלוטין במבנה הקבוצה מסביבו. כלומר ז'ורז'יניו - בשביל להצטיין - צריך שהשחקנים שסביבו ינועו בדרך מסוימת ויקבלו את הכדורים שלו במקומות מסויימים. הכישורים שלו יוצאים לפועל בצורה הטובה והיעילה ביותר כשהוא חלק ממערך מובנה ותבניות מסירה ברורות. בתחילת העונה ז'ורז'יניו היה השחקן המצטיין של צ'לסי מאחר שאכן הכל עבר דרכו, השחקנים מילאו את ההוראות של סארי והיריבות עדיין לא ידעו איך להתמודד עם ז'ורז'יניו - שחקן שכל שחקן ששיחק איתו ונגדו טען שהוא אחד מהשחקנים הייחודיים והמוכשרים ביותר שהוא מכיר. אבל באמצע העונה קבוצות כבר למדו איך לעצור את ז'ורז'יניו, השחקנים שלצידו עושים הכל טיפה פחות מהר וחד וכל המערך קורס מדי משחק.
עקשנות
סארי תמיד היה אובססיבי לכדורגל, וכמאמן מקצוען החל להתמקד יותר בפיתוח שיטות משחק ותרגילים חדשים. הוא שינה את תפיסת הכדורגל שלו מספר פעמים והתנסה במערכים רבים. נאפולי תחתיו המציאה מחדש קונספטים שלא היו שכיחים בסריה א', בהן שיטה המבוססת על מסירות קצרות שנועדו להוות מלכודת לחץ. הקבוצה ידעה היטב מתי ללחוץ ומתי להרפות, נמנעה מכדרורים ואימצה אלמנטים כעומס מנטלי על הבלמים והטעיות לתנועה ללא כדור. סארי נעזר ברחפנים כדי ללמד את חניכיו איך לנוע כגוף אחד על המגרש ומאמין שאימונים, על אף המיקוד בטקטיקה, צריכים להיות מהנים. למרות שתמיד ידע להשתנות - סארי נותר עקשן מאוד בכל הקשור לעקרונות שלו ומה שהוא דורש מהקבוצות שלו.
זה מה שהוביל אותו מלהיות מאמן בליגות החובבניות של טוסקנה ללהיות מאמן שאימוניו כונו באיטליה "פאלו אלטו בעמק הסיליקון". העקשנות הזו מונעת מסארי לשנות דברים שלכולם נראה ברור שחייבים להשתנות. למשל, השימוש של אנגולו קאנטה, הקשר האחורי הטוב בעולם בשנים האחרונות, כקשר 50/50. קאנטה לא יכול לשחק בשיטה של סארי כקשר אחורי כי קשר אחורי צריך להיות עושה משחק כמו ז'ורז'יניו ולא פועל חרוץ שזוכה בכדורים ומעביר אותם לשחקנים מוכשרים יותר כמו קאנטה. סארי מסרב לגלות גמישות עם הסגל הקיים של צ'לסי - וזה לא מאפשר לו להוציא את המיטב מהסגל.
רוטציה קצרה
ביוני השנה מאוריציו סארי, פפ גווארדיולה ואריגו סאקי בילו את חופשתם במלון פרלה ורדה שבכפר הנופש מילאנו מארטימה. לפי הדיווחים שם אמר פפ לסארי שהוא צריך רוטציה מאוד קצרה בצ'לסי. הפרמיירליג, כפי שפפ גווארדיולה אמר, היא חתיכת אתגר למאמן שמגיע אליה בפעם הראשונה. הקצב, המשחקים התכופים, הגיוון הטקטי של כל יריבה ואיכות השחקנים - כלו אלו מקשים על הטמעת שיטת משחק מסובכת שדורשת מהשחקנים לפעול בצורה קולקטיבית. סארי לקח את הטיפ של פפ וניסה להתמודד עם זה על ידי שימוש במספר שחקנים קטן שיפנים את השיטה ואת תנועות החברים לקבוצה ויוציא לפועל את הרעיונות של המאמן. זה הוביל בעיקר לכך שסגל השחקנים עייף ושחוק במיוחד.
זהות
לפי הדיווחים באנגליה לסארי יש עכשיו חודש להציל את העבודה שלו. הוא צריך לנצח את המשחקים הבאים ואם לא יפוטר. המועמד הראשי להחליפו, לפחות לפי הדיווחים, הוא פרנק למפארד - שכיום מאמן את דרבי קאונטי בהצלחה יחסית בצ'מפיונשיפ. המינוי שלו לבטח יתקבל בברכה אצל האוהדים של צ'לסי - למפארד נחשב לאחד מהשחקנים הפופולריים ביותר בהיסטוריה של המועדון. אבל האם הפיטורים של סארי והמינוי של למפארד יעזרו לסדר את כל הבעיות שיש לצ'לסי ומונעות מסארי להצליח? האם למפארד יצליח להנחיל זהות וסגנון משחק ברורים בסגל הקיים ובסיטואציה הקיימת בסטמפורד ברידג'? או בקיצור - למה שלמפארד יצליח איפה שמוריניו, קונטה וסארי נכשלו?