כך משחקים כדורגל מדעי
פפ גווארדיולה הוכיח שוב פעם שהוא גדול מאמני הכדורגל בעידן הנוכחי - בעיקר בזכות הדברים שלמד מחוץ למגרש
פראן אדריאה נחשב לאחד מהשפים הטובים בעולם. משנות ה-80' הוא פורץ דרך בעולם הקולינארי עם מנות יצירתיות ומפתיעות והקים גם חלק מהמסעדות הטובות בעולם. הוא גם אחראי לכך שפפ גווארדיולה, חברו הטוב, הפך את הכדורגל של קבוצותיו ליותר "מדעי" מאי פעם. בספר Pep Guardiola: The Evolution , מאת מרטי פרנאו, אדריאה מסביר מה אמר לפפ גווארדיולה כשזה היה בשנת שבתון אחרי 4 עונותיו הראשונות כמאמן בברצלונה. "בזמנו פפ לא פיתח דרך מדעית למדוד את היעילות של המתודולוגיה שלו", אמר השף, אחד מחלוצי הגסטרונומיה המולקולרית. אדריאה טען כי פפ פעל בבארסה בעיקר לפי העקרונות שלמד מאביו הרוחני, יוהן קרויף. "קרויף בנה קתדרלה, אנחנו רק משפצים אותה" הסביר פפ גווארדיולה את תפיסת הכדורגל שלו בזמנו. אדריאה חשש שגווארדיולה לא יוכל לקחת את אותה פילוסופיה לבאיירן מינכן ולכן המליץ לו לוותר על הדת שלו (קרויפיזם) ולאמץ את המדע. "המלצתי לו לבקר ב-MIT (המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס), מרכז החדשנות המוביל בעולם" הסביר השף הקטלוני לפרנאו. "רציתי שיפגוש שם את ישראל רואיס, סגן הנשיא שם ושיראה את העבודה שהם עושים במחלקת הטכנולוגיה והעיצוב. רציתי שיגיע ל-MediaLab. הרגשתי שזה יעזור לו לפתח את המתודולוגיות שלו".
אדריאה, שגווארדיולה מתאר אותו כיום כ"אב רוחני לצד יוהן קרויף", הוסיף: "זה דבר אחד להיות מומחה כדורגל שרואה עשרות אלפי שעות של משחקים אבל זה דבר אחר ליישם עקרונות מדעיים בעבודה שלך. פפ אמר לי שבברצלונה הטקטיקה העיקרית שלו היתה למצוא דרכים להביא את הכדור לליאו מסי - לא היתה שם בקבוצה הזו תחושה שיש לפפ דרך לראות איך העבודה שלו משפיעה על השחקנים". אדריאה סיפר שהמדע סייע לו עצמו "לפצח את המתודולוגיה הנכונה לבישול" ודבריו סייעו לפפ להיות הרבה יותר רהוט בהעברת הידע שלו לשחקניו בבאיירן מינכן ובמנצ'סטר סיטי.
"בבאיירן מינכן לפפ לא היה אנדרס אינייסטה, צ'אבי או ליאו מסי אבל היה לו מודל שהוא הנחיל" הסביר אדריאה. "הוא מצא דרך לחבר בין הפילוסופיה של ברצלונה - החזקת כדור, מסירות, התקפות, הגנה גבוהה וכו' לבין איכויות גרמניות כמו משחק מהיר ומשחק ורטקלי, כדורים ארוכים לחללים למעלה ואפילו הרמות לתוך הרחבה. המציאות היא שהאיכות של המאמן לא נקבעת לפי ההבנות והאמנות שלו אלא לפי היכולת שלו להטמיע אותן בשחקניו. מאמן טוב צריך כל הזמן לשנות את האמונות שלו ולתקן אותן כדי להגיע לסינגריה המושלמת בין הפילוסופיה שלו לזו של המועדון ושחקניו. לכן הוא צריך לחשוב כמו מדען - לא להיות דוגמטי ועקשן, אלא לחקור, לשאול את עצמו שאלות ולראות איפה הוא יכול להרחיב את ידיעתו ולנוע קדימה". לסופר גילאם בלאגה, פפ גווארדיולה אישר את מה שלמד מאדריאה, שאותו הוא מתאר כ"גאון": "אם אתה לא מנסה להיות יצירתי, אם אתה לא שואל שאלות, אם אתה לא שואל 'למה אני עושה מה שאני עושה בדרך הזו, האם אפשר לעשות זאת בצורה אחרת', אז האנושות לא קיימת כפי שאנחנו מכירים אותה. אנחנו צריכים כזו מחשבה כדי להפוך את הכדורגל לטוב יותר".
בשנותיו בבאיירן ושנותיו במנצ'סטר סיטי - 5 אליפויות ב-6 שנים - פפ גווארדיולה הצליח להטמיע את הפילוסופיה שלו בתוך המועדונים. הוא עשה זאת בצורה כמעט מדעית, תוך חקירה מתמדת ואובססיבית לתוך המשחק, שאלות בלתי פוסקות לגבי תפקודו, ירידה לפרטים הכי קטנים והבנה עמוקה שצריך להתחבר לשחקנים כדי שכל זה יעבוד. "הוא פרפקציוניסט" הסביר קשר מנצ'סטר סיטי, קווין דה ברוינה. "הוא לא מעוניין רק בניצחון, הוא רוצה שלמות והוא יודע איך לגעת בכל שחקן בנפרד כדי שהוא ירצה לשחק עבורו". ועדיין לפפ יש ספקות בקשר להכל. הוא עובר על כל החלטה שלו 1,000 פעמים; 12 שעות ביום הוא מנתח משחקים של קבוצות ויריבות. הוא מבלה שעות על גבי שעות בשיחות עם עוזריו על ההרכב הבא.
פפ גווארדיולה הוא הראשון שיגיד שהשחקנים אחראים להצלחות שלו כמאמן ("הייתי כלום בלי שחקנים גדולים") אבל הדברים הקטנים והגדולים שהוא מטמיע בשחקנים הופכים אותם לטובים יותר. במנצ'סטר סיטי הוא שיפר כמעט כל שחקן ושחקן שעבד תחתיו. סיטי שלו משחקת כדורגל "מדעי". מדע עם אחוז הצלחה של 86% בליגה.
הרבה קבוצות ענק, מעט קבוצות של פפ
פפ מחלק את מגרש האימונים ל"מסדרונות" וריבועים. השחקנים מקבלים הוראות מדויקות לאיזה מסדרון או ריבוע לרוץ ואיך - וגם איפה הם יכולים לאלתר ואיפה לא. כשהקבוצה שלו עם הכדור אפשר לראות תבניות מסירה מגוונות. לכל שחקן יש 3-4 אופציות מסירה או 2-3 אופציית ריצה עם הכדור בהתאם לתנועה של החברים שלו לקבוצה. כשסיטי עם הכדור מול הגנה מסתגרת (שזה בדרך כלל מה שקורה), ניתן לראות איך לסיטי יש 5 שחקני התקפה שנעים ועושים כאב ראש ל-4 שחקני ההגנה. כל אחד ב"מסדרון" אחר, כל אחד קורא את החלל אליו הוא יכול לרוץ אחרי שהוא נוצר. שני שחקני כנף (מגנים או קשרים), שלושה 'חלוצים', שחקנים קדמיים שחודרים לרחבה עם או בלי הכדור וקשר או בלם ש"מתחפש" לקשר שמניעים את הכדור קדימה. אם הקבוצה משחקת עם שחקני כנף טבעיים, המגנים יורדים למרכז המגרש ומתפקדים כמעיין "שומרי ראש" של הקשר או בלם שמקדמים את הכדור קדימה. במקרה של אובדן כדור על ידי הבלם המחופש או הקשר האחורי, הם מתנפלים על הכדור ומנסים לזכות בו מחדש. אם ההחלטה היא לשחק עם שחקני כנף ש"נכנסים" פנימה, המגנים יקבלו הרבה יותר חופש לעלות וישחקו כשהמיקום הממוצע שלהם הוא כמו המיקום של שחקני כנף התקפיים בתחילת העשור הנוכחי. כולם מסונכרנים. כשהמגן עולה, הקשר לצידו וגם זה שבצד השני יודעים מה לעשות. השחקנים מבינים את מה שהם צריכים לעשות. כמעט תמיד מגיעים למצבי הבקעה גדולים (3.7 במשחק כשהקבוצה הכי קרובה אליהם מגיעה למצב אחד גדול פחות במשחק). כן, אפשר לומר שפפ גווארדיולה נהנה מתקציב השכר הגבוה באנגליה ושחקנים שנרכשו במאות מיליונים - אבל באיזו קבוצת ענק אין שחקנים שנרכשו במאות מיליונים? וכמה מהקבוצות הללו משחקות כדורגל כמו סיטי?
"גונב רעיונות"
פפ מנסה ללמוד ממאמנים אחרים ("אני גונב רעיונות") וגם מעולמות שאינם הכדורגל. הוא למד המון מההגנה של אתלטיקו מדריד של דייגו סימאונה למשל, אבל גם מחברת האופנה זארה. לפי צ'אבייר סאלה־אי־מרטין (Xavier Sala i Martín), חברו של פפ, פרופסור לכלכלה ורואה החשבון לשעבר של ברצלונה, גווארדיולה מזכיר את זארה, רשת האופנה הספרדית, שעובדת לפי עקרון "החדשנות המתמשכת". לזארה יש קולקציות יקרות (ואיכותיות) יותר מאשר רשתות הביגוד היריבות, אבל הן משתנות באופן תכוף יותר. כך זארה מתאימה את עצמה לטרנדים ומיקרו־טרנדים בצורה יעילה יותר וגם מוכרת אחוזים יותר גבוהים מכל קולקציה. כמו זארה, גם קבוצות של פפ עובדת תחת מסגרת מסוימת, אבל בתוכה היא מאוד גמישה ומשתנה בהתאם למיקרו־טקטיקות. אין דוגמטיות בעבודה של גווארדיולה — למרות מה שנוטים לחשוב עליו. זה משאיר את שחקניו חדים ומוכנים לכל שינוי. גווארדיולה לקח לכדורגל שלו גם אלמנטים משחמט בעקבות שיחות עם גארי קספרוב, השחמטאי האגדי והשחמטאי הגאון מנורבגיה, מגנוס קרלסן. מקרלסן, למשל פפ למד על איך מתחילים רצף פעולות שמוביל לפעולה אגרסיבית. כך לפחות לפי פרנאו. פפ גם ישב לשיחות עם מאמן הכדורעף הארגנטינאי חוליו ואלסקו ועם מאמן הרוגבי האוסטרלי של אנגליה, אדי ג'ונס. הוא הביע עניין רב בתנועה של נבחרת הרוגבי של ניו זילנד וביקר באימונים שלה. הוא גם לומד מכדורסל, כדוריד ואפילו גולף. גווארדיולה ניצל את הזמן שלו בניו יורק גם כדי ללמוד קצת על בימוי כוכבים מוודי אלן.
צוות רחב ועמוק
אמש פפ גווארדיולה הניף את גביע הפרמיירליג עם צוות מקצועי נרחב לצידו. לפפ גווארדיולה יש שבעה עוזרים, שכל אחד אחראי על אלמנט אחר בהכנת הקבוצה. רובם הולכים איתו לאורך הקריירה שלו אבל חלקם הצטרפו אליו במנצ'סטר סיטי. אחד מהעוזרים הוא בכלל לא איש כדורגל אלא אחד משחקני הכדורמים הגדולים בהיסטוריה - מנאל אסטיארטה. הוא בעיקר היועץ של גווארדיולה לגבי שחקנים התנהלות מולם. עם צוות האימון עובדים 15 מדעני ספורט, מדעני דאטה, רופאים, פסיכולוגים, פיזיותרפיסטים ואחראים לביצועים. 22 איש ועוד מנהל ספורטיבי ומאמן שכל מטרתם לייצר את הכדורגל הכי טוב לפי החזון של המאמן. כשצריך מומחה חיצוני, במנצ'סטר סיטי לא חוששים מזה. למשל, סיטי משתמשת המון בשירותיו של ד"ר רמון קוגאט, מומחה ברכיים שהמציא טכניקה בשם PRP, שמסייעת לזרז החלמה מפציעות. קוגאט מבצע את הפעולה לשחקני סיטי הפצועים ומכונה על ידי גווארדיולה "המסי של הרפואה". קוגאט ופפ מכירים מאז שהרופא החזיר את פפ השחקן לפעילות מלאה מפציעה שגרמה להעדרות שלו ממגרשי הכדורגל ל-400 ימים (סביבות 1998). גווארדיולה לא היה יכול לעבוד עם קוגאט כשהיה בבאיירן מינכן - שלאורך השנים העסיקה את האנס מולר-ווהלפארט מאז 1977. מערכת היחסים המתוחה בין פפ לרופא הגרמני הובילה, בין השאר, להתפטרות הרופא מתפקידו וחזרתו אליו אחרי שפפ עזב. בכל מקרה, התפיסה ההוליסטית של פפ גווארדיולה - ההסתמכות על מדע, רפואה, אימון כושר מתקדם, דאטה ומומחים חיצוניים- סייעו למנצ'סטר סיטי להישאר בריאה באופן יחסי לאורך העונה. הקבוצה זכתה בגביע הליגה, בליגה ובדרך לזכות בגביע אנגליה. טרבל ראשון מסוגו. פציעות הן בלתי נמנעות אבל ככל שיותר נמנעים מהן, ככה מעלים את הסיכויים לנצח. התפיסה המסונכרנת הזו מחוץ למגרש, מסייעת לסיטי על המגרש.
תודה לך תחרות
צריך להעניק קרדיט רב לגווארדיולה על כך שהצליח לזכות באליפות שנייה ברציפות בפרמיירליג - אחת מהמשימות הקשות בעולם הספורט. הוא הראשון שעושה זאת מאז אלכס פרגוסון בעשור הקודם והוא בסך הכל המאמן השלישי שעושה זאת בהיסטוריה של הפרמיירליג. הוא עצמו מודה לליברפול. "אני רוצה להגיד לליברפול 'תודה רבה', אמר גווארדיולה אמש. "הם עזרו לנו. דחפו אותנו קדימה וגרמו לנו להעלות את הסטנדרטים מהעונה שעברה. בגלל שאתה מתחרה נגד קבוצה כל כך טובה, עשינו מה שעשינו. זה מדהים. עונה מדהימה. הסטנדרטים בפרמיירליג כל כך גבוהים וליברפול עזרו לנו כל הזמן. בזכותם היינו חייבים 14 ניצחנות רצופים".
נשאר בעיר?
הכישלון היחסי של פפ גווארדיולה במנצ'סטר סיטי הוא בליגת האלופות. הוא לא הצליח לעבור את שלב רבע הגמר ולכן, ככל הנראה, ישאר במועדון לפחות עד קיץ 2021 (אז מסתיים חוזהו). פראן סוריאנו, המנכ"ל וצ'יקי בגיריסטיין, המנהל הספורטיבי, בנו עבורו מערכת עם הכסף שיכול לקנות הכל מאבו דאבי. המטרה שלהם היא שפפ יתעסק אך ורק בכדורגל, כמו שהוא רוצה - וישחזר את ההצלחות שלו בליגת האלופות עם ברצלונה. יש לזכור שאת הקריירה שלו כמאמן התחיל פפ תחת סוריאנו ובגיריסטיין, שביחד עם הנשיא ז'ואן לאפורטה, העניקו לו אמון עצום. במהלך הקדנציה שלו כמאמן, לאפורטה עזב והחליף אותו סנדרו רוסיי, יריבו המר. מאז המאמן הרגיש שהמעמסה עליו כמעט בלתי אפשרית. "בברצלונה שרפו את פפ", הסביר חברו חאבייר סאלה־אי־מרטין. "בגלל חוסר המנהיגות בהנהלה פפ היה צריך להיות הנשיא, הדובר, המאמן, הכל. הוא נאלץ להילחם לבדו בהאשמות שקבוצתו משתמשת בסמים ממריצים, הוא היה צריך להילחם לבדו בז'וזה מוריניו, הוא היה צריך להתמודד לבדו עם אופ"א". לאפורטה טען שרוסיי רצה להעזיב את פפ בשביל להרוס את מה שלאפורטה בנה והמאמן "נפל קורבן" במהלך הפוליטי הזה. כשפפ עזב את ברצלונה, הוא הרגיש כל כך שחוק מכדורגל עד שהיה חייב שנת שבתון בניו יורק. "אני עוזב, אני לא רוצה שידברו עליי יותר, אני רוצה שיעזבו אותי בשקט", הזהיר לפני שעלה על מטוס לאמריקה. הסיכויי שזה יקרה לו בסיטי עם חבריו הטובים הוא קטן. גווארדיולה מקבל את כל מה שהוא רוצה ממערכת שבנתה סביבו מעטפת מרשימה. הוא מנותק מהפוליטיקות הקטנות או הגדולות ועוסק רק בכדורגל. בנו סביבו מעבדת כדורגל שהולכת ומשתפרת ובה הוא יוכל להביא את המוצר שלו - כדורגל - לרמת הטוהר הגבוהה ביותר.