המידע שיכריע את המשחקון: ניתוח סטטיסטיקה חודר גם לטניס
LVision, סטארט־אפ מאשקלון, מנגיש אותו לכולם: משחקני ווימבלדון המיליונרים ועד לצופים שכל מה שהם מחזיקים בכיס זה טלפון חכם
הנה כמה נתונים על טניס לקראת גמר ווימבלדון. בין 2019-2005 רוג'ר פדרר שמר על ההגשות שלו ב־95.8% כשהגיע ליתרון 0־15. נתון זה עשוי להסביר איך בגיל 37 הוא מצליח להישאר דומיננטי בעולם הטניס. משחק ההגשה שלו כמעט מושלם. לשם השוואה, נובאק ג'וקוביץ' שמר על יתרון בהגשות 0־15 ב־92.4% מהמקרים ורפאל נדאל ב־92.2%.
- הסיבה לעליונות האמריקאית בספורט נשים: השקעה, כמות, איכות מסורת ויריבות שאין להן את זה
- פורשה: מכוניות הספורט ישתנו בשבע השנים הקרובות יותר מאשר ב-70 השנים שחלפו
- תרבות של מועדון חשובה יותר מכישרון
הנה עוד נתון מפתיע: מאזנו של קיי נישיקורי היפני הוא הטוב בהיסטוריה כאשר מגיעים למערכה מכריעה. יש לו 74.6% הצלחה (132 נצחונות לעומת 45 הפסדים). לשם השוואה, שיעור ההצלחה של ג'וקוביץ' במערכות מכריעות הוא 73.8%, אנדי מארי עם 68.3% ורוג'ר פדרר עם 65.2%.
קבלו משהו נוסף: נדאל ניצח רק 36.1% ממשחקיו (30־53) כאשר הוא הצליח לנצח פחות מ־40% על ההגשה השנייה של יריבו. מנגד, כאשר הוא זכה ביותר מ־40% בנקודות אלו, המאזן שלו הרקיע ל־86.6% (898־138).
ואולי אלו גם נתונים שעשויים להסביר את הדומיננטיות ההיסטורית של החבורה בטופ של הטניס: רוג'ר פדרר הפסיד משחק אחד בלבד בווימבלדון כאשר הגיש לפחות ב־70% הגשה ראשונה (לג'ו וילפריד טסונגה ברבע הגמר של 2011); בכל משחקיו בווימבלדון, נובאק ג'וקוביץ' שמט רק שלושה משחקים בהם הצליח לזכות בלפחות 55% מנקודות ההגשה השנייה שלו. במצב שבו ניצח 60% מנקודות אלו הוא כבר בלתי מנוצח (3־0).
מאזן הניצחונות של נדאל נגד שחקני בקהאנד ביד אחת על חימר הוא נהדר עם 88.6% (149־19). גם על המשטחים הקשים, ההצלחה שלו נאה עם 77.9% (131־37). יחד עם זאת, על דשא מצב הדברים נראה שקול יותר עם 52.9% (9־8).
לסייע לכל טניסאי בעולם
כל אלו נתונים שמפיקה LVision, חברה מאשקלון העוסקת בתחום של ראייה ממוחשבת ובלמידה עמוקה (Computer Vision & Deep Learning) כדי לנתח משחקי טניס באופן אוטומטי לחלוטין מתוך שידורי טלוויזיה, יוטיוב, טלפונים ניידים וכל סוג צילום אחר, ממצלמה בודדת, כדי להבין מהם איך מתנהל המשחק, היכן נוחת הכדור, באיזו מהירות הוא עף ובאיזו מהירות סיבוב, מהיכן נחבט ואיפה צפוי לנחות; בנוסף לעוד עשרות סטטיסטיקות. והכל בזמן אמת, בדומה מאוד למערכות Hawk־Eye שנמצאות בשימוש במספר רב של איצטדיונים טניס ברחבי העולם.
החברה, שכיום עובדת עם מספר גורמים בעולם הטניס ובעולם ההימורים, מאמינה שיש לה את הכלי המושלם לסיוע ניתוח סטטיסטי ואנליטי עבור כל שחקן טניס בעולם. "אנחנו באמת יכולים לעזור לטניסאית צעירה ברומניה או לנובאק ג'וקוביץ', אם צריך והוא רוצה", אומר המנכ"ל עידו לזר, יוצא חיל המודיעין. "זה הכיוון: אנחנו עובדים עם חברות תקשורת וחברות במזרח הרחוק אבל בסופו של דבר, יש כאן מוצר שיכול לסייע לכל טניסאי בעולם".
האנליטיקס, ניתוח של סטטיסטיקות מתקדמות, היא תנועה ששינתה את פני הבייסבול, כדורסל, פוטבול, אתלטיקה קלה וגם כדורגל. אבל בטניס עדיין לא חדרה למיינסטרים. הסיבה לכך היא שלקבוצות אין בעיה לשלם עד מיליון דולר עבור סטטיסטיקות וניתוח מתקדם שלהן, אבל לטניסאים, במיוחד אלה שאינם עשירים, עדיף לשלם את הסכומים הללו על מאמנים טובים. עם זאת, בטופ של הטופ של המשחק, האנליטיקס כן מתחילים לחדור למשחק.
אלכסנדר זברב, הטניסאי הגרמני בן ה־22, אמר לאחרונה ל"דיילי טלגרף": "כרגע כולם משתמשים בניתוח דאטה, הם פשוט לא מדברים על זה. אני משתמש בזה הרבה, זה חלק גדול מהמשחק: זה עזר לי בתוכניות משחק מול יריבים וזה עזר לי מאוד בגמר טור ה־ATP” (בו ניצח את נובאק ג'וקוביץ' המדורג מספר 1). הסוכנויות המובילות באנליטיקס הן Tennis Stat ו־Golden Set Analytics וכל אחת מקבלת יותר מ־100 אלף יורו עבור השירות שלהן. ואם טניסאי רוצה לשלם יותר כדי שליריביו לא ייחשף לאותם נתונים מאותה החברה, הוא משלם יותר.
ידוע שרוג'ר פדרר, הטניסאי העשיר ביותר שאף פעם לא חסך אגורה בהשקעה בעצמו, כבר עובד עם חברות אנליטיקס מתקדמות. ג'וקוביץ' עובד עם חברת הסטארט־אפ הישראלית Playsight, וגם עם קרייג אושאנסי, אולי האנליסט הבכיר ביותר בעולם הטניס. נדאל, ככל הידוע, לא עובד עם חברת אנליטיקס אבל כן עם קרלוס מויה, המאמן שחוקר סטטיסטיקות ועובד לפיהן.
את השירותים הללו, כאמור, מציעה החברה של לזר לכל טניסאי עם מכשיר טלפון חכם דרך האפליקציה של LVision. "הטכנולוגיה שפיתחנו מאפשרת לנו לנטר משחקים בכל תנאי מזג אוויר, תנאי תאורה ורוח, אפילו עם איכות צילום נמוכה, וממספר רב של זוויות". LVision אוספת נתונים מעשרות אלפי משחקים ברחבי העולם ויש לה מאגר עצום של נתונים על שחקנים, טורנירים ומגמות במשחק.
להבין את היריב
מהפכת האנליטיקס בכל ספורט התחילה מלמטה. מעמדת נחיתות וחיפוש אחר יתרונות יחסיים. בבייסבול זו היתה קבוצה כגון אוקלנד אייז של בילי בין שהביאה למיינסטרים את הקונספט של החתמת שחקנים זולים שהשוק לא זיהה כטובים מספיק אך האנליטיקס הראו שהם ברמה הגבוהה ביותר. מאז קבוצות קטנות וחכמות, כמעט בכל ענף, ניסו למצוא את היתרונות הקטנים במספרים הגדולים ועד מהרה הקבוצות הגדולות החלו לעשות זאת גם: רק עם הרבה יותר כסף. בטניס, כאמור, הדינמיקה מעט שונה.
"כשאנשים צופים בשחקני העלית — רוג'ר, רפא, נובאק — הם חושבים שהביצועים שלהם הם תוצאה של המשחק שלהם ותבניות המשחק שלהם" הסביר אושאנסי ל”דיילי טלגרף”. "אבל יש כאן משחק מוסתר, קרב בין נצים, שנועד לחשוף את החולשה של היריב על ידי התאמה ושינוי תוכניות המשחק. האדם הממוצע לא מבין זאת במהלך המשחק. השלושה הגדולים יכולים לעשות זאת טוב יותר מהשחקנים האחרים ויכולים גם להשקיע כסף בניתוח מתקדם. למטה יותר ברשימה, השחקנים נוטים להתמקד אך ורק בתבניות המשחק שלהם עצמם ולא מבינים את היריב בצורה טובה יותר".
הטכנולוגיה ממשיכה להתפתח ועם חברות כמו LVision, גם הטניסאי הרגיל יכול לדעת בדיוק לאן במגרש הולכים הכדור מסרב שני של יריבו או מה המהירות הממוצעת שצריך בשביל לשבש את הפור־הנד של היריב הבא. אלו נתונים שהטכנולוגיה כיום מאפשרת להשיג, כאמור, מצילום בטלפון הנייד, לא משהו שמצריך השקעה בצוות אנליסטים בשווי 100 אלף יורו או יותר.
זה גם משהו שכל חובב טניס (או מהמר) יכול להשתמש בו כדי להיות חובב טניס (או מהמר) משכיל יותר בנוגע למשחק (או להימור הבא). "בסופו של דבר" אומר לזר. "זו המטרה שלנו. להביא את בשורת הסטטיסטיקות המתקדמות לרמת השטח בטניס. ואנחנו יכולים לעשות את להגיע עם זה לכל העולם".