ברצלונה - הרבה כסף, הרבה צרות
ברצלונה הודיעה בחודש שעבר שהכנסותיה הגיעו לשיא זו העונה השישית ברציפות ושהמועדון סיים ברווח זו העונה השמינית ברציפות. אבל ייתכן שהחוב העצום עשוי להשפיע בצורה משמעותית על העתיד של הקבוצה?
בחודש שעבר, ברצלונה הודיעה על כך שהכנסותיה הגיעו לשיא זו עונה שישית ברציפות ושהמועדון סיים ברווח זו עונה שמינית ברציפות.
בברצלונה אף הכריזו שהם בדרך להשגת היעד של הכנסות של 1 מיליארד יורו עד 2021 - וזאת לאחר שב-2018/19 רשמו הכנסה של 990 מיליון יורו - עלייה מ-914 מיליון יורו בעונה שלפני.
- בנים ובנות על מגרש אחד - זו הדרך קדימה
- הבעיה העיקרית של ברצלונה היא המצוינות של ליאו מסי
- כמה דברים שחשוב לזכור כשנכנסים לשוק העברות השחקנים
ברצלונה היא גם קבוצת הספורט הראשונה שבמשך שנתיים רצופות שברה את רף 1 מיליארד הדולר בהכנסות.
אבל... ותמיד יש אבל בברצלונה, ההוצאות של המועדון צמחו ל-973 מיליון יורו (כ-639 מיליון יורו בתקציב השכר) והרווח לפני מס ירד מ-20 מיליון יורו ל-17 מיליון יורו. הרווח אחרי מיסים ותשלומים עומד על 4.5 מיליון יורו. הרווחים שיורדים עשויים להיות מאוד בעייתיים בטווח הארוך. נראה שברצלונה צריכה לצמצמם הוצאות בשביל להמשיך להיות מועדון מוביל מקצועית וכלכלית.
במקור, השיפוץ של הקאמפ נואו והאזור סביבו היה אמור להיות מושלם עד 2021. בשנה שעברה זה נדחה למאי 2022. זה גם לא יקרה. כמו כן, העלויות של מתקנים אחרים - מסביב לאצטדיון טיפסו. על פי הערכות כיום, Espai Barça, קומפלקס הספורט של ברצלונה שכולל את הקאמפ נואו המחודש ואולם הכדורסל החדש של המועדון בנוסף למבנים נוספים, יושלם ב-2023 או אפילו 2024. כרגע זה לא ברור.
הפרויקט היה עם תקציב של 600 מיליון יורו - 200 מיליון יורו מזכויות שם (כרגע אין חברה שרוכשת את זה), 200 מיליון יורו הלוואות מבנקים ו-200 מיליון יורו ממימון פנימי - מרווחים ועתודות של המועדון. העלויות, כאמור, יטפסו. לא ברור בכמה. ועם עתודות מזומנים של כ-40 מיליון יורו בלבד, ברצלונה לא ממש יכולה להרשות לעצמה להשתמש ב"מימון פנימי" כדי להשלים את הפרויקט מבלי לפגוע בסגל.
כמו כן, עתודת המזומנים המצומקת יחסית הופכת את החוב נטו למשמעותי במיוחד. לפי הדו"חות, ב-30 ביוני ההתחייבויות של ברצלונה עמדו על 888 מיליון יורו (189 מיליון יורו בחובות ארוכי טווח, 683 מיליון יורו בחובות לטווח הקצר והצטברויות שונות ועוד 16 מיליון יורו בחובות שונים כאלו ואחרים). החוב נטו הוא החוב שנותר אחרי "הורדת" עתודות המזומנים ונכסים כאלו ואחרים שיש למועדון. זה אומר שמה-888 מיליון יורו מורידים נכסים פיננסים בשווי 148 מיליון יורו והלוואות שאפשר להחזיר מהנכסים הקיימים (236) ומקבלים חוב נטו של 504 מיליון יורו. בכדורגל האירופי, רק למנצ'סטר יונייטד יש חוב נטו גדול יותר מברצלונה. כמו כן, רק למנצ'סטר יונייטד (1.234 מיליארד יורו) יש חוב ברוטו גדול יותר. ב-2013/14 דווח שחוב הנטו של ברצלונה עומד על 44 מיליון יורו בלבד.
לפני שנתיים ציינו במועדון שאחת מהמטרות העיקריות של הארגון היא להקטין את החוב ל-200 מיליון יורו. במציאות הוא גדול פי 2 ממה שהוא היה אמור להיות. הנתונים הללו עשויים להצביע על כך שברצלונה לא יציבה כלכלית - לפחות לא מבחינת המלווים והמשקיעים (מה שעשוי להקשות על השגת תנאים טובים להלוואות). הסיבה העיקרית לכך שהחוב של ברצלונה התנפח היא בעיקר ההוצאות על תחזוק הסגל.
והנה נקודה משמעותית. עמוד שדרה שכולל את ליאו מסי, ג'רארד פיקה, סרג'יו בוסקטס, לואיס סוארס, ג'ורדי אלבה ואיבן ראקיטיץ' - כולם בני 30 פלוס העונה - הוא עמוד שדרה שצריך להחליף בחמש השנים הבאות. אנטואן גריזמן, הרכישה הנוצצת של הקיץ, יהיה בן 29 במרץ. כבר בעונה שעברה, ברצלונה עלתה עם הרכבים בגיל ממוצע 29 ומעלה. רכישות הענק של עוסמאן דמבלה (מקסימום 145 מיליון יורו) וקוטיניו (מקסימום 160 מיליון יורו והמועדון, ככל הידוע, לא שילם עדיין 93 מיליון יורו לליברפול) לא סייעו להקטנת החוב. העובדה שדמבלה וקוטיניו לא ממש השתלבו בקבוצה - לא סייעה ל"הצערתה".
פרנקי דה יונג, ארתור וג'וניור פירפו הם שחקנים צעירים צעירים, מוכשרים ונראה שישתלבו היטב בקבוצה - אבל בארסה צריכה עוד 4-5 רכישות כאלו כדי להבטיח את הישגיות הסגל בטווח הארוך. ורכישות כאלו יהיו יקרות. מאוד.
לכל הנתונים הללו יש להוסיף שלה מאסיה - משלל סיבות - פשוט הפסיקה לייצר שחקנים להרכב הראשון של בארסה (כלומר, לברצלונה אין הספקת שחקני בית זולים וטובים).
כמו כן, נראה שברצלונה תצטרך לשלם יותר על אנטואן גריזמן מאחר שהשבוע גילו אי-מייל בין סבאן קאריאן, אחד מנציגיו של שחקנים, לאחותו, מאוד, ואביו, אלאן - שבו כולם מדברים על קשר שיצרה ברצלונה עם הצעה לחלוץ.
לפי אל-מונדו, האימייל הזה יוצג כראייה בדרישה של אתלטיקו מדריד מברצלונה לשלם את סעיף השחרור המלא של גריזמן. גריזמן היה עם סעיף שחרור של 200 מיליון יורו לפני הקיץ וביולי סעיף השחרור ירד ל-120 מיליון יורו. אם אתלטיקו תוכיח שברצלונה הגיעה לסיכום עם גריזמן לפני יולי, אז הקטאלנים יצטרכו לשלם יותר עבור הצרפתי. וגם אם לא ישלמו 80 מיליון יורו נוספים עבור גריזמן, ייתכן מאוד שבארסה תאלץ להוציא סכום משמעותי נוסף על גריזמן.
ומה עם ניימאר - הכוכב שעל פי הדיווחים ליאו מסי דרש לצידו? על פניו, נראה שהמצב הפיננסי לא מאפשר לברצלונה להביא את השחקן שלא מזמן מכרה אותו ב-222 מיליון יורו לפריז סן ז'רמן (כסף שמאז 'הושקע' ברכישות לא מוצלחות בהכרח). האם הסכם שכולל מזומן ושחקנים הוא אפשרי? על פניו, זה ההסכם היחיד שאפשרי - כי זה ההסכם היחיד שיפנה מקום בתקציב השכר של בארסה.
יש עוד כמעט חודש להגיע לפתרון בנושא הזה מול פריז סן ז'רמן - אך נראה שכל הסכם יחייב את המועדונים לחשוב בצורה יצירתית מבחינה חשבונאית - לגבי העסקה. ושני המועדונים לא ממש בקשר טוב מספיק כדי לחשוב ביחד בצורה יצירתית על פתרון הבעיה בשם ניימאר.
אגב, ניימאר - בן 28 בפברואר - גם לא בדיוק עוזר במשימת ההצערה של הסגל הנוכחי.
בכל מקרה, ברצלונה היא כרגע המועדון הכי אהוד בעולם - לפחות לפי פעילות המועדון ברשת. המועדון הרוויח יותר ממיליארד אינטראקציות באינסטגרם, פייסבוק וטוויטר בעונת 2018/19 - וזה לא לא משמעותי. נותני חסות מסתכלים על המספרים הללו וישלמו יותר כסף על שיתופי פעולה עתידיים. כמה יותר כסף? לא כזה כסף שיכסה את החובות ויסייע להשלים את השיפוץ של קאמפ נואו, שמספר הצופים בו, יורד מדי שנה.
אגב, ההתנהלות של ברצלונה מובנית אם מסתכלים עליה אך ורק מתוך צורך עז לזכות בעוד גביע ליגת האלופות בתוך החלון הנסגר על הקריירה של מסי.
השורה התחתונה היא כזו: ברצלונה מכניסה הרבה מאוד כסף אבל גם מוציאה הרבה יותר מדי כסף על תחזוקת הסגל המזדקן שלה. היא צריכה להגדיל את ההכנסות בצורה משמעותית כדי לצמצמם את החוב ולבנות את הסגל מחדש. אם לא תצליח לעשות זאת, העשור הנהדר שלה מבחינה מקצועית צפוי להסתיים בתוך בור מקצועי וכלכלי.