משבר הקורונה
יומן פגרת קורונה: הכדורגל שימש כפצצה ביולוגית
הכדורגל - כאלמנט חשוב בחברה ובכלכלה של מדינות רבות - יצטרך לחשוב על תפקידו גם בתחום בריאות הציבור
לפי החקירה האפידמיולוגית באיטליה, ה-19 בפברואר 2020 היה יום קריטי בהתפשטות מגפת הקורונה במחוז לומבארדי. באותו היום אטאלנטה, קבוצה מברגמו שבמחוז לומבארדי, שיחקה בשמינית גמר ליגת האלופות נגד ולנסיה. ברגמו היא אחת מהערים הראשונות באיטליה בהן התפשטה המגפה. המשחק התקיים במילאנו מאחר שהאצטדיון של אטאלנטה לא מותאם למשחקי ליגת האלופות לפי הסטנדרטים של אופ"א. כך יצא ש-40 אלף אוהדים מברגמו, שב-19 בפברואר אנשים בעיר כבר מתו מקורונה, הסתובבו במשך יום שלם במילאנו, וכנראה שהפיצו את הווירוס בעצמם.
- יומן פגרת קורונה: המצאה ישראלית - חל"ת זמני לכדורגלנים
- יומן פגרת קורונה: הלוחם שחטף נוק-אאוט כלכלי
- יומן פגרת קורונה: דווקא כעת - הספורט חיוני
לפי האפידמיולוג פביאנו די מרקו, "ההגעה של 40 אלף ברגמואים לסן סירו - עם אוטובוס, רכבת, מכונית וכו', היתה פצצה ביולוגית".
פצצה ביולוגית או לא, הרשויות - בעיקר אופ"א - היו לחוצות לקיים את המשחק. עם קהל. הרי כמה פעמים כבר אטאלנטה תגיע לשמינית גמר ליגת האלופות? ולדחות משחק בגלל מגפה מסתורית שלא כל כך מסתדרת עם לוחות הזמנים של הכדורגל, זה מטופש, לא?
כאמור, אופ"א סירבה לדחות את המשחק או לקיימו ללא קהל ופצצה ביולוגית התפוצצה במילאנו - אחד מהמרכזיים העסקיים הגדולים ביותר באיטליה.
פאולו מאלדיני, שחקן ההגנה האגדי של מילאן, שנדבק בנגיף הקורונה אמר בראיון ל"קוריירה דלה סרה": "הכדורגל היה צריך לעצור מוקדם יותר. זה היה טירוף לשחק משחקי ליגה וליגת האלופות אחרי שהמגפה כבר התחילה".
טירוף ופצצה ביולוגית. אופ"א לא תואשם בשום מוות. כך גם הסריה A. אבל כמה הלחץ של הרשויות לקיים משחקים כי אין זמן אחר הובילו להפצת הווירוס הזה? כמה הלחץ הזה הוביל למוות של אנשים?
מקרה בלארוס
כרגע, בעולם, כמעט כל הליגות מושבתות. אך הליגה הבלרוסית התחילה בשיאו של המשבר, עם אוהדים ביציעים. יו"ר התאחדות הכדורגל הבלארוסית אף ציין שהוא לא רואה שום סיבה לבטל את המשחקים. "האם אנחנו במצב חירום במדינה?" תהה. "אין שום מצב קריטי אז התחלנו את הליגה". ואכן, בבלארוס עדיין אין מתים מקורונה. הרשויות לא ממש לוקחות ברצינות את האיום.
ואולם, אלכס חלב, הכדורגלן הבלארוסי המפורסם ביותר, בהלם מההחלטה לשחק, ועוד עם קהל. "בבלארוס לאף אחד לא לא איכפת. זה מדהים. אולי בעוד שבוע-שבועיים הכל יעצור כאן. אולי רק מחכים לראות מה יקרה עם הווירוס הזה. כולם יודעים מה קרה באיטליה וספרד - זה לא נראה טוב אבל כאן המנהיגות לא מאמינה שזה מסוכן וצעירים חושבים גם שזה לא מאיים. אני נשאר בבית עם המשפחה, אבל כשאני יוצא החוצה - המסעדות, הכל, עדיין מלא".
המגרשים בבלארוס אף פעם לא ממש מלאים אבל יהיה מעניין לראות עד כמה קיום משחקים עם קהל ישפיע על מערכת הבריאות הבלארוסית.
הכדורגל יכול לחכות בזמן שהעולם מתמודד עם המשבר הבריאותי, המנהיגותי והכלכלי הכי גדול מאז מלחמת העולם השנייה. ואולם, אחרי שהכל יגמר, הכדורגל - כאלמנט חשוב בחברה ובכלכלה של מדינות רבות - יצטרך לחשוב על תפקידו גם בבריאות הציבור. כרגע, לפי נשיא פיפ"א, הוא "צריך להתכונן לגרוע מכל". ג'יאני אינפנטינו - אולי בהצהרה הכי שפויה של ראשי רשויות כדורגל לאחרונה - הוסיף: "צריך להבין שהבריאות קודמת לכל, רק אחר כך כל השאר. אנחנו מקווים לטוב, אבל מתכוננים לגרוע ביותר. מבלי להכניס אף אחד לפאניקה, צריך להגיד באופן גלוי: נחזור לשחק כדורגל ברגע שהדבר יהיה אפשרי ואסור לסכן את בריאותו של אף אחד, שחקנים ואוהדים".