ה-NBA בדרך חזרה למגרשים: כמה הערות
ב-NBA כולם רוצים לסיים את העונה אבל יש בעיות ציבוריות, כלכליות ורפואיות שצריך לטפל בהן בחודשים הקרובים. האם, בקרוב, נראה את הכדורסלנים הטובים בעולם בפלייאוף?
1
המצב הבריאותי והכלכלי ברוב המדינות בארה"ב גרוע עד גרוע מאוד, אבל בליגת הכדורסל של צפון אמריקה מתחילים לעשות מאמצים לחזור לשחק - וזאת כדי להימנע מקריסה כלכלית של אחת מליגות הספורט העשירות בעולם.
מדובר על נושא מורכב מבחינה ציבורית ומבחינת יחסי הציבור של הליגה, בעלי הקבוצות, השחקנים והקומישינר הפופולרי והאהוד (על ידי בעלי הקבוצות והשחקנים), אדם סילבר.
- יומן פגרת קורונה: למה אלוהים בכה
- יומן פגרת קורונה: מכבי ת"א כדורסל צריכה שתי קבוצות
- יומן פגרת קורונה: חוזרים למגרשים - שתי הערות רפואיות חשובות
2
למשל, דונלד טראמפ - מטעמי יחסי ציבור ופוליטיקה - לוחץ על הקומישינרים של הליגות המקצועניות לחזור לפעילות וליגת הכדורסל היא ככל הנראה הארגון העצמאי הליברלי ביותר בארה"ב. הליגה לא רוצה להיראות כאילו היא חוזרת בגלל לחץ פוליטי של הנשיא הלא אהוד על ידי רוב עובדי הליגה. זה ברמה הפוליטית.
ברמה החברתית, קהילות שחורות ובני מיעוטים נפגעו קשה במיוחד מהקורונה בארה"ב ורוב שחקני ה-NBA הם מאותן קהילות בדיוק. שחקנים רבים מרגישים שהם נציגים של אותן קהילות וייתכן שלרבים לא מסתדר מבחינה ערכית לחזור לשחק. ג'יילן בראון, כוכב בוסטון סלטיקס ויליד אטלנטה, אף הכריז שהקהילות השחורות צריכות להתעלם מהנחיות הפתיחה מחדש של מושל ג'ורג'יה.
כך שמאז מרץ - אז הופסקה הליגה כאשר רודי גובר, סנטר יוטה ג'אז, התגלה כחולה בקורונה - ב-NBA ניסו להימנע מ"דחיפה" ציבורית לחזרה לפעילות - בניגוד לליגות אחרות בשאר העולם.
בליגה נמנעו מלוביזם ציבורי ופוליטי לחזרה בשביל לא להיתפס כליגה שאיכפת לה רק מהכסף, בזמן שמיליונים איבדו את עבודתם ועשרות אלפים מתים. בליגה דאגו גם שהחזרה למגרשים תכריח את הליגה לבדוק את כל השחקנים לקורונה בזמן שבארה"ב יש משבר בדיקות משמעותי בנושא הזה, וגם רופאים ואנשי צוות רפואי לא זוכים לבדיקות קבועות.
ולבסוף, נראה שה-NBA לא רצתה להיות הליגה הראשונה שחוזרת לפעילות.
3
למרות החשש מתגובות שליליות לחזרתה של הליגה, במהלך פגרת הקורונה כן תכננו בליגה חזרה למגרשים במסגרת הקמת "בועה" לקבוצות - בה ישחקו את משחקי הפלייאוף ואולי את סוף העונה הרגילה. עם זאת, היו מעט דיווחים על יצירת פרוטוקולים בריאותיים לחזרה למגרשים.
אך כעת, לאחר שנודע שיותר ויותר ליגות ברחבי העולם יחזרו לפעילות, הדברים משתנים מהר. ביומיים האחרונים התפרסמו מספר סיפורים שמלמדים כי ב-NBA התחילו את הדרך חזרה למגרשים.
הדיווח המשמעותי ביותר מבחינת יצירת המומנטום לחזרה הגיע מכריס היינס מ-Yahoo! היינס, מקורב מאוד לחלק מהשחקנים הגדולים בליגה, דיווח שלברון ג'יימס, כריס פול (שמתפקד גם כנשיא איגוד השחקנים), דמיאן לילארד, יאניס אדטוקומבו, ראסל ווסטברוק, קווין דוראנט, קוואי לנארד וסטף קרי ערכו שיחת ועידה ו"גיבשו חזית מאוחדת" בעד החזרה לעונה שהופסקה.
במקביל, אדם סילבר, קומישינר ה-NBA, שוחח עם הנהלת כל הקבוצות ולפי דיווח ב-ESPN "הביע אופטימיות לגבי מומנטום להחזרת הליגה". הליגה גם התחילה בלימוד תהליכי חזרה למגרשים של ליגות ספורט אחרות.
4
שיתוף הפעולה בין השחקנים לבעלי הקבוצות הוא קריטי ב-NBA. בניגוד לליגות אחרות, בהן בקושי התייצעו עם השחקנים לגבי קיום משחקים כשמגפה משתוללת בחוץ, ב-NBA הקומישינר מנהל שיחות עם השחקנים, נערך סקר קצר בקרב השחקנים אם הם בכלל מעוניינים לשחק (לפי הדיווחים) ושחקנים יהיו בוועדות שאחראיות על החזרת המשחקים.
איך זה יראה? בשבועות הקרובים, הליגה תכתוב פרוטוקולים לשמירת בטיחות ובריאות השחקנים כדי לגרום לשחקנים להרגיש בטוחים על המגרש. לפי הדיווחים, גם במקרה ששחקן ידבק, הליגה לא תפסיק וקבוצות שלמות לא יוצאו לבידוד. עדיין אין הסכמה לגבי פורמט הליגה אליו יחזרו: להמשך העונה הרגילה ואז פלייאוף, או ישר לפלייאוף עם 16 קבוצות. בכל מקרה, וזו דרישה של כריס פול, תהיה תקופה של החזרת השחקנים לכושר במסגרת מחנות אימונים. "אנחנו לא נחזור לפעילות אחרי שבועיים-שלושה של אימונים", אמר פול. "זה לא יקרה. יצטרכו זמן בשביל זה". כ-70% מהקבוצות איפשרו את פתיחת מתקני האימונים שלהן.
5
לפי דיווח של ESPN סילבר תיאר את החזרה למשחקים במה שמכונה "אווירת קמפוס" ולא כ"בועה", שתוארה על ידי מישל רוברטס, מנהלת איגוד השחקנים, כסוג של "כליאה". ההערכות הן שהליגה מתכננת סגירת מתחם כמו דיסני וורלד באורלנדו או מתחם מלונות בלאס וגאס ובו השחקנים יחייו, יתאמנו וישחקו במשך תקופה של חודש עד חודשיים.
6
נראה שבטווח הקצר, הליגה תעבוד בחודש הקרוב עם איגוד השחקנים להחזרת העונה והשלמתה. לטווח הארוך, הליגה כנראה תצטרך לעבוד עם השחקנים כדי להגיע להסכמות לגבי הסכם עבודה חדש. את עונת 2019/20 ינסו לסיים כדי להימנע מאובדן הכנסה של מיליארד דולר. לגבי עונת 2020/21, בארה"ב מדווחים שהתכנון הוא לחזור לשחק בדצמבר בתקווה שאפשר יהיה להכניס אוהדים לאולמות. בליגה כן מתכוננים לכך שלא יהיה חיסון בשנה הקרובה - מה שיקשה על חזרה מלאה למגרשים של האוהדים.
לפי סילבר, כ-40% מהכנסות הליגה קשורות לאוהדים בארנות. זה לא רק כרטיסים ומנויים אלא גם הסכמי חסות של ארנות, מכירות מזון ושתייה במזנונים, תאי VIP, תשלומים על חניה וייתכן שגם קונצרטים והופעות, שאחראים על חלק מההכנסות של הקבוצות להן בעלות על הארנה שלהם.
המשמעות של ירידה ב-40% בהכנסות הליגה היא פשוטה: תקרת השכר - שמבוססת על חלוקת הכנסות בין הליגה לשחקנים - תרד בצורה דרמטית. המשמעויות החוזיות עצומות.
7
בדרך כלל, ביולי קובעים ב-NBA את תקרת השכר לעונה על פי חישוב ההכנסות מהעונה שחלפה וצפי ההכנסות של העונה הבאה. לפי הסכם העבודה הקיבוצי כיום, השחקנים מקבלים 51% מההכנסות, 49% הולכים לבעלים ולקבוצות. כרגע, וככל הנראה שגם ביולי, יהיה כמעט בלתי אפשרי לקבל צפי להכנסות בעונת 2020/21. לפי הדיווחים איגוד השחקנים כבר דיווח לשחקנים שהם מצפים ל"חישוב הוגן" של תקרת השכר, אבל גם על כך שתהיה "ירידה גדולה" בהכנסות הליגה. סילבר גם אמר לשחקנים ש"צריך לחשב איך תקרת השכר תושפע מהירידה המשמעותית בהכנסות". הוא טען ש"הסכם העבודה הקיבוצי לא בנוי להשבתה או מגפה", והוסיף בדברים ל"את'לטיק" ש"אנחנו עומדים בפני האתגר הגדול ביותר של חיינו". סילבר, אין ספק, מכין את הקרקע למשא ומתן עם השחקנים.
8
האם יגיעו לסיכום על הורדה קולקטיבית בשכר באופן זמני? זו אפשרות. מה המשמעות של זה עבור פרי-אייג'נטס, שחקנים ללא חוזה, ורוקים שמסיימים את החוזה הראשון שלהם ואמורים לקבל חוזים גדולים יותר? אולי יחתמו סעיפים ספציפיים שנועדו להגן על ההכנסות העתידיות שלהם. אולי יחליטו להוריד במעט את התקרה לכמה שנים. כלומר, אם לפי החישובים תקרת השכר צריכה לרדת מ-109 מיליון דולר ל-95 מיליון דולר במקום לעלות ולעמוד על 125 מיליון דולר, אז ה-NBA וארגון השחקנים יגיעו לסיכום שהתקרה תשאר 109-110 מיליון דולר לשנתיים לפחות (בלי קשר להכנסות). כך השחקנים לא ירגישו את המכה הפיננסית בתלוש השכר שלהם.
יש לציין שה-CBA, הסכם השכר הקיבוצי הנוכחי, התחיל ב-2017/18 וצפוי להמשיך עד סוף 2023/24. עם זאת, אפשר לצאת ממנו ולהתחיל הסכם חדש בסוף 2022/23. זה, כנראה, גם יהיה חלק מהשיחות בין השחקנים לליגות. מה שבטוח זה שיהיו השפעות משמעותיות על הכנסות הליגה בשנים הקרובות. ועוד משהו שנראה די בטוח: הליגה בידיים טובות ואחריות של אדם סילבר.