$
כלכלה ומדיניות

המס על הבונוסים לבכירי AIG מסעיר את אמריקה

הבנקים באמריקה נערכים לקרב על הבונוסים. פתאום עוד ועוד חברי קונגרס טוענים שהמס על הבונוסים בחברות שמקבלות סיוע ממשלתי יפגע בכלכלה, וכי החוק פופוליסטי ומלא פרצות

ג'יי ניוטון־סמול, טיים, מיוחד לכלכליסט 10:0022.03.09

בגבעת הקפיטול כמעט לא עובר יום בלי שאיזה פוליטיקאי יפגין מידה נאה של זעם צדקני. הרבה פחות שכיח שכל חברי הקונגרס, דמוקרטים ורפובליקנים, מגלים שהם מכוונים את זעמם אל אותה מטרה בדיוק. אבל כשכל הדיבורים אכן מתועלים לפעולה מיידית, אתה יודע שבאמת קורה משהו היסטורי בוושינגטון - ושהקונגרס (והציבור) בהחלט עשויים להצטער על כך.

 

הפרודוקטיביות חסרת התקדים על גבעת הקפיטול השבוע נבעה מהזעם המאוחד והמתמשך על כך ש־AIG חילקה לחלק מעובדיה בונוסים שמנים, אחרי שהממשל העביר לה מימון של יותר מ־100 מיליארד דולר מאז הקיץ שעבר. בעדותו בקונגרס בשבוע שעבר אמר אדוארד לידי, המנכ"ל הנכון לקרב של AIG, שהוא יבקש מעובדיו להחזיר מחצית מהבונוס שקיבלו. שר האוצר טימותי גייתנר, שחתם על הבונוס המעוגן בחוזי העבודה אחרי שהגיע למסקנה שלממשלה אין יכולת חוקית למנוע אותו, אמר בשבוע שעבר שהוא מתכנן להוריד את סכום הבונוסים ששולמו מהסיוע הנוסף, בסכום של 30 מיליארד דולר, שאישר משרד האוצר להעביר ל־AIG לפני שבועיים.

 

אבל שום דבר לא הרגיע את הרוחות בבירת ארצות הברית. וכך, ביום חמישי, אחרי ויכוח קצר, אישר בית הנבחרים ברוב מכריע תקנה המטילה מס בשיעור של 90% לא רק על הבונוסים השנויים במחלוקת של AIG, אלא גם על חלק הארי של הבונוסים ששולמו לעובדים שהרוויחו יותר מ־250 אלף דולר בשנה בחברות שקיבלו סיוע של יותר מ־5 מיליארד דולר מכספי תוכנית החילוץ למגזר הפיננסי, המוכרת בשם TARP. השבוע עתיד הסנאט לאשר הגבלה משלו, שתכלול מס של 70% על בונוסים בסכום הגבוה מ־50 אלף דולר, ועל כל פיצויי הפרישה שניתנו על ידי חברות שקיבלו 100 מיליון דולר או יותר מכספי ה־TARP. בית הנבחרים גם עתיד לאשר השבוע הצעת חוק שתאפשר למשרד המשפטים לתבוע את מי שיסרב להחזיר את הבונוס שקיבל.

 

בניין חברת הביטוח AIG בניין חברת הביטוח AIG צילום: בלומברג

 

שפע הצעות החוק שחוקיותן נתונה בספק מכסה על שבוע סוער של האשמות, כשבוושינגטון מנסים לרכוב על הזעם הציבורי, לזכות בנקודות פוליטיות ולגלות איך AIG הצליחה לשלם את הבונוסים למרות כל החוקים שחוקק הקונגרס כדי להגביל את הפיצויים למנהלים בחברות שחילוצן מומן בטריליוני דולרים מכספי משלמי המסים. הרפובליקנים האשימו את הדמוקרטים חסרי הכישרון בריצה להעברת יותר מדי תוכניות חילוץ; דמוקרטים ורפובליקנים כאחד אמרו ששר האוצר גייתנר נרדם בשמירה; וממשל אובמה ניסה להחזיר את תשומת הלב לקונצנזוס, האומר שהחמדנות של וול סטריט היא ההפך של כל מה שטוב. "בסופו של דבר, זהו סימפטום של בעיה גדולה יותר - כלכלה מנופחת ומרוששת שתגמלה ספקולנטים חסרי אחריות במקום לתגמל אחריות ועבודה קשה", נאמר בהודעה שפרסם הנשיא אובמה. "את זה נצטרך בסופו של דבר לתקן, כדי לבנות שגשוג מתמשך ורחב היקף".

 

"החקיקה תבריח עובדים לחברות שלא קיבלו סיוע"

 

אבל שערוריית הבונוסים ב־AIG עשויה להפוך את עבודת התיקון לקשה יותר. הספקות הגוברים באשר לתוכנית החילוץ של הממשל תפחו והפכו למשבר אמון של ממש. אחרי הכל, איך יכול אובמה לבקש העלאות תקציב של 750 מיליארד דולר כדי לממן עוד חילוץ של בנק (כפי שעשה בהצעת התקציב שלו ל־2010) ושל 100 מיליארד דולר סיוע לכלכלות העולם, בזמן שעושה רושם שלממשל כמעט אין שליטה על הדרך שבה הוציאו הבנקים את כספי הסיוע עד עכשיו?

 

צעדי התיקון שהקונגרס להוט לאשר עשויים להתברר בסופו של דבר כפוגעים במאמצי החילוץ. הצעות החוק באשר לבונוסים, שבעצם ישפיעו על כל הבנקים הגדולים - כולל סיטיגרופ, בנק אוף אמריקה, וולס פארגו, גולדמן זאקס, מורגן סטנלי וג'יי.פי מורגן צ'ייס, וגם AIG, פאני מיי ופרדי מק - עשויות לגרום לבנקים להחזיר את הכספים שקיבלו במסגרת תוכנית TARP מהר יותר מהנחוץ, כדי להימנע מנטישה של אנשיהם הטובים ביותר לטובת בנקים זרים, חברות פרטיות או קרנות גידור שיכולים לשלם בונוסים גדולים יותר. "אירועי השבוע הקודם יגרמו לבריחת מוחות של אנשי מכירות ומנהלים מדרג הביניים לחברות שלא קיבלו את כספי ה־TARP", אמר סקוט טאלבוט, סגן נשיא של חברת השירותים הפיננסיים ראונדטייבל, שמייצגת את האינטרסים של וול סטריט בוושינגטון. משבר הפיצויים כבר גרם לשחקנים מהמגזר הפרטי לחשוב פעמיים אם כדאי להם להיות שותפים של הממשל בניסיונות לפרוק מהבנקים את מטען הנכסים הרעילים ולהניע את שוקי האשראי.

 

"הצעות החוק האלו הן רק ניסיון של כולם בגבעת הקפיטול לכסות את התחת שלהם", אמר ג'ון בוהנר, ראש הרפובליקנים בבית הנבחרים, אחד האנשים המשפיעים היחידים בשתי המפלגות שפקפק בפומבי בתבונה שבבהלת החקיקה הנוכחית. "הן מלאות בפרצות. רבים מהאנשים שמקבלים את הבונוסים האלו בכלל חיים בלונדון, וגם לא ברור איך העלאת שיעור המס הולכת להחזיר את הכסף".

 

"הקונגרס הניח לתועלתנות לגבור על ההיגיון הפשוט"

 

עדיין נותרו כמה משוכות שעליהן הצעות החוק השונות צריכות להתגבר. הסנאטור ג'אד גרג, רפובליקני מניו המפשייר, הזהיר ביום רביעי שהצעות חוק שלפיהן יוטל מס מיוחד וחד־פעמי כדי לקחת בחזרה את הבונוסים עשויות להיגרר לדיון משפטי של שנים, בגלל הפרת חוקי שלילת הזכויות, המונעים מהקונגרס לפעול ספציפית נגד אדם פרטי או קבוצה קטנה של אנשים. "כמובן שהממשלה חייבת לקחת בחזרה את הבונוסים, אבל אנחנו חייבים לעשות זאת בצורה חוקית", אמר גרג.

 

מקס באוקוס, יו"ר הוועדה הפיננסית של הסנאט, הגן על הצעתו ואמר שעל ידי הרחבתה לכל מוסד שאליו הועברו יותר מ־100 מיליון דולר מכספי תוכנית ה־TARP היא תתגבר, ככל הנראה, על האתגרים המשפטיים. "התייעצנו לא מעט עם מומחים משפטיים על הסוגיה החוקית, ואנחנו חושבים שזה בסדר", אמר באוקוס.

 

בדומה לכך, לדמוקרטים ורפובליקנים יש חששות דומים באשר לחוקיות של הצעת החוק שתאפשר למשרד המשפטים לתבוע את החזרת הבונוסים שניתנו לעובדי חברות שקיבלו יותר מ־10 מיליארד דולר מהממשל. הצעת החוק, אם תעבור, תאפשר במקביל לתובע הכללי להגביל את השכר בחברות שקיבלו כסף במסגרת ה־TARP למקסימום פי עשרה מהשכר של עובדים שאינם מנהלים. "הקונגרס הניח לתועלתנות לגבור על ההיגיון הפשוט", אמר חבר הקונגרס לאמר סמית'. "הקונגרס כבר למד בדרך הקשה על ההשלכות הלא מכוונות שיש לבהלה לחקיקה בלי דיון מעמיק ושמיעת חוות דעת של מומחים, אבל זה בדיוק מה שאנחנו עושים עכשיו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x