"נתבע את וול סטריט על חלקה במשבר יוון"
ג'ורג' פפנדראו התלונן על שארצו נהפכה לשעיר לעזאזל והבטיח לחפש את האשמים. רשויות המס והמשפט ביוון פשטו על המגזרים המקצועיים
דוגמה בולטת לכך היא הצהרתו של ראש ממשלת יוון ג'ורג' פפנדראו לפיה בכוונתה של ארצו לנקוט הליכים משפטיים נגד בנקים אמריקאיים על מה שהוא הגדיר כ"חלקם במשבר המתחולל ביוון". פפנדראו אמר את הדברים בראיון שנתן לעיתונאי פריד זקריה במסגרת תוכניתו ברשת CNN, "פריד זקריה ג'י.פי.אס". פפנדראו לא פירט באילו מוסדות בדיוק מדובר או מהן העבירות שהוא מייחס להם, אך הדגיש כי ההחלטה ליזום את ההליכים תתקבל סופית אחרי שהפרלמנט היווני יסיים לחקור את הסיבות שגרמו למשבר האשראי במדינה.
"יוון תבחן את העבר ותבדוק בדיוק מה קרה, כדי להתחקות אחר השתלשלות העניינים", אמר פפנדראו לזקריה. לדבריו, "חקירות דומות מתנהלות במדינות אחרות כמו גם ארצות הברית עצמה".
לפי דיווח של סוכנות בלומברג, במהלך הימים שקדמו ל־10 במאי, עת התקבלה ההודעה על הקמת מנגנון להגנת יציבות היורו ומניעת התפשטות המשבר מיוון אל מדינות אחרות ביבשת, החלו גופים רגולטוריים של האיחוד האירופי לחקור באיזו מידה תרמו ספקולנטים למניפולציה של המסחר בני"ע ובמניות יווניות - תרומה שהביאה להעצמת אפקט המשבר. ב־7 במאי הודיעה ועידת האיחוד האירופי לרגולציה פיננסית כי החלה בחקירת "תנודתיות חריגה" בשווקים, וכי בכוונתה לשלב ידיים בעניין זה עם רשות ני"ע האמריקאית (SEC).
פפנדראו התלונן בראיון שנתן לזקריה על כך שהעולם עשה לו לתחביב "לנגח את יוון" ולהפוך אותה לשעיר לעזאזל. לדבריו, "היוונים הם אומה של אנשים גאים וחרוצים". אך אם לשפוט מהצעדים שיוון נוקטת גם בתוך כלכלתה, נראה שהיוונים אולי גאים וחרוצים, אך תשלום מסים לא בדיוק עומד בראש מעייניהם.
לפי דיווח ב"סאנדיי טיימס" הבריטי מאתמול, הרשויות יצאו בשורה של צעדים נגד מגזרים שלטענתם מסתירים הכנסות ומעלימים מסים. לפי הערכות כלכלנים, בין 30% ל־40% מהכלכלה היוונית מתנהלים בשוק השחור. מספרים מדהימים אלה הם בדיוק החזית שבה נדרשת הממשלה היוונית לפעול אם ברצונה להפחית בהצלחה את הגירעון הממשלתי שלה. "הסאנדיי טיימס" טוען שבמרכז הכוונת שלהם שמים היוונים בשבועות האחרונים את מגזר הרופאים במדינה.
בשבוע שעבר פשטו פקידי אוצר יוונים על רובע קולונאקי באתונה, המוכר כרובע שמרוכזות בו מרפאות פרטיות וציבוריות רבות ופועלים בו מנתחים ורופאים בכירים, והחלו בפרסום פומבי של שמותיהם של המנתחים הפועלים שם ומקבלים דרך קבע מעטפות מזומנים מהפציינטים שלהם. משרד האוצר היווני פרסם את שמותיהם של 57 רופאים שלכאורה מעלימים הכנסות ומצהירים הצהרות מס כוזבות, וטען כי בסך הכל מתמקדות חקירותיו ב־151 רופאים החשודים בביצוע עבירות דומות.
הרוב המכריע של החשודים הצהירו לכאורה על הכנסות נמוכות בהרבה מהכנסותיהם בפועל. 34 רופאים מתוך ה־151 החשודים הצהירו כי משכורתם השנתית הגיעה לסכום מגוחך של 10,000 יורו, ורק תריסר הצהירו כי היא עברה את רף ה־100 אלף יורו. משרד האוצר הודיע כי יטיל על 11 רופאים שנמצאו אשמים עד כה קנסות בגובה כולל של 4 מיליון יורו וכי אחרים עלולים אף להישלח לכלא.
לפי "הסאנדיי טיימס", צעדים אלה ננקטים במסגרת ניסיונותיו של פפנדראו לאלץ את המעמדות המקצועיים להתחלק בנטל עם הפועלים, שעליהם נופל רוב הנטל בעקבות מה שמתרחש במדינה. "הגישה לפיה לא משלמים פה מסים היא שהורידה את יוון על ברכיה", אמר. מגזר הרופאים מצדו זועם על הצעדים הללו, והרוב המכריע של הרופאים דוחה בתוקף את ההאשמות שתלויות נגדם. כמה רופאים אף הודיעו כי בכוונתם לתבוע את הממשלה היוונית על מה שהם רואים כהפרה של חוקי הקהילה האירופית להגנה על פרטיות.
לפי הדיווח, בשלב הבא בכוונת המדינה לפשוט על המהנדסים וענף הבנייה, כדי למגר את השוחד המשולם שם לוועדות תכנון מקומיות וארציות לשם קידום פרויקטים ואישור בנייה בלתי חוקית. אחריהם הודיעה הממשלה כי תטפל גם בפוליטיקאים הנהנים כעת מחסינות פרלמנטרית, אך לטענת הרשויות, מקבלים שוחד רב במזומן ובצורת טובות הנאה.
צעד מדהים במיוחד שנקטו הרשויות מדגים עד כמה הן נמצאות במצב הגובל בהיסטריה. לפי "הסאנדיי טיימס", רשויות המס היווניות השתמשו בתוכנת "גוגל ארץ" ובחנו צילומי לוויין של פרבר עשיר במיוחד ליד אתונה. הרשויות השוו את מספר בריכות השחייה שהן מצאו בווילות שהופיעו בתצלומים למספר בעלי הווילות שהצהירו על קיומה של וילה בשטחם. הממצאים: מתוך 425 וילות עם בריכות שחייה, רק 170 רשמו את הבריכות באופן חוקי.