נזקי הרעש: יותר מ-1,400 הרוגים או נעדרים ביפן
כמה רעידות אדמה, החזקה שבהן בעוצמה 6.8 בסולם ריכטר, זיעזעו את יפן - לאחר רעש האדמה החזק ביותר שפקד אי פעם את המדינה, שעוצמתו היתה 8.9. במקביל, דווח על תקלות חמורות במתחם כורים גרעיניים מצפון לטוקיו . צפו בתיעוד הצונאמי ביפן
לפחות 1,400 הרוגים או נעדרים, לפחות 1,200 מבנים שנהרסו מפגיעת נחשולי הצונאמי ויותר מ-215 אלף בני אדם שעזבו את בתיהם לטובת מקלטים זמניים - אלה הם המספרים המעודכנים שפורסמו הלילה (שבת) מנזקי רעש האדמה האדיר שפקד את יפן.
סוכנות הידיעות היפנית ג'יג'י דיווחה כי סוכנות הגרעין היפנית שחררה את הקיטור הרדיואקטיבי לאוויר הפתוח בתחנת הכוח פוקושימה שבצפון מזרח המדינה. כמו כן, סוכנות הידיעות היפנית "קיודו" דיווחה כי רמת הקרינה באזור המתקן היא פי 1,000 יותר מהרמה התקינה. מטרת שחרור האדים מהכור האטומי היא הקלת הלחץ בו, כדי למנוע התכה גרעינית. קודם לכך ראש ממשלת יפן, נאוטו קאן, קרא לתושבים הגרים בסמיכות לתחנת הכוח הגרעינית בפוקושימה להתרחק ממנה ברדיוס של 10 קילומטרים.
כמה שעות לפני כן רעש אדמה נוסף פקד את יפן - 6.7 בסולם ריכטר. מוקד הרעש היה באזור נגאנו ההררי שבצפון-מערב יפן
בתוך כך הצונאמי הגיע לחוף המערבי של ארה"ב לאחר שקודם לכן פגע בחופי הוואי: גלי צונאמי הגיעו למערב ארה"ב וגרמו לפינו של מספר אזורים ליד החוף ולפגיעה באוניות ומפרצי עגינה.
תושבים מאורגון בדרום עד ללוס אנג'לס הוזהרו להתכונן לגלי ענק. משמר החופים הודיע כי הוא תר אחר אדם שנסחף על ידי גל כ-20 מיל דרומית לעיר קרסנט בקליפורניה, שם הנזק מהצונאמי היה גדול. "הנמלים שלנו נהרסו", אמר סקוט פלר, עובד נמל בעיר קרסנט לבלומברג. זוהי עיירת דיג ותיירות של כ-7,600 נפשות. "יש לנו 35 ספינות שהתרסקו או נערמו אחת על השנייה ושלא עזבו את הנמלים שנהרסו", הוא אמר.
דרומית לסן פרנסיסקו גלי ענק גרמו לנזק של 2-3 מיליון דולר למעגנים וכלי שיט בנמל סנטה קרוז, כך לפי דיווחים מהמדינה. הצונאמי שהיכה בארה"ב היה קטן מהחששות מכיוון שהגיע בעת שהמים היו בנקודת השפל של היום. החששות מגלים גבוהים יותר גרמו לכוחות המשטרה בסנטה קרוז להורות לתושבים להתפנות לאזורים גבוהים יותר ומשטרת סן פרנסיסקו סגרה את הכבישים בגבול הדרומי של העיר. נמל לוס אנג'לס השעה באופן זמני את פעילות פריקת הסחורות.
מקלטים בטוקיו
משרד ההגנה היפני העריך הערב כי מספר ההרוגים יהיה גבוה מאלף. קודם לכן ערכה המשטרה מניין הרוגים מעודכן, כעשר שעות אחרי רעידת האדמה, והודיעה כי לפחות 337 בני אדם נספו ו-531 נעדרים. למעלה מ-600 נפצעו.
עיריית טוקיו הקימה 33 מקלטים בבניין העירייה, בקמפוסים של האוניברסיטאות ובמשרדי ממשלה. רבים תכננו לעשות את הלילה בבתי קפה שפתוחים 24 שעות ובבתי מלון.
חברת הרכבות הודיעה כי הופסקה תנועתן של כל הרכבות בטוקיו. קווים ספורים של הרכבת התחתית חודשו, אך רק לאחר שש שעות. במקרים הנדירים שבהם יש תקלות במערך הרכבות בטוקיו, הן מטופלות בתוך שעה, אך החברה הודיעה שהשירות לא יחודש היום ושלחה את האלפים שהמתינו בתחנות לרחובות.
סכנת דליפה בתחנת כח גרעינית
אזור פוקושימה, כ-270 קילומטרים צפונית-מזרחית לטוקיו, היה אחד הקרובים למוקד הרעש וספג נזקים כבדים. שעות לאחר הרעידה התמוטט באזור סכר והמים סחפו עמם בתים שלמים. כך דיווחה סוכנות הידיעות קיודו.
במקביל ביפן, פונו מבתיהם כ-2,800 בני אדם החיים בקרבת תחנת כוח גרעינית בפוקושימה. משרד ההגנה היפני הודיע כי שיגר לאזור עשרות חיילים המאומנים לטפל במצב של אסון כימי, למקרה של דליפה.
הרעידה גרמה להפסקת חשמל בכור וגנרטור החירום קרס אף הוא ומערכת הקירור לא הצליחה לספק מים לצינון הכור, שנותר חם גם אחרי הפסקת הפעילות. כ-30 אחוזים מהחשמל ביפן מיוצר באמצעות אנרגיה גרעינית. כורים רבים ממוקמים באזורים שמושפעים לעתים קרובות רעידות אדמה.
התרחיש הגרוע התממש
מיד לאחר הרעש, הזהירה הסוכנות המטאורולוגית ביפן מפני גלי צונאמי בגובה של עד 10 מטר, והתרחיש הגרוע מכל התממש. שדות הפכו לים, בניינים, בתים, מבני תעשייה וכלי רכב טבעו בגלי המים והבוץ, אוניות נסחפו ליבשה, ובאחת מהן נעקר הגשר והתורן כאשר הספינה נסחפה אל מתחת לגשר. שריפות פרצו בעקבות הרעש, בהן שריפת ענק בבית זיקוק בצפון טוקיו. בעיר סנדאי, שבה מתגוררים מיליון בני אדם, נגרם נזק כבד ביותר. באחד המקרים קרס בניין מלון וקיים חשש כבד לעשרות אנשים שנקברו תחת ההריסות.
בעקבות רעש האדמה, אזהרת צונאמי פורסמה ב-20 מדינות, גם ביבשת אמריקה. את האזהרה פרסמה רשות חיזוי מזג האוויר האמריקנית NOAA. ברחבי הוואיי נשמעו אזעקות צופרים וגם במרכז אמריקה ובדרום היבשת הוזהרו אזרחים מפני צונאמי באזורי החוף. בסין דווח כי רעש האדמה הורגש בבייג'ינג והרשויות במדינה הנחו את התושבים להתרחק מהחופים.
וידיאו: צונאמי שוטף את יפן בעקבות רעידת האדמה הקשה
בניינים בטוקיו המשיכו לרעוד במשך שעות, כאשר רעשי משנה פקדו את העיר מדי כמה דקות, והחשמל נותק ל-4 מיליון בתים ברחבי הבירה היפנית. נמל התעופה נריטה נסגר וכך גם הרכבת התחתית. רשת הטלוויזיה היפנית NHK הציגה מראות של הרס, כאשר בתים ומכוניות נשטפו בגלים שהגיעו לחופי אונהאמה.
"הייתי מבועת ואני עדיין מפחד", סיפר בהתרגשות הידקאטסו האטה, מנהל מסעדה סינית בטוקיו, "אף פעם לא חוויתי רעש אדמה בכזו עוצמה". לתושב אחר הזכירו מראות ההרס רעש האדמה שהתרחש בניו-זילנד בחודש שעבר: "התמונות מניו-זילנד עדיין טריות, כך שממש פחדתי. אני לא האמנתי שרעידת אדמה כזו עוצמתית יכולה להתרחש בטוקיו".
אוסאמו אקיה (46), ששהה במשרד בחברת מסחר, סיפר שלא פעם חווה רעשי אדמה. "ראיתי כבר הרבה, אבל אף פעם לא הרגשתי דבר כזה", אמר, "אני לא יודע אם אוכל לשוב הביתה הלילה".