הילרי קלינטון באתונה: ארה"ב תומכת בתוכנית צמצום הגירעון של יוון
שרת החוץ האמריקאית העניקה גיבוי למאמצים למניעת חדלות פירעון ביוון, בשעה שממשלתה נאבקת במצב דומה מבית
ראש ממשלת יוון יורגוס פפנדריאו שלל את האפשרות שארצו תגיע לחדלות פירעון וקרא לאירופה להתעורר ולקבל החלטות אמיצות. בראיון שהתפרסם היום בעיתון היווני "קתימריני" וצוטט ב"רויטרס" אמר פפנדריאו כי ממשלתו קיבלה את ההחלטות הדרושות, קשות ככל שיהיו, כדי להתמודד עם משבר החובות, ואירופה צריכה לנקוט צעדים דומים.
שרת החוץ של ארה"ב הילרי קלינטון הגיעה היום ליוון כדי להפגין את תמיכת ארצה בצעדים שנוקטת יוון לצמצום הגירעון ויציאה ממשבר החובות. קלינטון, שמבקרת באתונה במסגרת נסיעה דיפלומטית בת 12 יום, הדגישה כי ארה"ב עומדת מאחורי התוכנית היוונית, בייחוד בתקופה שבה ממשל אובמה מתמודד עם סוגיות דומות מבית. "אנחנו מחזקים את ידם של ממשלת יוון והעם היווני במאמציכם להשיב את מדינתכם למסלול היציבות הכלכלית", אמרה קלינטון.
"זה עומד להיות שבוע מאוד מבלבל ותנודתי, עם מסרים מעורבים מהשווקים ומקובעי המדיניות", אמר ל"הגרדיאן" סוני קאפור, מנהל מכון המחקר Define־Re בבריסל. אחרי שאיטליה נאלצה בשבוע שעבר להעביר תוכנית צנע בהיקף 70 מיליארד יורו כדי להרגיע את משקיעי האג"ח, נשיא האיחוד האירופי הרמן ון רומפיי קרא לכינוס חירום של שרי האוצר של גוש היורו ביום חמישי.
לקראת הפגישה, שבה ידונו שרי האוצר על חבילת חילוץ שנייה ליוון, אמר פפנדריאו: "הצלחנו למנוע מיוון להגיע לשמיטת חובות, וגם לא נגיע למצב כזה". דבריו התייחסו גם לאפשרות שסוכנויות הדירוג יקבעו כי החוב היווני נמצא במצב של "חדלות פירעון סלקטיבית".
"במשך שנה וחצי אני שב ואומר לשותפותינו שאנחנו חייבים לקבל ביחד החלטות אמיצות, לא רק לגבי עתידה של יוון אלא לגבי אירופה ככלל. הגיע הזמן שאירופה תתעורר", הוסיף.
לנוכח החששות מכך שגם איטליה, הכלכלה השלישית בגודלה באיחוד האירופי, תגיע גם היא לסף חדלות פירעון, שרי האוצר האירופיים מנסים לגבש הסכמה על הדרך שבה יועבר סיוע נוסף ליוון כדי למנוע את התפשטותו של משבר החובות שעשוי להדביק כלכלות נוספות.
פפנדריאו אמר כי כמה מהאפשרויות שהציע לפני שנה וחצי - ובהן רכישה חוזרת של החוב, הנפקת אג"ח משותפות לכלל מדינות גוש היורו ופיקוח על סוכנויות דירוג האשראי, אולם כעת הן שבות לשולחן הדיונים.
חובותיה של יוון מסתכמים כיום ב־370 מיליארד יורו. מרבית הכלכלנים סבורים כי מאחר שהחוב מהווה 160% מהתמ"ג הוא אינו בר־קיימא, מפני שהוא מעכב את הצמיחה.