$
כלכלה ומדיניות

בריסל: מנהיגי גוש היורו הגיעו להסכמות; קרן היציבות תוגדל ב-200 מיליארד יורו

23 מתוך 27 מדינות האיחוד האירופי הסכימו על רפורמות תקציביות, שבמסגרתן יוחרפו הצעדים נגד מדינות שיחרגו מיעד הגירעון. המתנגדת העיקרית - בריטניה

סוכנויות הידיעות 09:5009.12.11

בסיומו של מרתון פגישות לילי שנערך בבריסל הודיעו היום (ו') מנהיגי גוש היורו כי הגיעו להסכמות והחליטו להגדיל את קרן היציבות האירופית ב-200 מיליארד יורו. כמו כן הם הגיעו להסכמה לגבי החרפת צעדים נגד מדינות החורגות מיעד הגירעון השנתי העומד על 3% מהתמ"ג. במסגרת ההסכם יעבירו

בנקים מרכזיים של מדינות גוש היורו 150 מיליארד יורו נוספים לקרן ועוד 50 מיליארד יורו יגיעו ממדינות מחוץ לאירופה. כל 17 מדינות גוש היורו הסכימו. 23 מתוך 27 מדינות האיחוד האירופי הסכימו על הצעדים. בין המתנגדות - בריטניה, הונגרה ושבדיה.

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, מאדריכלי ההסכם, הביעה שביעות רצון מהמרתון הלילי. "לאחר משא ומתן ממושך הגענו לתוצאה טובה שתאפשר להשיב את האמון ביורו", הוא אמרה והוסיפה: "ניצור ברית תקציבית שתהפוך לברית היציבות".

 

נשיא צרפת ניקולה סרקוזי, שהגה עמה את פרטי ההסכם המתגבש, האשים את ראש ממשלת בריטניה דוויד קמרון בכך שמנע ממשתתפי הפסגה לאשר רפורמה תקציבית מלאה. "העדפנו הסכם בפורמט של 27 מדינות, אבל זה התברר כבלתי אפשרי בגלל עמדתם של הבריטים". הוא הוסיף כי קמרון דרש כתנאי להסכמה שלו לשחרר את בריטניה מכמה חוקים המסדירים את השוק הפיננסי של גוש היורו, דרישה שלא הייתה מקובלת על מנהיגי הברית המוניטרית. יחד עם זאת, סרקוזי הביע שביעות רצון מכך שהרפורמה אושרה על ידי פורום של 17 מדינות.

 

נגיד הבנק המרכזי של גוש היורו מריו דראגי אמר כי ההסכם נועד למנוע הסלמה במשבר החובות ולזרז את תחילת השימוש בקרן הייצוב.

 

"זוהי תוצאה מאד טובה עבור מדינות גוש היורו, וההסכם היום יהפוך לבסיס למדיניות פיננסית שקולה ומאוזנת בכל המדינות", אמר דראגי לעיתונאים בתום מרתון לילי של משא ומתן. השיחות התנהלו במשך 11.5 כאשר השווקים הפיננסיים הם המפעילים את הלחץ הגדול על מנהיגי המדינות.

 

בעוד מנהיגי גוש היורו הצליחו להגיע להסכמה לגבי מדיניות כלכלית מחמירה יותר, מדינות האיחוד שהתכוונו לתמוך בהסכם נסוגו מעמדה זו, ובריטניה והונגריה הודיעו שהן לא מסכימות למהלכים שדורשים מנהיגי גוש היורו. גם שבדיה הביעה את התנגדותה והודיעה כי לעולם לא תסכים להגבלת הריבונות הפיננסית שלה.

 

יו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד אמרה בעקבות הפגישה כי היא "מעריכה את מפגן הכוח של מנהיגי גוש היורו ומקווה שכל המדינות ישקיעו מאמץ וישתתפו בקרן החילוץ".

 

למרות ההסכמה העקרונית על הצעדים הנחוצים לחילוץ גוש היורו מהמשבר, התקשו מנהיגים להגיע להסכם על הצד המשפטי שלו. "יש לנו הסכם עקרוני, אבל עוד נותר להגיע להבנות לגבי ההיבטים המשפטיים של ההסכם", אמר אחד המשתתפים בפסגה והוסיף כי דווקא כאן עלולים להתעורר קשיים. הקושי המשפטי נובע מהצורך לנקוט סנקציות נגד מדינות שיחרגו מיעד הגירעון.

 

ההסכם ייכנס לתוקף לאחר שיקבל אישור של 75% מחברות בגוש היורו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x