$
כלכלה ומדיניות

מלחמת אוליגרכים ברוסאל: דריפסקה: "נאייש תפקיד היו"ר עוד לפני שהכיסא יתקרר"

הוויכוח בין בעל השליטה בענקית האלומיניום הרוסית רוסאל לבין היו"ר ויקטור וקסלברג עלה מדרגה: וקסלברג התפטר מתפקידו והשניים פתחו במלחמת השמצות חסרת תקדים. הקרב זלג לבורסות העולם, שהפסיקו ליום אחד את המסחר במניית החברה

אולגה ויניאר 08:5115.03.12

משבר פנימי בענקית האלומיניום הרוסית רוסאל, חברת האלומיניום הגדולה בעולם, הפך בימים האחרונים למאבק מכוער בין שני אוליגרכים: אולג דריפסקה, עם 16.8 מיליארד דולר, וויקטור וקסלברג, השווה 12.4 מיליארד דולר ומדורג שמיני ברשימת עשירי רוסיה. המשבר, הזוכה לסיקור נרחב ברוסיה - שם מודים כי ככל הנראה מדובר ב"מלחמת האוליגרכים" מהקשות שידע המגזר העסקי במדינה בעשור האחרון - ריתק גם את תשומת הלב הבינלאומית.

 

תחילת הפרשה לפני ארבעה ימים, כאשר ויקטור וקסלברג הודיע על פרישתו מתפקיד יו"ר מועצת המנהלים של רוסאל, חברה האחראית לאספקתם של יותר מ־10% של אלומיניום בשוקי העולם. וקסלברג, שעמד בראש הדירקטוריון מאז 2007, שיגר לדירקטורים בחברה מכתב שבו כתב כי הוא "אינו מסכים עם שורה של החלטות אסטרטגיות שהתקבלו בחברה ואינו רואה טעם בהמשך כהונתו". הוא גם רמז שמשבר החובות שאליו נקלעה החברה בשנים 2008–2009 נוצר במידה רבה בגלל מדיניותו של בעל השליטה ברוסאל, דריפסקה.

 

יחסים מתוחים ממילא

 

וקסלברג, שותף בתאגיד התעשייתי רנובה, מחזיק יחד עם שותפו לאונדר בלוואטניק ודרך חברה־בת ב־15.8% מרוסאל, נתח ששוויו מוערך ב־1.9 מיליארד דולר. מקורות בחברה מספרים כי היחסים המתוחים ממילא בין שני האוליגרכים הגיעו לכדי משבר של ממש בסוף 2011, כאשר דריפסקה התעלם מזכות הווטו של וקסלברג במועצת המנהלים וחתם על הסכם ארוך טווח עם חברת הסחורות השוויצרית גלנקור, שתהיה אחראית למכירת 80% מכל האלומיניום המיועד ליצוא. מעבר לכך, השניים נמצאים בוויכוח מתמשך לגבי אפשרות מכירת 25% בענקית המתכות נורילסקי ניקל, שאותם מבקשת לרכוש החברה עצמה.

 

לפני ארבע שנים, כאשר בורסת רוסיה היתה בשיאה ורגע לפני תחילת המפולת שמחקה יותר משלושה רבעים מערכה, רכש דריפסקה ממיכאיל פרוחורוב את המניות בנורילסקי ניקל תמורת יותר מ־15 מיליארד דולר. בעקבות החלטה זו שקעה רוסאל בחובות, שעמם התמודדה רק באמצעות הלוואות ממשלתיות והימנעות מחלוקת דיבידנדים לבעלי מניות.

 

וקסלברג, שלא אחת מתח ביקורת על ההחלטה, המשיך לדרוש למכור את המניות, במיוחד לאור העובדה שהבורסה עלתה מאז והדבר היה מזרים נזילות לרוסאל. אבל אנשי דריפסקה מסבירים כי "בעוד שהוא משקיע אסטרטגי וחושב על עתידה של החברה, וקסלברג הוא משקיע פיננסי החושב רק על רווחים בטווח קצר". פרוחורוב, יש לציין, מחזיק ב־17% מרוסאל וגם יכול להיות צד במשבר הזה, אם כי נראה שבתקופה האחרונה הוא עסוק יותר בעניינים פוליטיים ולא בעסקים.

 

וקסלברג, שהודיע רשמית על התפטרותו ביום שני בערב, כתב: "אני נאלץ להודות בצער שנכון לעכשיו רוסאל נמצאת במשבר עמוק שנובע מפעולות ניהוליות. כתוצאה מהן רוסאל הפכה מחברת אלומיניום מובילה בעולם לחברה הנמצאת במשבר חובות, חברה שנקלעה לשורה של מאבקים משפטיים ומשברים חברתיים".

 

בתגובה פרסמה רוסאל הבהרה שבה נכתב כי סוגיית חילופי הדירקטורים כבר עלתה בעבר, וממילא היתה כוונה לדון בה בישיבת מועצת המנהלים הקרובה שתוכננה מראש ל־16 במרץ. "ראינו הכרח להחליף את יו"ר הדירקטוריון כדי להעלות את היעילות שלו. כבר יותר משנה שווקסלברג בעצם לא ממלא את תפקידו כיו"ר בחברה ציבורית", נכתב בהודעה. עם זאת, מדגישים שם ש"למרות תפקידו, וקסלברג לא לקח חלק באף ישיבת דירקטוריון מאז פברואר 2011, לא נכח בכינוס השנתי של בעלי המניות בחברה שנערך ביוני השנה בהונג קונג, ולא הגיע לאף פגישה עם משקיעים". וקסלברג עצמו לא עבר בשתיקה על הודעה זו, הכחיש אותה בתוקף, כינה אותה הוצאת דיבה, והביע נכונות להגיש בגינה תביעה נגד רוסאל.

 

וקסלברג מסר עוד באמצעות דובר רנובה, אנדרי שטורך, שישיבת מועצת המנהלים האחרונה שבה נכח התקיימה ב־10 בפברואר 2012 בלונדון. חוץ מזה הוא הכחיש שעד כה עלתה סוגיה של החלפתו בתפקיד של יו"ר דירקטוריון. הדובר הדגיש ש"אין ספק כי יתקיים משפט, וכעת אנחנו מגבשים את פרטי התביעה ואת הערכאה המשפטית שאליה נבחר לפנות". הוא הוסיף כי "ההכנות להגשת התביעה יימשכו ימים אחדים וככל הנראה נעדיף לנהל את המאבק בחו"ל". ברוסיה מעריכים כי התביעה תוגש לבית המשפט בלונדון, שכבר מזמן הפך לזירת מאבקים בין אוליגרכים רוסים.

 

גם הודעה זו מטעם וקסלברג לא נותרה ללא סתירה מצד רוסאל, שפרסמה בתגובה הודעה שלפיה "נתוני נוכחותו או היעדרו של וקסלברג מישיבות מועצת המנהלים נתמכים בידי פרוטוקולים של הישיבות המתפרסמים לצד דו"חות פיננסיים של החברה, כך שלא מדובר בנושא הנתון להערכה סובייקטיבית". שם מדגישים כי לדו"ח שיסכם את שנת 2011 יצורפו אותם פרוטוקולים, והם "יראו בבירור כי וקסלברג לא נכח באופן אישי באף ישיבה מאז פברואר 2011". באותה ההודעה מודגש כי בשתי ישיבות - בדצמבר ובנובמבר אשתקד - נידונה אפשרות להחלפתו של יו"ר.

 

דריפסקה עצמו מסרב לכנות את המתרחש בחברה מאבק, ואומר ש"קיימים חילוקי דעות שנוגעים לשאלות אסטרטגיות ולא לנושאי ניהול החברה". בהודעה רשמית הוא אמר ש"שותפינו לא יצליחו לבטל את החוזה שלנו עם גלנקור", והדגיש שמחליף לווקסלברג יימצא "עוד לפני שהכיסא שעליו ישב וקסלברג עד כה יתקרר".

 

נמאס לו מחוסר ההשפעה

 

בתוך כך, כלכלנים ברוסיה סבורים שמחלוקת פיננסית היא רק אחת הסיבות לפרישתו של וקסלברג. לדעתם, לאיל ההון פשוט נמאס למלא תפקיד בכיר בחברה שבה אין לו בעצם כל השפעה, והם מעריכים שלמרות היותו יו"ר מועצת המנהלים, כל ההחלטות התקבלו על ידי דריפסקה. המשבר בחברת האלומיניום לא הסתכם בהאשמות הדדיות בין שני האוליגרכים וזלג גם לבורסות העולם. לבקשת רוסאל, המסחר במניות החברה הופסק בבורסות הונג קונג וצרפת שם הן נסחרות, והתחדש רק אתמול.

 

השאלה הגדולה היא האם תשתנה חלוקת המניות של החברה. מיכאיל פרוחורוב כבר הודיע כי אין בכוונתו למכור את אחזקותיו. לגבי וקסלברג עצמו השאלה נשארת פתוחה. אולג דריפסקה, המחזיק על פי תקנון החברה בזכות ראשונים על רכישת כל המניות של רוסאל, כבר הודיע כי יהיה מוכן לרכוש את חלקו של וקסלברג.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x