בכיר בממשל הספרדי: "במצב הנוכחי יש לנו נזילות לשלושה חודשים בלבד"
לדברי הבכיר, הריבית שספרד תשלם על החוב גבוהה ממה שתצליח לחסוך באמצעות הקיצוצים, והתסיסה האזרחית רק תגבר ותקשה על יישום התוכנית. יום לאחר ולנסיה, אתמול דרש גם המחוז האוטונומי מורסיה חילוץ מהממשל המרכזי
"יש לנו נזילות שתספיק לשלושה חודשים בלבד", כך התוודה היום בכיר בצוותו של ראש ממשלת ספרד בפני היומון "לה ונגוארדיה". לדברי הבכיר, לממשלה יש רשת ביטחון מצומצמת ביותר שתסייע לה לצלוח בקושי את "50 הימים הארורים הבאים" - המועד שקבע בית המשפט החוקתי של גרמניה להכרעה אם הרחבת קרן החילוץ האירופית כך שתוכל לקנות חובות של מדינות במשבר עולה בקנה אחד עם החוקה הגרמנית.
לפי שעה, אפילו הבנקים הספרדיים מתחילים למכור את האג"ח הממשלתיות שבידיהם, בין היתר מפני שהפקחים החיצוניים שמבצעים בימים אלה הערכות של מאזני הבנקים יראו בשלילה את החשיפה הגבוהה של הבנקים לחוב הספרדי.
לדברי בכיר בממשל, ספרד תוכל להחזיק מעמד במצב זה רק עד הסתיו, כל עוד משרד האוצר יזרים נזילות. זאת אף שיועצים לממשל טוענים כי אם לא תהיה פעולה החלטית עוד השבוע, המצב ייצא משליטה, בייחוד לאחר שבסוף השבוע הודיעה הקהילה האוטונומית ולנסיה כי אינה מסוגלת לממן את עצמה יותר בעזרת השווקים וביקשה חילוץ של 18 מיליארד יורו מהממשלה. אתמול הודיעה גם הקהילה האוטונומית מורסיה כי תזדקק לחילוץ מהממשל המרכזי.
לדברי הגורם הממשלתי, הדרישה של גוש היורו מהמדינות מוכות החוב ליישם תוכניות צנע קיצוניות כדי לקבל סיוע, תוביל לכך שהן ישלמו בסופו של דבר ריבית גבוהה יותר על החוב מאשר הסכומים שיצליחו לחסוך באמצעות הקיצוצים.
הבכיר סבור גם כי המחאה הציבורית הגוברת מעידה על כך שהספרדים מאסו בצנע, מה שיקשה על הממשלה להמשיך ליישם את המדיניות בטווח הבינוני.
בינתיים, כלכלנים בכירים ברחבי העולם הצהירו בימים האחרונים כי ממשלת ספרד מתקרבת בצעדי ענק לקראת צורך בחילוץ אירופי כולל, מעבר ל־100 מיליארד היורו שאושרו להצלת מגזר הבנקאות הספרדי.
ההיסטוריון הכלכלי הנודע פרופ' בארי אייכנגרין טען כי "הסכם האיחוד הפיסקאלי החדש, בדומה לקודמיו, לא יעבוד. והזרמת הכספים לקרנות החילוץ האירופיות שיעבירו אותם לבנקים לא תספיק. מדי יום גובר הסיכוי שספרד תיאלץ לדרוש בתוקף התערבות חיצונית".
בנימה דומה הצהיר מרטין וולף, פרשן בכיר ב"פייננשל טיימס", כי "ספרד כבר לא מסוגלת לממן את עצמה יותר, אין ספק שהיא תזדקק לחילוץ מלא".
פרופ' קנת' רוגוף מאוניברסיטת הרווארד, לשעבר הכלכלן הראשי של קרן המטבע הבינלאומית, אמר בשבוע שעבר כי "אני לא רואה אפשרות ריאלית שספרד תשתחרר ממצבה הנוכחי". לדבריו, "ספרד תמשיך לסבול מבעיות קשות של האטה ואבטלה עד שתהיה הפחתת חובות מסיבית". זוכה פרס נובל לכלכלה ג'וזף שטיגליץ אמר לפני ימים אחדים כי "בספרד הממשלה מחלצת את הבנקים והבנקים מחלצים את הממשלה, המצב הזה לא עובד והוא גם לא יוכל לעבוד". לדברי וולפגנג מונצ'או, שעומד בראש קבוצת החשיבה "יורואינטליג'נס" מבריסל, מדיניות הצנע היא "טירוף מוחלט, שרק יאריך ויעמיק את המיתון, ואפילו יגדיל את הגירעון".