אובמה הטיל סנקציות נוספות על איראן
בזמן ששר ההגנה האמריקני מבקר בישראל וראש הממשלה נתניהו מתייחס לתקיפה באיראן, משגר נשיא ארה"ב מסר - עיצומים נוספים על מגזר הנפט האיראני
ארה"ב ממשיכה לחנוק את טהרן ולשגר מסרים לישראל. נשיא ארה"ב ברק אובמה הודיע הערב (יום ג') לקונגרס האמריקני כי הוא הורה על הגברת הסנקציות בתחום ייצוא הנפט האיראני והכלכלה של הרפובליקה האיסלאמית. אובמה הוסיף כי וושינגטון נותרה מחויבת לפתרון דיפלומטי בנושא איראן, אך טהרן מחויבת לעמוד בהתחייבויות הבינלאומיות שלה. "אם ממשלת איראן תמשיך להתנגד, לא יהיה ספק שארה"ב ושותפותיה ימשיכו לכפות עליה את ההשלכות, שיילכו ויחמירו", הצהיר אובמה.
בהצהרה הנשיאותית הוסבר כי נעשו היום שני צעדים משמעותיים במאמץ ללחוץ על המשטר בטהרן ולבודדו. הצווים שעליהם חתם אובמה נועדו לסגור פרצות בסנקציות הקיימות ולפעול גם נגד גופים שמשתפים פעולה עם איראן במאמציה לעקוף את העיצומים.
הנשיא חתם על צו המרחיב את ההגבלות על מגזר האנרגיה והמגזר הפטרוכימי. הצו אמור להרתיע את איראן מיצירת תשלום עוקף-סנקציות שיאפשר לרכוש ממנה נפט. מנגנון כזה עלול לעקוף סנקציות קיימות, בהן חסימת מסלקת הכספים סוויפט לעברות כספים מאיראן ואליה.
בנוסף לכך הורחבו הסנקציות נגד התעשייה הפטרוכימית של איראן, נגד מי שירכוש מוצרים פטרוכימיים ממנה ונגד מי שיתמוך בחברת הנפט הלאומית ובבנק הלאומי של איראן לצורך זה.
הצו השני שעליו חתם אובמה מטיל אחריות על מוסדות שיאפשרו במודע העברות פיננסיות לבנקים איראניים הנכללים ברשימת החרם האמריקנית.
משרד האוצר האמריקני הכניס היום לרשימת החרם בנקים שהמשיכו לשתף פעולה עם המערכת הבנקאית באיראן, ובהם: בנק קונלון בסין והבנק האיסלאמי אלאף בעיראק. שני הבנקים הללו שימשו צינורות להעברת מיליוני דולרים בשמם של בנקים איראניים.
אובמה הצהיר שבהכללתם של שני הבנקים הללו, "אנחנו מבהירים שאנחנו נחשוף כל מוסד פיננסי המאפשר למשטר האיראני להשיג גישה למערכת הפיננסית הבינלאומית, לא משנה היכן הוא ממוקם".
פאנטה בישראל
שר ההגנה האמריקני לאון פאנטה הגיע היום לישראל, לאחר ביקור בצפון אפריקה. פאנטה אמר אתמול כי הסנקציות הבינלאומיות על איראן פוגעות בכלכלתה, גם אם תוצאותיהן לא תמיד ניכרות באופן ברור וגלוי. "לסנקציות האלה יש השפעה רצינית בכל הנוגע לכלכלה האיראנית. ואף שהתוצאות לא מובנות מאליהן כרגע, עובדה שהם הביעו נכונות למו"מ ונראה שהם ממשיכים להיות מעוניינים במציאת פתרון דיפלומטי".
את דבריו ניתן לראשות כמעין תגובה לדברי נתניהו שאמר למועמד הרפובליקני לנשיאות, מיט רומני, כי "עד היום הסנקציות והדיפלומטיות לא עיכבו אפילו במעט את פיתוח הגרעין".
נתניהו עצמו התייחס הערב לאפשרות של תקיפה ישראלית באיראן: "לא קיבלתי החלטה. מי שקובע זה הדרג המדיני, הדרג הצבאי מבצע", אמר ראש הממשלה בראיון לערוץ 10. הוא לא הכחיש כי ראשי מערכת הביטחון מתנגדים לתקיפה.
ראש הממשלה הוסיף: "ההתחמשות של איראן בנשק גרעיני, של משטר האייתולות ששואף ומצהיר בכוונתו להשמיד אותנו, פועל להשמיד אותנו, ולא מסתיר את כוונתו גם להשתמש בנשק גרעיני, אני חושב שהדבר הזה צריך למנוע אותו וכך אני גם אעשה, אני לא אתן לזה לקרות".