$
כלכלה ומדיניות

עשירי סין חוששים מחוסר יציבות: 44% שוקלים להגר

דו"ח חדש על עשירי סין מגלה כי 16% מהם כבר השיגו אזרחות זרה, והיעדים המועדפים הם קנדה, ארה"ב וסינגפור

רחל בית־אריה, בייג'ינג 20:2405.08.12

בסין יש כיום לראשונה יותר ממיליון מיליונרים - אנשים בעלי הון אישי של יותר מ־1.6 מיליון דולר, כך על פי דו"ח חדש על עשירי סין שהתפרסם בשבוע שעבר. נתון מטריד במיוחד בדו"ח הוא סקר שלפיו 44% מהעשירים שוקלים להגר או פתחו בהליכים להשגת אזרחות זרה, כאשר 16% כבר השיגו אותה.

 

לפי הדו"ח, אחד מכל 1,300 סינים היה מיליונר בסוף 2011, עלייה של יותר מ־6% לעומת 2010. במדינה ישנם 63.5 אלף אנשים המוגדרים כמגה־עשירים, עם הון של יותר מ־100 מיליון יואן (15 מיליון דולר). הדו"ח חובר על ידי המגזין הכלכלי "חורון" שמפרסם מדי שנה את רשימת האנשים העשירים ביותר בסין.

 

בייג'ינג היא העיר בעלת מספר המיליונרים הגבוה במדינה, כאשר 179 אלף מבין 20 מיליון תושבי הבירה הסינית מוגדרים ככאלה. אחריה מדורגות עיר המסחר גואנגדונג, הסמוכה להונג קונג, עם 9,500 מיליונרים, ושנגחאי עם 8,200. מחצית העשירים הם בעלי עסקים פרטיים, בעוד שהשאר התעשרו ממניות או מנדל"ן, ומספר קטן יחסית הם מנהלים עשירים.

 

85% מהעשירים שלחו את ילדיהם ללמוד בחו"ל או מתכוונים לעשות זאת, והיעדים המובילים הם קנדה, ארה"ב ובריטניה. נתון מטריד עבור ממשלת סין, שמנסה למנוע בריחת הון מהמדינה, הוא הכוונה של 44% מחברי הרשימה להגר מסין, והיעדים המועדפים עליהם הם קנדה ואחריה ארה"ב וסינגפור. עשירים סינים רבים עושים מאמצים בשנים האחרונות להשיג אזרחות זרה ואף רוכשים נכסים במדינות זרות, אולם נראה כי לעת עתה רובם נשארים במדינה כדי לנצל את ההזדמנויות העסקיות בה, ומחזיקים בדרכון ובנכסים הזרים כמעין תעודת ביטוח למקרה של חוסר יציבות כלכלית או מדינית בסין.

 

 

הנטייה הגוברת להגירה היא עדות נוספת לחוסר ביטחון בעתידה של סין בתקופה של האטה כלכלית. על פי הדו"ח, רק 28% מהעשירים הביעו אופטימיות באשר לצמיחה הכלכלית של סין בשנתיים הקרובות, צניחה חדה לעומת שיעור ביטחון של 54% בסוף 2010. העשירים גם מוציאים פחות מאשר בעבר, והדו"ח רשם ירידה של 9% בהוצאות שלהם ב־2011, לממוצע של 1.76 מיליון יואן בשנה (276 אלף דולר). נדל"ן הוא ההשקעה המועדפת על 60% מהעשירים, שנבדקו על פי ניתוח של נכסים והון רשומים בבורסה, רישומי חברות ובנקים.

 

רבים בסין ביקרו את הרשימה, וגולשים ברשתות החברתיות - שמהוות היום את כלי התקשורת החופשי ביותר ואולי החשוב ביותר במדינה - העירו במיוחד על העובדה שהרשימה אינה כוללת פקידי ממשל בדרגים שונים שלעתים צוברים לעצמם הון בדרכים מפוקפקות. סוכנות בלומברג פרסמה בחודש שעבר תחקיר מקיף על הונו המשפחתי של שי ג'ינפינג, שיחליף בשנה הבאה את חו ג'ינטאו כנשיא המדינה וכמזכ"ל המפלגה הקומוניסטית. ההון של משפחת שי, שמוחזק על ידי חברות בהונג קונג ובסין בבעלותם של בני משפחה שונים, נאמד במאות מיליוני דולרים. יצוין כי לאחר הפרסום נחסם אתר בלומברג בסין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x