ספרד מכינה את הציבור לחילוץ כדי למנוע את מחאת הסתיו
הממשלה משווקת את יתרונות החילוץ לכלכלה כדי שישקעו בתודעה הציבורית לפני הגשת הבקשה הרשמית, וכך תימנע תסיסה חברתית. האסטרטגיה: החילוץ צריך להיתפס כפתרון ההכרחי לריבית האסטרונומית שספרד משלמת כיום על החוב
ממשלת ספרד פועלת בימים אלה במרץ להכין את השטח לקראת מהלך שנראה בלתי נמנע - בקשה רשמית של חילוץ מלא - במטרה למנוע את התסיסה החברתית הצפויה בעקבותיו.
ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי הבין את חשיבות פעולת המנע, בעקבות הזעם הציבורי והמחאות הגדולות שעוררה בקשת החילוץ של 100 מיליארד יורו לבנקים הספרדיים בחודש יוני, שנעשתה בלחץ זמן לאחר שהאיחוד האירופי דחק בראחוי להגיש בקשה רשמית ללא דיחוי. כמו כן, בחודש שעבר הודיעו איגודי העובדים לראחוי כי הם מתכננים לו סתיו סוער של הפגנות, בעקבות קיצוץ המשכורות במגזר הציבורי, שאליו נוספים הקיצוצים האדירים בממשלים המקומיים שמרעים את תנאיהם אף יותר.
האסטרטגיה הממשלתית נשענת גם על סקרי דעת קהל מיולי שהתפרסמו בשבוע שעבר והראו כי שיעור התמיכה בממשלה נמצא בשפל, גם בקרב תומכי מפלגת השלטון השמרנית (PP).
כעת, מאחר שמסתמן כי תוכנית רכישת האג"ח הספרדיות על ידי הבנק האירופי המרכזי (ECB) היא חלשה למדי, ראחוי נתן הוראה לחברי הקבינט להבהיר לספרדים שוב ושוב בכל דרך אפשרית את היתרונות שבמהלך, כדי שלמסר יהיה זמן לשקוע בתודעה הציבורית עד שייצא לפועל.
בכיר ב־ECB אמר בסוף השבוע כי רכישת האג"ח לא תעזור לספרד ולאיטליה להשיב את אמון המשקיעים. לוק קואנה, חבר במועצת המנהלים של ה־ECB, אמר בראיון כי "התשואות על האג"ח עלו מפני שהשווקים הפיננסיים לא מאמינים שממשלות ספרד ואיטליה יעשו את הצעדים ההכרחיים לשיקום כלכלותיהן. אין שום היגיון בכך שה־ECB יתחיל לממן את המדינות האלה".
על רקע כל אלה, ממשלת ספרד משתדלת שההכנות לחדשות הרעות יאפשרו לאזרחים להבין טוב יותר את המצב שבו נמצאת הכלכלה הספרדית ואת הקיצוצים שהממשלה נאלצת ליישם כדי לעמוד בהתחייבויותיה לאירופה.
מקורות מקורבים לממשלת ראחוי אמרו ליומון הספרדי "לה ונגוארדיה" כי התוכנית היא להציג לציבור את ההתערבות החיצונית בכלכלה כפתרון לבעיית הזינוק האדיר בתשואות על האג"ח הספרדיות שנרשם בחודשים האחרונים, ובכלל כהזדמנות חיובית ולא כבעיה נוספת שמכבידה על הכלכלה הספרדית המדשדשת.
הממשלה גם מנסה להעביר את המסר שלפיו בפועל החילוץ רק יועיל לכלכלה מפני שהוא ימנע מספרד לשלם את הריביות האסטרונומיות שהיא משלמת כיום על החוב. למעשה, מרגע שיועברו כספי החילוץ נטל הריבית שספרד תידרש לשלם על חובה בעתיד, עם התקציב המהודק לשנים הקרובות, יכין קרקע נוחה הרבה יותר להבראת הכלכלה.
יתרה מכך, הממשל המרכזי שואף שבתודעה הציבורית ייטמע המסר ולפיו התנאים והדרישות שייכפו על ספרד לקבלת החילוץ יועילו למדינה, בכך שהם יאפשרו לחברה הספרדית להתאושש ולהתעודד, מפני שכיום השווקים והחברות רואים בחילוץ מהלך בלתי נמנע ואף חיובי.
ראחוי עצמו הדגיש בסוף השבוע לפני שיצא לחופשה כי אם התשואות על האג"ח הספרדיות ימשיכו לעלות יהיו לכך השלכות הרסניות. עם תשואות של למעלה מ־7%, ספרד תיאלץ לשלם בשנה הבאה עוד 8 מיליארד יורו כריבית על החוב. התוספת הזאת, מדגישים בממשלה, תחייב את המנהיגים לקצץ עוד יותר את תקציב 2013, הדרקוני ממילא.