$
כלכלה ומדיניות

HSBC: "הבצורת בארה"ב תוביל להמשך העלייה במחירי המזון ולאינפלציה גלובאלית"

העלייה במחירי הגרעינים, המשמשים בין היתר להאכלת בקר, צפויה להוביל לעלייה באינפלציה בחודשים הקרובים. זאת בעיקר במדינות המתפתחות, בהן המזון מהווה מרכיב משמעותי מהוצאת משקי הבית

ענת ציפקין 15:2821.08.12
הבצורת בארה"ב, החמורה מזה 25 שנה, והפוקדת כשני שליש משטחה של היבשת תוביל לעלייה חדה במחירי התירס, הסויה וחומרי גלם בסיסיים אחרים בסקטור המזון. כך עולה ממחקר של קרן וורד, כלכלנית גלובלית בכירה ב-HSBC, בנושא השפעת העלייה במחירי המזון על הכלכלה העולמית .

 

וורד מזכירה כי בשנת 2008 זינקו מחירי המזון בשל הביקוש הגובר מהשווקים המתעוררים, בעיקר הודו וסין. בשנת 2010 האמירו מחירי המזון בשל הבצורות הקשות שפקדו את רוסיה ושטפונות עזים ברוסיה ופקיסטן. ב-2012 , הביאה הבצורת בארצות הברית לעליה של 25% במחירי התירס, 30% במחירי החיטה ו-42% במחירי הסויה מתחילת השנה, כשהשלב הבא צפוי להיות התפרצות אינפלציונית. לדבריה, ההשלכות השליליות של אינפלציה צפויות להיות משמעותיות יותר בדרום אמריקה מאשר באסיה, בה מבוססת תזונת התושבים בעיקר על אורז, מוצר שמחירו עדיין לא זינק בהשוואה לגרעינים האחרים.

 

ארכיון ארכיון צילום: בלומברג

 

העלייה במחירי הגרעינים, המשמשים בין היתר להאכלת בקר, צפויה להוביל לעלייה באינפלציה ברחבי העולם בחודשים הקרובים, ובעיקר במדינות המתפתחות, שבהן המזון מהווה מרכיב משמעותי יותר מהוצאת משקי הבית. בארצות הברית, לדוגמא, מהווה המזון 14.3% בלבד ממרכיב המדד, לעומת הודו, בה מהווה מרכיב המזון 24.3% או פקיסטן (34.8%) ברזיל (23.3%) ומצרים (39%). בנוסף, גרמה הבצורת לייבושם של חלק גדול משטחי המרעה לבקר בארה"ב - מה שמוביל את החקלאים להגדיל את הביקוש לגרעינים כפיצוי לשטחי המרעה המיובשים - ושוב - לזינוק נוסף במחירם.

 

גורם נוסף שיזין את האינפלציה הגלובאלית הוא הירידה בשימוש באתנול המופק מתירס, שמחירו האמיר .כפיצוי, יגדל הביקוש לנפט ומחירו ימשיך להאמיר, כשברקע המתיחות הגוברת במזרח התיכון, התורמת גם היא לעליית מחירו. וורד מציינת כי גם הודו סובלת ממחסור במי גשמים. השנה נרשמה בה כמות משקעים נמוכה מהממוצע ומאגרי המים שלה נמוכים ב-20% מהממוצע הכלל שנתי. התמונה הכוללת שלילית גם מכיוונן של אוקראינה ורוסיה, ספקיות חיטה מהגדולות בעולם, שדיווחו לאחרונה כי היבולים של שנת 2012 בתירס צפויים להיות נמוכים ב-20% מהיקפם בשנה שעברה. סיבות אלו חוברות יחדיו ותומכות בעליה נוספת במחירי המזון.

 

לדברי וורד, עליית מחירי הסחורות והמזון לא צפויים להשפיע על גידול בשכר, וזאת מכיוון ששוק התעסוקה העולמי סובל מהאטה בשל המשבר הגלובאלי, מצב שמונע מהעובדים לבקש העלאות שכר כפיצוי לזינוק במחירי המזון. משכך, צפויים הבנקים המרכזיים ברחבי העולם להתעלם באופן יחסי מהאמרת מחירי המזון והסחורות ולא לפעול בנדון. וורד מסכמת כי עליית מחירי המזון והסחורות ימשיכו להעיק על הכלכלה הגלובאלית וצפויים לכווץ אותה עוד יותר בשל קיטון ההכנסה הפנויה של משקי הבית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x