הכלכלה השוויצרית מתחילה להפגין סימני חולשה
התכווצות התמ"ג ברבעון השני וסימני חולשה במגזר הייצור מעידים שהחסינות שגילתה שוויץ בפני המשבר עד כה הולכת ונסדקת
כלכלת שוויץ התכווצה ברבעון השני של השנה, בעיקר בגלל הירידה ביצוא הסחורות למדיונת גוש היורו, שותפת הסחר הגדולה ביותר שלה. היום דווח כי התמ"ג השוויצרי התכווץ ב־0.1%, וכן עודכנה הצמיחה ברבעון הראשון ל־0.5% לעומת פרסומים מוקדמים גבוהים יותר.
על פי "הוול סטריט ג'ורנל", המשק השוויצרי צפוי להמשיך להתכווץ בחודשים הקרובים, מאחר שמשבר החובות האירופי לא מראה כל סימני דעיכה. הנתונים האחרונים שפורסמו למעשה מעידים על כך שאף שהכלכלה השוויצרית גילתה עמידות מפתיעה יחסית להאטה הכלכלית באירופה, היא מתחילה ליישר קו עם שאר היבשת.
מומחים אמרו ל"וול סטריט ג'ורנל" כי אם שוויץ תרשום האטה שלילית גם ברבעון הבא, הדבר יחסל את השמועות על כך שהבנק המרכזי שלה (SNB) מתכנן לבטל את התקרה של 1.20 פרנק שוויצרי ליורו שקבע לפני שנה, כדי לשמור על יתרונה כיצואנית תחרותיות. הבנק התחייב אז לנקוט כל צעד אפשרי, כולל רכישת כמות בלתי מוגבלת של מט"ח, כדי לרסן את התחזקות המטבע המקומי.
עתודות המט"ח של SNB טיפסו ביולי ליותר מ־419 מיליארד דולר, סכום ששווה לכמעט 70% מהתמ"ג, לעומת 9% לפני המשבר הפיננסי. אפילו לסין, שמחזיקה בכמות הגדולה ביותר של חוב אמריקאי, יש עתודות מט"ח ששוות רק ל־40% מהתוצר שלה.
נשאלת השאלה עד איזה גבול ה־SNB יוכל להרחיב את המאזן שלו, בייחוד כשהנתונים הכלכליים מתחילים לרמוז על כך ששוויץ כבר פחות מחוסנת מפני המשבר האירופי. הרמזים הראשונים הגיעו ממגזר הייצור, שדיווח בחודשים האחרונים על ירידה בהזמנות. גם תעשיית התיירות נפגעה מחוזקו של הפרנק השוויצרי,ששחק את התחרותיות שלה לעומת מדינות אחרות.