זרים מזרימים כסף להקמת מלונות בארה"ב תמורת ויזה
תוכנית גרין קארד לזרים שישקיעו לפחות חצי מיליון דולר בעסק אמריקאי הפכה למקור מימון פופולרי לרשתות מלונאות
תוכנית ממשלתית למשיכת משקיעים זרים הפכה לאחד ממקורות המימון הפופולריים ביותר בתעשיית המלונות האמריקאית. במסגרת התוכנית, מוענקות ויזות לזרים שמשקיעים לפחות 500 אלף דולר בעסקים אמריקאיים.
"הניו יורק טיימס" מדווח שמאז 2008 רשת המלונות מריוט פתחה 14 בתי מלון חדשים שמומנו בחלקם על ידי זרים שרצו לקבל גרין קארד, ובהם מלון מריוט בלוס אנג'לס בסמוך לסטייפלס סנטר, שעלותו עמדה על 168 מיליון דולר.
"זה יצר נזילות בשוק לא נזיל למדי", הסביר לעיתון אנטוני קפואנו, סמנכ"ל הפיתוח של מריוט. תוכנית הוויזות אמנם קיימת מ־1990, אך בתי המלון החלו להגביר את השימוש בה מאז משבר 2008, ששיתק את שוק הנסיעות והעלים את המימון. גם כיום, יזמים רבים עדיין מתקשים להשיג מימון לפתיחת מקומות חדשים.
בשנה וחצי האחרונות, יזמים מטעם רשתות הילטון, הייאט וסטארווד החלו להתשמש בתוכנית הוויזות. ביולי הכריזה חברת פלקור לודג'ינג טראס כי תגייס 45 מיליון דולר באמצעות התוכנית, כחלק ממאמציה לחדש את מלון ניקרבוקר בניו יורק. ואילו איל המלונות סם נזריאן מתכוון להשתמש במימון מהתוכנית לבניית המלון הראשון שלו בניו יורק.
התוכנית לא חפה מבעיות. ב־1998–2003 היא הושהתה, לאחר שהצטברו תלונות על שחיתות ומקרי הונאה. בחלק מהמקרים המשקיעים הזרים התחייבו להעביר את הכסף בשטר חוב, אך בפועל לא עשו זאת, ולעתים היזמים גייסו את הכסף אך לא בנו את הפרויקט. בשל כך, הממשלה מחייבת היום את המשקיעים לשלם מראש את הסכום המלא.