"ספרד מוכנה לבקש חילוץ בסופ"ש, גרמניה מעכבת אותה"
גורמים בכירים באיחוד אמרו לרויטרס כי מדריד הסכימה לשנות את עמדתה והיא מוכנה כעת לפנות למוסדות האירופיים בבקשת חילוץ כולל, אולם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מתנגדת בגלל לחצים מבית. ראש ממשלת ספרד מכחיש את הדיווחים
לא פחות מארבעה מקורות שונים טענו אתמול כי ספרד מוכנה לבקש מגוש היורו חילוץ כבר בסוף השבוע הקרוב, כך דיווחה סוכנות רויטרס. אולם לדברי המקורות, גרמניה מנסה למנוע ממנה לעשות זאת בגלל לחצים שמופעלים עליה מבפנים.
- הספרדים קוטעים איברים כדי לקבל פיצויים
- סורוס: גרמניה תיכנס למיתון תוך שישה חודשים
- המשבר הכלכלי מעודד בדלנות בקטלוניה
הדברים נאמרו לאחר שבועות ארוכים של חוסר ודאות לגבי עתידה של ספרד, על רקע החרפת משבר החובות ולחצים שמפעילות על מדריד שותפותיה באירופה לבקש חילוץ כולל - הצעד שנדרש ממנה כדי שהבנק האירופי המרכזי (ECB) יחל לרכוש את האג"ח שלה.
"הספרדים היססו מעט אבל עכשיו הם מוכנים לבקש חילוץ", אמר גורם בכיר באיחוד האירופי לגבי השינוי בעמדה הספרדית.
ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי הכחיש היום את הדיווחים בנוגע למועד בקשת החילוץ, אולם לא את עצם העובדה שספרד אכן שוקלת לבקשו. ראחוי, שעד כה טען בתוקף שספרד לא תזדקק כלל לסיוע כולל מלבד זה שכבר אושר למערכת הבנקאית שלה, נאם בפגישה מקדימה שקיים עם ראשי ממשלות של המחוזות האוטונומיים מטעם מפלגתו. ראחוי ניסה לתאם עמם עמדות ולהציג אחדות דעים לקראת "כנס ראשי הממשלות" שהתקיים בהמשך בסנאט עם כל מנהיגי 17 הקהילות האוטונומיות. ההכחשה רק תגביר את הבלבול בקרב המשקיעים, שמנסים לקרוא את המפה בתוך שטף המסרים הסותרים לגבי השאלה האם ספרד תגיש בקשה רשמית לחילוץ ומתי.
דיפלומטים אירופים ומקור בכיר בגרמניה אמרו כי מה שמעכב את החילוץ כעת הוא לא הגאווה הספרדית אלא חוסר הנכונות של גרמניה. לדברי המקור, העמדה הספרדית כיום היא "אנחנו בעד חילוץ, אם כולם יסכימו לכך".
מדריד לא רוצה לקחת את הסיכון ולהגיש בקשה לסיוע שתגרום לברלין להציב תנאים בלתי אפשריים להעברתו, כמו קיצוצים עמוקים בפנסיות. "סיבובי הפרסה של גרמניה שכנעו את הספרדים שהם עשויים להגיע בסוף למצב שבו נמצאות יוון, פורטוגל או אירלנד - מנודות מהשווקים, לצד תוכנית רפורמות דרקונית במיוחד". אמר המקור.
בשיחות פרטיות נאמר לרויטרס כי הקנצלרית אנגלה מרקל מעדיפה שלא להביא לאישור הפרלמנט המסויג שלה עוד חבילות חילוץ אינדיבידואליות למדינות מוכות חוב. "אין היגיון בהבאת ההחלטות בנוגע לספרד, קפריסין ואולי גם ספרד בפני הפרלמנט זו אחר זו", אמר המקור הגרמני. "עדיף לשלב את הכל יחד, הן מבחינת התוכן והן מבחינת המצב הפוליטי".
המקורות אמרו כי היו חילופי דברים טעונים בפגישת שרי האוצר של גוש היורו שהתקיימה באמצע ספטמבר, שבמסגרתה אמר שר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה לעמיתיו כי ברלין לא תוכל להביא את חילוץ ספרד לאישור הפרלמנט זמן כה קצר לאחר שהמחוקקים הגרמנים אישרו ביולי סיוע של 100 מיליארד יורו לבנקים הספרדיים.
אולי רהן, נציב האיחוד האירופי לעניינים מוניטריים, נפגש אתמול עם ראחוי ועם שר הכלכלה הספרדי לואיס דה גינדוס, ואמר כי התנאים לקבלת כל סוג של סיוע ידועים היטב לכל ממשלות גוש היורו. "התנאים יהיו מבוססים על המלצות ספציפיות שניתנו ביולי האחרון לגבי כל מדינה ומדינה, ויהיה להם סדר עדיפויות מוגדר ולוח זמנים ברור", אמר רהן.