$
כלכלה ומדיניות

קרן החילוץ הושקה רשמית, ספרד לא תיעזר בה בינתיים

שרי האוצר של גוש היורו חנכו את "הבזוקה הגדולה" בהיקף 500 מיליארד יורו ללא הסכמה על תנאי השימוש בה, והצהירו שספרד לא זקוקה בינתיים לחילוץ. מרקל תבקר מחר ביוון לראשונה מאז המשבר

סוכנויות הידיעות 18:5808.10.12
שרי האוצר של גוש היורו קיימו היום (ב') בלוקסמבורג את פגישתם החודשית, כשבידיהם עדיין אין תוכנית מסודרת להצלת הכלכלה הספרדית, אף שעבר כבר חודש מאז שהכריז ראש הבנק האירופי המרכזי מריו דראגי על תוכנית לרכישת אג"ח ממדינות מוכות חוב באיחוד.

 

מחר תתקיים פגישה בין שרי האוצר של כל 27 החברות באיחוד האירופי. כמו כן, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל תגיע מחר לביקור ראשון ביוון מאז שנקלעה למשבר החובות ב־2009. לקראת הביקור פרסה המשטרה 7,000 שוטרים ברחבי אתונה לאור הצפי להפגנות אלימות. מחרתיים ייפגש ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד בפריז.

  
שר האוצר של גרמניה, וולפגנג שויבלה שר האוצר של גרמניה, וולפגנג שויבלה צילום: בלומברג

 

השרים דנו היום במהלכים שנוקטת ממשלת ספרד ליציאה מהמשבר, בהסכם האיחוד הבנקאי המתגבש בין מדינות הגוש וברעיון שצבר באחרונה תאוצה בקרב בכירים באיחוד - יצירת תקציב מרכזי נפרד ואחיד לגוש היורו עם משרד אוצר משותף. ז'אן־קלוד יונקר, ראש ממשלת לוקסמבורג שהוא גם ראש פורום שרי האוצר של גוש היורו, אמר כי אין לו "שום התנגדות עקרונית" לרעיון התקציב המשותף.

 

השרים השיקו אתמול באופן רשמי את מי שזכתה לכינוי "הבזוקה הגדולה" - קרן הייצוב הקבועה של אירופה (ESM). הקרן תשמש למתן הלוואות למדינות בגוש היורו בתמורה לרפורמות פיסקאליות ומבניות מעמיקות.

 

"ספרד עושה מה שצריך"

ספרד, הכלכלה הרביעית בגודלה בגוש היורו, היא אחת המדינות הראשונות שיכולות לפנות ל־ESM, בייחוד לנוכח המשך החרפתו של משבר החובות במדינה. ואולם, ראש הממשלה מריאנו ראחוי מסרב לבקש חילוץ באופן רשמי כדי להימנע מטלטלות כלכליות נוספות, בין היתר בשל הלחץ הציבורי הגובר נגד צעדי הצנע שגזרה הממשלה.

 

השרים אמרו כי ספרד בינתיים לא זקוקה לעזרת קרן החילוץ וכי "היא עושה כל מה שדרוש מבחינת התקציב והרפורמות המבניות", כפי שהצהיר שר האוצר של גרמניה וולפגנג שויבלה. לדבריו, "יש לה בעיה עם מגזר הבנקאות ולכן היא מקבלת עזרה בהזרמת סיוע לבנקים".

 

השקת הקרן היא צעד חשוב כשלעצמו בהתמודדות עם המשבר. בקופת הקרן יהיו 200 מיליארד יורו שניתן יהיה להעביר מיידית לכל מדינה שתזדקק להם - חיזוק משמעותי לחומת האש האירופית, לצד תוכנית רכישת האג"ח של דראגי. בהמשך היקף הקרן צפוי לגדול עד ל־500 מיליארד יורו.

 

שרי האוצר של גוש היורו וגורמים רשמיים באיחוד יזמו את הקמת הקרן לפני שנתיים, כנשק להתמודדות עם הבעיות הפיננסיות שלהן עשוי להידרש האזור, אולם קרוב לוודאי שחלק גדול ממנה יועבר להתמודדות עם מגזר הבנקים הקורס של ספרד. היא עשויה לשמש גם להבהלת ספקולנטים בשוקי האג"ח שאולי מתכננים להעלות את הריביות על חובות של ממשלות מתקשות כמו מדריד.

 

הבזוקה אולי לא תירה בזמן

אולם בדומה לרבים מהפתרונות לבעיותיו של גוש היורו, המציאות שעמה תיאלץ הקרן להתמודד הרבה פחות פשוטה מאשר התיאוריה שמאחוריה. "הניו יורק טיימס" מדווח כי השרים עדיין לא מסכימים על האופן שבו תפעל הקרן, ולא ברור עד כמה היא תצליח לגייס כספים ביעילות. כלומר, עדיין לא בטוח שהבזוקה תוכל לירות בזמן כדי להציל מדינות כמו ספרד שכבר שקועות עמוק במשבר.

 

בראש ובראשונה, הבזוקה עדיין לא טעונה בכמות התחמושת הפיננסית הדרושה לה, מפני שלראשונה, הקרן תמומן על ידי 17 החברות בגוש היורו ולא על ידי ערבויות ממשלתיות. כל ממשלה בגוש היורו תעביר סכום התחלתי באופן יחסי לגודל כלכלתה. אולם עד 2014, סכום זה יסתכם ב־80 מיליארד יורו בלבד. הבזוקה תהיה טעונה במלואה ב־500 מיליארד יורו רק על ידי מכירת אג"ח של ה־ESM בשוק הפתוח, והשתתפות הממשלות משמשת כעירבון. 500 מיליארד היורו אמורים לשמש בהמשך לבלימת הידרדרות מדינות מוכות חוב בדרכים שונות, ובהן הלוואות, רכישת אג"ח או מתן קווי אשראי זהירים.

 

מדינות גוש היורו טרם הגיעו להסכמה על הנסיבות שבמסגרתן יאשרו להשתמש בקרן להעברה ישירה של כספים לבנקים של מדינות, כפי שהיתה רוצה ספרד, כדי להימנע מהעמסת חובות נוספים על מאזני הממשלות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x