ראש ממשלת איטליה הודיע במפתיע על הקלה במס הכנסה
בתום פגישת קבינט מרתונית לאישור התקציב בישר מריו מונטי על הורדה של 1% במס הכנסה לבעלי המשכורות הנמוכות. במקביל: המע"מ יועלה ב־1% ומס חדש יוטל על עסקאות פיננסיות. קרן המטבע בטוקיו: "גוש היורו עדיין חשוף לסכנת פירוק"
ראש ממשלת איטליה מריו מונטי הודיע היום (ד') במפתיע על הורדת שיעור מס הכנסה לשתי מדרגות השכר הנמוכות ביותר במדינה.
- הדלק יקר? באיטליה קונים יותר אופניים ממכוניות
- "איטליה וספרד לא יבקשו חילוצים"
- הולנד ומונטי: לעבור כבר מינואר לפיקוח משותף על הבנקים
הצעד הבלתי צפוי, המעניק תמיכה בלתי מעורערת למשקי הבית הנאנקים תחת כובד המיתון, הוצג בשעות הבוקר המוקדמות בעקבות פגישת קבינט מרתונית לאישור התקציב השנתי. כמו כן הודיע מונטי על העלאה של 1% במע"מ שתיכנס לתוקפה ביוני 2013 ועל שורה של קיצוצים בתקציב. זאת במקום העלאה של 2% שעליה דובר בשלב מוקדם יותר.
חבילת התמריצים והקיצוצים המשולבת, שהיקפה 11.6 מיליארד יורו, אמורה לסייע לאיטליה לעמוד ביעדי התקציב שעליהם הוסכם עם מנגנון הייצוב של האיחוד האירופי.
מונטי מסר כי הקלות המס הן הוכחה לכך כי צעדי הצנע הכואבים אכן מתחילים להניב תוצאות. "היום אנחנו יכולים להיווכח כי המשמעת התקציבית משתלמת והגיונית משום שאנחנו יכולים כבר להרשות לעצמנו הקלה מסוימת", אמר לעיתונאים בתום פגישת הקבינט.
מדובר בקיצוץ של 1% שיתבצע בשתי מדרגות השכר הנמוכות ביותר ואשר צפוי לעלות לקופת המדינה 5 מיליארד יורו - כך לפי מקור במשרד האוצר. במסגרת הצעדים החדשים, מס הכנסה יירד ל־22% מ־23% למשתכרים פחות מ־15 אלף יורו בשנה ול־26% מ־27% למשתכרים בין 15,001 ל־28 אלף יורו בשנה.
צעדי הצנע הקשים שהטיל מונטי מאז כינון ממשלת הטכנוקרטים בנובמבר גררו למיתון את הכלכלה השלישית בגודלה בגוש היורו ועוררו גל של ביקורת מכל קצוות הקשת הפוליטית.
צעדים נוספים כוללים מס חדש על עסקאות פיננסיות ו"התערבות פיסקאלית", שטיבה לא פורט, בפעילות של בנקים וחברות ביטוח אשר תאפשר גם היא את מימון הצעדים הללו - נאמר בהודעה.
בתוך כך קראה היום קרן המטבע המתכנסת בטוקיו לקובעי המדיניות באירופה להדק את הקשרים הפיננסיים והפיסקאליים בגוש היורו בדחיפות. "למרות צעדים חשובים שכבר ננקטו, האג'נדה עדיין לוקה בחסר באופן קריטי וחושפת את גוש היורו להסלמה בבריחת ההון ולסכנת פירוק", נמסר בדו"ח של הקרן. כן מסרה הקרן כי הבנקים האירופים ייאלצו ככל הנראה למכור נכסים בשווי של עד 4.5 טריליון דולר עד 2013, עלייה של 18% לעומת הערכות קודמות. זאת אם קובעי המדיניות לא יעמדו בהתחייבויותיהם לבלום את המשבר. צעד זה של הבנקים עלול לכווץ את היקף האשראי המוקצה למדינות הפריפריה של היבשת ב־9% לכל הפחות עד לסוף 2013, מה שיפגע עוד יותר בהתאוששות.
לדברי הקרן, משבר החוב הפוקד את היבשת מהווה את האיום העיקרי על היציבות הפיננסית העולמית אשר נחלשה במידה רבה בששת החודשים האחרונים, עובדה שערערה עוד יותר את אמון המשקיעים.