ראיון כלכליסט
"הסיכון בכלכלה הרוסית רב. אין כמעט במה להשקיע"
יו"ר בנק MDM אולג ויוגין, מהכלכלנים הבולטים ברוסיה, אומר כי יכולת הצמיחה הפנימית של המשק הרוסי מוגבלת מאוד ומזהיר מפני האטה משמעותית שתתחיל כבר ברבעון הרביעי. "עתידה של כלכלת המדינה תלוי בשווקים חיצוניים"
כלכלת רוסיה צפויה להאטה משמעותית ב־2013, שתתחיל כבר ברבעון הרביעי של השנה - כך סבור אולג ויוגין, יו"ר בנק MDM, אחד הבנקים המסחריים הפרטיים הגדולים ברוסיה.
בראיון ל"כלכליסט" במהלך כנס ולדאי המתקיים השבוע בסנט פטרסבורג, נמנע ויוגין מלכנות את המצב "משברי". עם זאת, הוא מודה כי די בשינוי קטן באקלים הכלכלי הבינלאומי הרעוע ממילא, כדי שגם הכלכלה הרוסית תשקע במשבר. לדברי ויוגין, מהכלכלנים הבולטים ברוסיה, הצפוי להתמנות בקרוב לראשות הבורסה הראשית, עתידה של כלכלת המדינה תלוי כמעט לחלוטין בשווקים חיצוניים.
מה התחזית שלך לשנה הקרובה?
"אם תהיה צמיחה, היא תהיה מאוד אטית. יכולת הצמיחה הפנימית של המשק הרוסי מוגבלת והמקורות שברשותנו יכולים לאפשר צמיחה של כ־3.5% לכל היותר. אבל במקרה של זעזועים חיצוניים, גם זה יכול להיעלם".
ויוגין מזכיר כי השוק הרוסי תלוי במידה רבה ביצוא הנפט והגז. "מבחינת מצב ההון, הכלכלה שלנו די מאוזנת. אמנם אנו רואים בריחת הון כעת, אבל דווקא זה מאפשר להעריך כי לא נראה תנועות חדות בשוק".
גם בסברבנק, הבנק הגדול ברוסיה הנמצא בשליטה ממשלתית, לא מגלים אופטימיות רבה. "ללא שינוי משמעותי במדיניות המוניטרית הנוכחית, אני מאוד פסימי לגבי השנה הבאה", אמר במהלך הכנס הרמן גרף, יו"ר סברבנק. גרף העריך את מצב הנזילות במגזר הבנקאי הרוסי כקריטי, ולדבריו, הבעיה המרכזית הנה הריביות הגבוהות במשק. הוא אף הביע פליאה על כך שהבנק המרכזי של רוסיה בחר לאחרונה להעלות את הריבית במשק, צעד שנראה לו כמוביל להאטה. "משקיעים לא מסוגלים לגייס הון בתנאי הריבית הנוכחיים", הוא אמר.
תחזית דומה פירסמה אתמול במקביל גם קרן רוביני שבה העריך הכלכלן כי במקרה הטוב כלכלת רוסיה תצמח בקצב של 3.5%. בתחזית הוא צופה כי גורמים כגון ההאטה בסין והירידה בביקושים לסחורות בשילוב המשבר האירופי המקטין את צריכת הגז והנפט - יפגעו עוד יותר במנועי הצמיחה המעטים של רוסיה.
בריחת ההון ממשיכה להיות אחת הבעיות המהותיות של הכלכלה הרוסית. במהלך תשעת החודשים הראשונים של השנה זלגו החוצה 57 מיליארד דולר, מה שהציב את רוסיה כמדינת ה־BRICS היחידה החווה בריחת הון.
כיצד מתמודדת רוסיה עם בריחת ההון המתמשכת?
"במציאות, בריחת הון היא תופעה מורכבת יותר מכפי שהיא מתוארת בדו"חות סטטיסטיים, ואני מתייחס אליה יותר כאל העברת נכסים ופחות כבריחת כסף מזומן. ישנה תופעה של רישום חברות רוסיות בחו"ל, וזה באופן אוטומטי מוציא את הונן מהמאזן של רוסיה. אבל בצורה פיזית הוא נמצא כאן, וזו הסיבה שהרובל נשאר יציב לאורך כל התקופה שבה ראינו עלייה גדולה בבריחת הון". לדעתו של ויוגין, שער הרובל יציב מספיק ואינו זקוק לתמיכה של הבנק המרכזי.
בנקאים בכירים שהשתתפו בכנס ובחרו להישאר בעילום שם, חולקים על עמדה זו ומדגישים כי יציבותו היחסית של הרובל מושגת רק בזכות דשדוש הכלכלה האירופית. לדבריהם, ברגע שזו תתחיל להתייצב נראה פיחות חד ברובל. בנקאים בכירים ברוסיה מודים כי המשקיעים מעדיפים להיפטר ממנו.
אילו ענפים אתה רואה כאטרקטיביים ביותר במציאות שנוצרה?
"בראש ובראשונה, שוק הרפואה. שוק שירותי הרפואה הפרטיים ברוסיה צומח בקצב מהיר מאוד ומהווה השקעה בעלת תשואה פוטנציאלית גדולה. כמשקיע פרטי הייתי משקיע גם בחינוך, ואני רואה גם כי שוק ה־IT והענפים המסונפים לו טרם מיצו את הפוטנציאל".
ויוגין התייחס גם להקמת סוכנות דירוג אשראי ברוסיה, בשיתוף סוכנות הדירוג האמריקאית Egan-Jones והסוכנות הסינית Dagong שתתחרה בסוכנויות הבינלאומיות.
מדוע רוסיה החליטה להקים סוכנות דירוג משלה?
"קיים צורך בסוכנויות דירוג אשראי, במיוחד לאחר שהשחקנים הקיימים הפגינו חולשה במהלך המשבר האחרון. מקור חולשתם נבע מהעובדה שאותם גופים שילמו לסוכנויות אשראי והיו, מלבד נושא הסיקור והדירוג שלהן, גם מקור ההכנסה שלהן.
האתגר הוא להקים מוסד שיסקר ויעניק דירוג מבלי להיות תלוי פיננסית בגוף המסוקר. יש לשאוף למצב שבו מי שמממן את פעילות סוכנות הדירוג הוא מי שזקוק להערכה ולמידע האובייקטיביים ביותר שניתן לספק". להערכתו של ויוגין, שלוש הסוכנויות הגדולות, מודי'ס, פיץ' ו־S&P, מעוניינות בהיווצרות שחקן חדש שיעצים את התחרות ויפיח רוח חדשה בשוק - שתדמיתו ספגה פגיעה קשה בשנים האחרונות.
בעייתיות נוספת של הכלכלה הרוסית נוגעת להשקעות, ועליה מצביעים בעיקר בסברבנק. ויוגין הסכים עם עמיתיו מענק הבנקאות המקומי והסביר את מלכוד ההשקעות שבו נמצאת רוסיה. אחד הגורמים הבכירים במערכת הבנקאית של רוסיה הבהיר במהלך הכנס כי הוא מעוניין מאוד לבצע השקעות, אך לדבריו, לאחר שפרויקטים ותוכניות עסקיות נבדקות, שום דבר לא נראה אטרקטיבי. זאת, לדבריו, גם אם מדובר בפרויקטים גדולים בתחומי הנדל"ן והתשתיות וגם אם מדובר במוסקבה, הנתפסת כיעד ההשקעות האטרקטיבי ביותר ברוסיה.
"יש היום ביקוש עצום לכסף ברוסיה", מסכם ויוגין. "מצד אחד, יזמים זקוקים לאשראי ומעוניינים בביצוע פרויקטים שונים ומגוונים, ומצד שני רמת הסיכון בכלכלה הרוסית היא כה גדולה, שנוצר מצב אבסורדי שבו כמעט לא נשאר היכן להשקיע בה".
אולג ויוגין (60)
תפקיד: מנכ"ל הבנק הפרטי הרוסי MDM
קריירה: שימש במגוון תפקידים בכירים בממשלת רוסיה, כולל סגן ראשון לשר האוצר, סגן יו"ר הבנק המרכזי ויועץ לראש הממשלה
עוד משהו: כיהן כיו"ר הגוף הממשלתי לפיקוח על השווקים הפיננסיים