$
כלכלה ומדיניות

תחקיר: 28 דירקטורי קש מנהלים 21 אלף חברות במקלטי מס

כדי שחברות יוכלו ליהנות מחשאיות, סוכנויות מוכרות להן דירקטורים ששמם מופיע על מסמכי העסקאות. בין החברות שחושף "הגרדיאן": משפחת חכמי המתוארת כמשפחה ישראלית אמידה שקנתה בניין משרדים בלונדון באמצעות חברה באיי הבתולה

סוכנויות הידיעות 22:3226.11.12

תחקיר של "הגרדיאן" הבריטי שנערך בשיתוף ארגון עיתונאי התחקירים הבינלאומי, חשף תעשיית מקלטי מס ענפה שמאפשרת למשתמשים בה להתחמק ממס וגם להסתיר נכסים. התעשייה הזו מנוהלת בידי קומץ דירקטורים שמוכרים את שמם לכל המעוניין.

 

 

 

יותר מ-21.5 אלף חברות זוהו באמצעות התחקיר כמי שניצלו את שירותיהם של 28 דירקטורים. הדירקטורים שיחקו תפקיד מפתח בשמירה על חשאיותן של מאות אלפי עסקאות מסחריות. הם עשו זאת באמצעות מכירת השמות שלהם למטרת שימוש במסמכים הרשמיים של החברה ונעזרו לשם כך בכתובות עלומות במגוון אתרים לא מוכרים במקומות שונים בעולם.

לפי החוק הבריטי אין מדובר בהתנהלות לא חוקית, ולפעמים הדירקטורים אכן אוחזים בתפקיד לגיטימי לגמרי. עם זאת, לפי התחקיר, הקבוצה הספציפית הזו של דירקטורים רק מעמידה פנים כאילו היא מנהלת את החברות.

 

עוד עולה מהתחקיר כי חברות אלו לעתים קרובות רשומות באופן אנונימי באיי הבתולה הבריטיים, אך גם באירלנד, בניו זילנד, בבליז ובבריטניה עצמה. בבריטניה פועלות יותר מתריסר סוכנויות המוכרות חברות במקלטי מס, וכמה מהן גם מספקות דירקטורים בדויים. כך, למשל, הזוג הבריטי שרה ואדוארד פטר־מירס, שהיגרו מהאי סארק באיי התעלה הבריטיים לאי הקאריבי נביס, מכרו את שירותיהם ליותר מ־2,000 גורמים עסקיים והשמות שלהם מתנוססים על שלל פעילויות, החל בחברות רוסיות המשווקת נדל"ן יוקרה וכלה בעסקי פורנוגרפיה ובאתרי קזינו.

 

 

 צילום: איי אף פי

 

הדירקטורים הבדויים מספקים חיסיון למגוון בעלים אמיתיים, ובהם חוקיים לחלוטין, המונים אוליגרכים רוסים מחד וספקולנטים דיסקרטיים בשוק הנדל"ן הבריטי מאידך. דבר אחד בלבד מאחד בין כולם: הכמיהה שלהם לחשאיות.

 

עם בעלי החברות ש"הגרדיאן" חשף את שמם ניתן למנות גם את משפחת חכמי, המתוארת בעיתון כמשפחה ישראלית אמידה, שהשתמשה בכיסוי של חברה באיי הבתולה הבריטיים כדי לרכוש בניין משרדים בלונדון ב־26 מיליון ליש"ט. דובר מטעם משפחת חכמי מסר בתגובה ל"גרדיאן" הבריטי: "העסקה הוצגה על ידי שותף במיזם שהקים את החברה ואת מבנה האחזקות שלה".

 

עוד בעלי חברות שנחשפו כוללים את ולדימיר אנטונוב, המיליארדר הרוסי שרכש את מועדון פורטסמות' אשר מתגורר בלונדון ונלחם נגד הסגרתו לליטא, שם היה בעל השליטה בבנק. גורם נוסף המוזכר בכתבה הוא יאיר שפיצר, מהנדס תוכנה מצפון לונדון שקנה ומכר דירות בבירה הבריטית. שפיצר אמר לעיתון: "קיבלנו ייעוץ מרואי חשבון בריטים שאמרו כי המבנה הזה חוקי לחלוטין".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x