אובמה מנסה לקדם פתרון ל"צוק הפיסקאלי": "איש לא יכול לקבל 100%"
נשיא ארה"ב דחק במחוקקים לקבל הסכם מצומצם וזמני, במקביל לניסיונות להשגת הסכם מקיף וכולל; זאת בעקבות מבוי סתום נוסף במו"מ
- אנליסטים: "לביינר אין הרבה מרחב פעולה במשבר הצוק הפיסקאלי"
- רוביני: "ארה"ב תיפול מהצוק הפיסקאלי, אך השווקים יכפו הסכם"
- שמים את הממשל החדש בפרופורציה
אובמה הדגיש כי הוא מעוניין שמנהיגי שתי המפלגות ישתפו פעולה להשגת הסכם זמני במקביל לעבודה על השגת הסכם מקיף יותר. הקונגרס והסנאט יצאו אתמול לחופשת חג המולד, וישובו לפעילות רק ב-27 בדצמבר, ואז יימשכו במאמצים להימנע מגלישה "הצוק הפיסקאלי".
"אני עדיין מעוניין ומוכן להשיג חבילה מקיפה", הדגיש אובמה. לדבריו, ניתן להשיג תכנית "בין אם בפעם אחת או אם היא מושגת במספר צעדים נפרדים. קיראו לי אופטימיסט חסר תקנה, אך אני ממשיך להאמין שנוכל לעשות זאת".
אובמה אף ציין כי "כולנו מסכימים" על כך שבתחילת השנה שיעורי המס לא צריכים לעלות עבור 98% ממשלמי היסים. כמו כן ברצונו להאריך את הזכאות לקבלת דמי אבטלה, שכן במידה והזכאות לא תוארך, שני מיליון אמריקאיים יאבדו את הזכות כבר בינואר. אובמה רוצה גם לקבל התחייבות נושא קיצוצי ההוצאות יטופל בשנה הבאה.
הנשיא נפגש אתמול עם יו"ר בית הנבחרים, ג'ון ביינר, ועם מנהיג הרוב בסנאט, הארי ריד. לאחר סיום הפגישה, הוא יצא לחופשה משפחתית בהוואי, שבה יחגוג את חג המולד. אובמה הדגיש כי הוא ישוב בשבוע הבא להמשך המגעים.
הקשיים של ביינר עם חברי מפלגתו
בתחילת היום הדגיש ביינר כי הוא אינו מתכוון לפרוש מהמגעים ליישוב "הצוק הפיסקאלי", זאת על אף שרק יום קודם בוטלה הצבעה בקונגרס על הצעה שהגיש ושנועדה להפעיל לחץ על הנשיא. "לא היו לנו מספיק קולות כדי להעביר את ההצעה", הודה ביינר במסיבת עיתונאים שקיים, "זה היה רצונו של הקונגרס". על פי ההצעה הזו, הקלות המס היו מוארכות גם עבור מי שמרוויח מיליון דולר, אך חברי הקונגרס הריפובליקנים התנגדו לכך. אולם כעת נותרו רק עשרה ימים בלבד לפני ש"הצוק הפיסקאלי" - העלאות המס וקיצוצי ההוצאות בהיקף של 607 מיליארד דולר - ייכנסו לתוקף באופן אוטומטי.
"בשורה התחתונה, כמעט שאין סיכוי שעד סוף השנה תעבור חקיקה שתתייחס לחלק המרכזי בסוגיית 'צוק הפיסקאלי'", העריך אנליסט נומורה סקיורטיס לואיס אלכסנדר.
בנושאים רבים אמנם חלה התקרבות בין אובמה והרפובליקנים, אולם שאלת העלאת המסים נותרה הסוגייה המרכזית שמעוררת בעיות. "אני לא רוצה שהמסים יעלו. הרפובליקנים לא רוצים שהמסים יעלו. אבל אנחנו שולטים רק בקונגרס, והדמוקרטים ממשיכים לנהל את וושינגטון", הוסיף ביינר.