$
כלכלה ומדיניות

המנהיג הטרי של סין מצית מחדש את התקווה לרפורמות

פחות מחודש אחרי שקיבל לידיו את מושכות ההנהגה, שי ג'ינפינג לא מבזבז זמן. הביקור הסימבולי שערך בעיר התעשייתית שנג'ן אותת לעולם שהמפלגה הקומוניסטית לא רק תשמר את הרפורמות שהפכו את סין לנס כלכלי, אלא גם תיזום חדשות

רחל בית-אריה, בייג'ינג 22:3925.12.12

חודש לתוך תפקידו החדש כמנהיג העליון של סין, שי ג'ינפינג מתחיל לגלות סימנים שהוא אכן מתכוון לקדם רפורמות ולסטות במידה מסוימת מהדרך שהוביל חו ג'ינטאו, קודמו בתפקיד. גם אם השינויים הם בינתיים סגנוניים בלבד, רבים מצפים משי לתוכנית מקיפה לרפורמה כלכלית. הנתונים האחרונים של כלכלת סין הופכים את הצורך ברפורמה לדחוף.

 

הנתונים הכלכליים לחודש נובמבר שפורסמו בסוף השבוע הראו תמונה בעייתית: היצוא הסיני עלה ב־2.9% בלבד לעומת השנה שעברה, הרחק מתחת לציפיות רוב האנליסטים, בעיקר בשל המשבר באירופה שהיצוא אליה צנח ב־18%. היבוא לתוך סין כלל לא עלה לעומת התקופה המקבילה אשתקד. נתוני היבוא נותנים אינדיקציה להגדלת הצריכה הפרטית, כשהן ממשלת סין והן משקיפים חיצוניים סבורים שהמדינה צריכה לאזן את המשק המקומי מכלכלה מבוססת השקעות ויצוא לכיוון של יותר צריכה.

 

בינתיים נראה שהמגמה הזו אינה מתקדמת וכי למרות אזהרות רבות של כלכלנים, נווטי המשק הסיני חוזרים לשיטה של 2008 ומקווים לחלץ את הכלכלה המאטה, ולחזור לצמיחה איתנה בעזרת הלוואות רבות מהבנקים בבעלות המדינה לפרויקטים של בנייה ותשתיות. השיטה פעלה בעבר ושמרה על סין מהאטה חמורה, אך גם יצרה הר של חובות נסתרים ובועת נדל"ן אימתנית. חוסר האיזון הזה יהיה כנראה הנושא הראשון שעמו יצטרך הממשל החדש להתמודד.

 

ברוח הרפורמות של דנג

 

בשבוע שעבר יצא שי לביקור הראשון שלו מחוץ לבייג'ינג מאז 8 בנובמבר, למזכיר המפלגה הקומוניסטית. כיעד ראשון הוא בחר בעיר התעשייה העצומה שנג'ן, הסמוכה להונג קונג. בסיור שנמשך שלושה ימים ביקר שי גם בג'וחאי, עיר תעשייה נוספת על החוף הדרומי של סין, ובבירת מחוז גואנגדונג, גואנגג'ואו. למרות ניסיון לשמור על פרופיל נמוך, ביקורו של שי במפעל, בפארק עירוני ובמטה של ענקית האינטרנט טנסנט עורר הדים רבים, בעיקר בשל הדמיון ל"סיור דרומי" אחר, ששינה את ההיסטוריה של סין.

 

אזרחים סינים מתבוננים במסיבת עיתונאים של שי ג'ינפינג אזרחים סינים מתבוננים במסיבת עיתונאים של שי ג'ינפינג צילום: בלומברג

 

ב־1992 דנג שיאופינג, מנהיג סין דאז ומי שהוביל את הרפורמות שהפכו את המדינה לנס הכלכלי המוכר היום, ביקר במחוז גואנגדונג הדרומי ונשא נאום בשנג'ן, שהיתה אז עיירת דייגים זעירה על גבול הונג קונג. דנג הכריז עוד קודם לכן על העיירה כאזור פיתוח מיוחד, לפי עצתו של מושל גואנגדונג שי ג'ונגשון, אביו של המנהיג הנוכחי. ב־1992 הוא השיק שם את הניסוי האורבני של סין.

 

ב־20 השנים שחלפו מאז, הפכה שנג'ן לעיר של מיליוני תושבים ולמרכז הבלתי מעורער של תעשיית האלקטרוניקה העולמית, תוך שהיא גוררת אחריה את המדינה כולה לתנופת פיתוח ועיור חסרת תקדים: הסיור הדרומי של דנג יצר למעשה את סין המוכרת כיום, על עוצמתה הכלכלית ועל חולשותיה.

 

שי לא יצא בהכרזות גדולות, לפחות בינתיים. "אני סבור שיהיו שינויים לאחר שההנהגה תתבסס, אבל הם יהיו שינויים קטנים והדרגתיים, אין מה לצפות לצעדים גורפים", אמר ל"כלכליסט" אמיר גלאור, הנציג הבכיר של קונצרן אי.די.בי בסין.

 

מזכ"ל המפלגה היוצא, חו ג'ינטאו מזכ"ל המפלגה היוצא, חו ג'ינטאו צילום: בלומברג

 

השינוי הבולט ששי הפגין היה במראה ובהתנהגות שלו. רק יום לפני שיצא לשנג'ן קראה צמרת המפלגה לפקידים בכל רמות השלטון להימנע מפורמליות, מטקסים אקסטרווגנטיים ומסידורי ביטחון שיפריעו לחיי התושבים, ונראה ששי החליט לתת דוגמה אישית. הסיור בדרום התקיים בפרופיל נמוך ביותר, עם אבטחה מינימלית. שי ביקר בפארק עירוני בשנג'ן ופטפט שם עם תושבים מקומיים ומבקרים, שלפי העדויות מהמקום לא נבחרו או תודרכו מראש - סטייה חדה מהסביבה הסטרילית שבה התנהלה ההנהגה הבכירה של סין עד לאחרונה. בפגישה עם יזמים בגואנגג'ואו הופיעו שי ופמלייתו בצווארון פתוח ללא עניבה.

 

ייתכן כי הביקור והפגישה עם יזמים מסמנים מדיניות חדשה של עידוד המגזר הפרטי, שנדחק בשנים האחרונות לטובת חברות הענק הממשלתיות. בביקור הדגיש שי את הצורך "לשכלל את כלכלת השוק", וכן דיבר באריכות על חיזוק שלטון החוק - קריצה ברורה לכיוון המגזר הפרטי ואזרחים פרטיים שחשים כי המערכת הסינית אינה הוגנת, וכי התנהלות המערכת המשפטית אינה מספקת להם ביטחון או שוויון בפני החוק.

 

בביקור בפארק גבעת הלוטוס בשנג'ן הניח שי פרחים והשתחווה בפני אנדרטה לזכרו של דנג שיאופינג, בסימן ברור לכך שהוא מבקש לשחזר את ההצלחה של דנג ולהמשיך את הרפורמות הכלכליות שהמנהיג המנוח התחיל בהן. בסוף נובמבר, מעט לאחר שנבחר, דיבר שי בבייג'ינג על הגשמת "החלום הסיני" ועל ה"התחדשות" של האומה.

 

הכוונה מאחורי הביטויים העמומים האלה נתונה לפרשנות רחבה. יש מי שמקשרים את המילים לרצון בדחיפת רפורמות כלכליות משמעותיות שנעצרו בעשור האחרון תחת חו - עשור שבו למרות צמיחה מסחררת, התקשתה סין להציג חזון מחודש. יש גם מי שרואה בדיבור על התחדשות לאומית דווקא קריאה להתחזקות צבאית, ופנייה לרגשות לאומניים שבלטו לאחרונה בהפגנות אנטי־יפניות שפרצו במדינה ככל הנראה בעידוד השלטון.

 

מתרגשים מהלוק החדש

 

תהיה הכוונה מאחורי הדברים מה שתהיה, המראה החדש של שי עורר התרגשות רבה. אזרחים בשנג'ן העלו תמונות לסינה וויבו, הרשת החברתית הגדולה בסין, שבהן נראה שי מחייך ומנופף בידו מבעד לחלון מכונית השרד שלו. התמונות זכו למיליוני שיתופים ולאלפי פוסטים שהעירו על השינוי מהתנהגותו של מזכ"ל המפלגה הקודם, חו ג'ינטאו.

 

גולשים רבים העירו ששי נראה נינוח, צנוע וכריזמטי "כמו שמנהיג צריך להיראות", אך אחרים הדגישו שהמבחן האמיתי יהיה במעשים ולא רק בהופעה. "אני מקווה שההנהגה החדשה תוכל לשקם את אמון הציבור ולהביא תקווה חדשה לסין", כתבה הגולשת find_moon, וגולש בכינוי גווילי דה שיאנגשיאנג היה בוטה יותר: "המבחן יהיה במלחמה בשחיתות" - כך לפי הבלוג offbratchina שאסף תגובות גולשים.

 

 

 

למרות איתותים על שינויים כלכליים, לא נראה כי רפורמה פוליטית כלשהי צפויה בקרוב. "דווקא מנהיגים בעלי אישיות חזקה מעוורים את עיני הציבור", כתב צ'אנג פינג, עיתונאי ותיק שנאלץ לעזוב את סין לטובת הונג קונג בגלל הצקות מהשלטון, בעיתון בהונג קונג. "ייתכן שמנהיגים בינוניים יהיו טובים יותר לחברה שמחפשת קדמה". הוא הזכיר כי בעבר רטוריקה רפורמיסטית לא הניבה הרבה תוצאות.

 

מתרחק מההנהגה הקודמת

 

חו ג'ינטאו וראש הממשלה שלו וון ג'יה־באו נתפסו גם הם כרפורמטורים כשעלו לשלטון בסוף 2002, אך לאחר כמה צעדים זהירים שנעשו בצל מגפת הסארס שפרצה מיד בתחילת שלטונם, העידן שלהם התאפיין דווקא בשמרנות פוליטית וכלכלית גוברת. אחת ממשימותיהם העיקריות היתה הקטנת הפערים הכלכליים במדינה, אך אלה רק התרחבו במידה כזו שלפני כמה שנים הפסיקה סין לפרסם את נתוני מדד הג'יני, המודד אי־שוויון, מחשש לתסיסה חברתית אם הנתונים יפורסמו.

מחקר של אוניברסיטת דרום־מערב סין שפורסם ב־9 בדצמבר קבע כי מדד הג'יני של סין כבר עמד ב־2010 על 0.61, גבוה בהרבה מהמשוער ורחוק מעל הממוצע העולמי העומד על 0.44 (מדד 0 מייצג שוויון מוחלט ו־1 מייצג אי־שוויון מוחלט). תוכנית לצמצום הפערים שיזם וון ג'יה־באו, ראש הממשלה היוצא, אמורה להתפרסם בסוף החודש, אך עוד לפני פרסומה חשף "הוול סטריט ג'ורנל" כי חלקים רבים של התוכנית רוככו או בוטלו בלחץ של החברות הממשלתיות הגדולות שהתנגדו להעלאות שכר לעובדים.

 

הדגש הנוכחי על המורשת של דנג נועד אולי להבדיל את שי מההנהגה הקודמת ולחבר אותו למעמד הבינוני וליזמות פרטית. ביקורו הראשון של חו ג'ינטאו כשעלה לשלטון היה באתר מורשת של הצבא האדום, שם ציטט נאום של מאו דזה־דונג. השינוי בהתנהלות של שי, שמדגיש שוב ושוב את מורשת "הפתיחות והרפורמה" של דנג שיאופינג, לא יכול היה להיות בולט יותר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x