$
תעשייה ופיננסים

סליחה, תקלה: מה היו הריקולים היקרים ביותר?

מהשבתת מטוסי הבואינג 787 עקב תקלה במצבר דרך צמיגי מכוניות כושלים ועד זיהום בחמאת בוטנים ובצ'ילי; לפעמים זה עלה מאות מיליונים

סוכנויות הידיעות 22:1521.01.13

קשה לאמוד את עלותה של החלטת מינהל התעופה הפדרלי לקרקע את מטוסי הבואינג 787 לאחר שנתגלו תקלות במצברי הליתיום-יון המותקנים במטוס. למרות שלא מדובר בריקול של מוצר במובן הידוע, הרי שלהשבתת המטוסים עלולות להיות השלכות פיננסיות משמעותיות על חברת בואינג ועל לקוחותיה.

 

אך בואינג אינה החברה הראשונה שנאלצה לבצע ריקול – החזרה של מוצרים - בשל סיכוני בטיחות. לפניכם דוגמאות נוספות.

 

טיילנול

 

חברת התרופות האמריקאית טיילנול ביצעה את אחד הריקולים הידועים ביותר בעולם לאחר מותם של שבעה בני אדם  שהשתמשו בתרופות של החברה שבהם הוחדר ציאניד ב-1982. החברה שילמה למעלה מ-100 מיליון דולר כדי לבצע ריקול של בקבוקי התרופה.

 

 צילום: בלומברג

 

טויוטה

 

חברת הרכבים נאלצה לבצע ריקול ל-4.2 מיליון מכוניות מתוצרתה בשל תקלה בדוושת הגז. ריקול זה היה השני שנאלצה החברה לבצע בתוך שלושה חודשים בשל תקלות אחרות. הריקולים עלו לחברה כ-2 מיליארד דולר והחברה נאלצה לשלם עוד מיליארד דולר במסגרת הסכמי פשרה עם בעלי הרכבים.

 

רכבי טויוטה רכבי טויוטה צילום: בלומברג

 

צמיגי פיירסטון של פורד

 

בשנת 2000 נאלצה חברת הצמיגים ברג'סטון/פיירסטון לעשות ריקול של 6.5 מיליון צמיגים לאחר שאירעו מקרים שבהם הציפוי החיצוני של צמיגים שהותקנו במכוניות פורד אקספלורר וברקורי מאונטניר נפרד מגוף הצמיג בעת נסיעה מהירה. כ-200 אנשים נהרגו כתוצאה מכך ו-3,000 נפצעו. הריקול עלה לבריג'סטון 440 מיליון דולר ולפורד שלושה מיליארד דולר.

  

 צילום: בלומברג

 

ויוקס של מרק

 

ב-2004 מרק יזמה ריקול של תרופת הויוקס לטיפול בשיגרון שכן מחקרים גילו שחולים הנוטלים את התרופה זמן ממושך עלולים ללקוח בהתקפת לב או בשבץ. מרק צפתה הפסדים של 725 מיליון דולר כתוצאה מהפסקת מכירת התרופה ונאלצה לשלם 4.85 מיליארד דולר בגין 27,000 תביעות משפטיות נגדה.

 

 צילום: אי פי אי

 

סוללות סוני במחשבי דל

 

ב-2006 ביצעה חברת סוני ריקול ללמעלה מ-4 מיליון מחשבים ניידים משום שסוללות הליתיוןם-יון מתוצרתה שהותקנו בהם היוו סכנה בשל נטייתם של הסוללות להתלקח בשל חימום יתר. אנליסטים צפו שהעלות המצרפית של הריקול לסוני ולדל תגיע לכ-400 מיליון דולר.

 

 

אבקת צ'ילי

 

מכון תקני המזון הבריטי מצא שכמעט 600 מוצרי מזון מזוהמים בצבע מזון מסרטן הנמצא באבקת צ'ילי, ההפסד שנגרם לקמעונאים בבריטניה ולמותגי מזון בין-לאומיים הוערך בכמה מיליוני דולר.

 

אבקת צ'יךי (אילוסטרציה) אבקת צ'יךי (אילוסטרציה) צילום: בלומברג

 

קאדברי

 

ב-2006 נאלצה חברת הממתקים קאדברי לבצע ריקול למיליון חפיסות שוקולד לאחר שעלה החשש להימצאותו של חיידק סלמונלה בהם. על פי אומדני החברה, הריקול עלה כ-20 מיליון ליד"ט וגרם לירידה של 14% במכירות השוקולד.

 

 צילום: בלומברג

 

חמאת בוטנים

 

פאניקה בשל זיהום חיידקי סלמונלה היא הגורם העיקרי לריקול של מזון בארה"ב. ב-2009 עשתה חברת Peanut Corp ריקול ענק של משלוחי חמאת בוטנים. כתוצאה מכך, פשטה החברה את הרגל וההערכות היו שהאירוע יעלה למגדלי הבוטנים כמיליארד דולר בשל הפסדי מכירות ותוצר אבוד.

 

  צילום: בלומברג

 

בשר ווטלנד/הולמרק

 

ב-2008, הורה משרד החקלאות האמריקאי לחברה לבצע ריקול של למעלה מ-65 מיליון קילו בשר - שחלקו גם יועד לבתי ספר – שכן נמצא שהבשר אינו ראוי למאכל אדם. ווטלנד/הולמרק שילמה כמעט 500 מיליון דולר בהסכם פשרה עם ארגון זכויות בעלי חיים ולממשלה האמריקאית.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: בלומברג

 

צעצועי מטאל

 

חברת מטאל נאלצה לבצע ריקול לכמעט תשעה מיליון צעצועים מתוצרתה – כולל בובת הברבי המפורסמת – בשל חששות שבתהליך הייצור בסין נעשה שימוש יתר בעופרת בצבעי הצעצועים, הריקול עלה לחברה לא פחות מ-30 מיליון דולר.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x