$
בשולי החדשות

מבבל ועד ניו יורק: 16 הערים הגדולות בהיסטוריה העולמית

מיקום מצוין או חומות בלתי חדירות: מה היו הערים שהיוו את מרכזי הציוויליזציה, ואיך עבר ביניהן התואר העיר הגדולה ביותר בעולם

סוכנויות הידיעות 22:0707.02.13

ניו יורק במאה ה-20 היא מה שלונדון הייתה במאה ה-19, וקונסטנטינופול מאות שנים לפניה - עד ליריחו בשנת 7000 לפנה"ס.

 

כולן קטפו בזמנן את תואר העיר הגדולה ביותר בעולם, ולמעשה היוו את מרכזי הציוויליזציות האנושיות. הן עזרו להעלות את המין האנושי לגבהים חדשים בכל הנוגע  לתרבות ולמסחר, אף שכמעט כל אחת מהן הפסידה בסופו של דבר את התואר לטובת עיר עולה אחרת, וחלקן אף נכחדו.

 

אתר ביזנס אינסיידר מפרסם את תוצאות המחקר של ההיסטוריונים טרטיוס צ'נדלר, ג'רלד פוקס וג'ורג' מודלסקי, שהצליחו לזהות מי היו הערים הגדולות ביותר לאורך ההיסטוריה - וזאת באמצעות בחינת נתונים רבים כולל נתוני מסחר, מסמכים של כנסיות, גודל המבצרים, חלוקת מזון, מקרי מוות כתוצאה מאסונות ועוד שלל נתונים.

 

16 הערים הגדולות ביותר בהיסטוריה האנושית:

 

יריחו - היתה העיר הגדולה ביותר בעולם בשנת 7000 לפנה"ס, ומנתה 2,000 תושבים

יריחו היא ככל הנראה האתר הוותיק ביותר בעולם שנותר מאוכלס באופן רציף. התושבים הראשונים התיישבו בעיר בשנת 9000 לפנה"ס. העיר השתמשה במי נהר הירדן, ונחשבה לנווה המדבר של האזור. התושבים נהגו לגדל עצי אפרסמון, שמהם ייצרו את השמן היקר ביותר בעולם העתיק. בתנ"ך היא מתוארת כעיר עצי הדקל.

 

יריחו. נווה המדבר בין ים המלח להר נבו יריחו. נווה המדבר בין ים המלח להר נבו צילום: עמית שעל

  

ארך הפכה לעיר המובילה בשנת 3500 לפנה"ס, מנתה 4,000 תושבים

 

ארך היא עיר הבירה המפורסמת של גילגמש, ועל פי הסיפורים נבנתה על ידי המלך נמרוד. ביות של חיטה והקרבה הפיסית לנהר הפרת, הטיבו עם אספקת המזון של ארך, והובילו למסחר ענף, התקדמות מבחינת יכולות כתיבה ואמנויות. הידרדרות העיר החלה בסביבות 2000 לפנה"ס, בשל מאבקים אזוריים, והיא ננטשה סופית בתקופת הכיבוש האסלאמי.

 

גילגמש. העיר ארך נבנתה על ידי המלך נמרוד גילגמש. העיר ארך נבנתה על ידי המלך נמרוד

 

מארי - הפכה לעיר המובילה בשנת 2400 לפנה"ס, מנתה 50 אלף תושבים

 

מארי נחשבה לבירת המסחר של מסופוטמיה, והייתה מרכזית בהעברת סלעים, עצים וסחורות חקלאיות ברחבי האזור. העיר הונהגה קודם על ידי המלכים השומרים ואז על ידי האמורים, שבנו בה ארמון עצום שכלל 300 חדרים.

 

מסופוטמיה. מארי היתה בירת המסחר, מרכזית בהעברת סלעים מסופוטמיה. מארי היתה בירת המסחר, מרכזית בהעברת סלעים

 

העיר נכבשה ב-1759 לפנה"ס על ידי חמורבי ואז ננטשה. בשנות ה-30 של המאה ה-20, ארכיאולוג צרפתי חשף 25 אלף לוחות אבן שנכתבו בשפה האכדית שנכחדה. רובם היו מסמכים מוניציפאליים, דיווחים כלכליים וסטטיסטיקות, בעוד ששליש היו מכתבים אישיים. הגילוי שינה את אופן ההבנה שלנו את המזרח הקרוב העתיק.

 

אור - הפכה למובילה בשנת 2100 לפנה"ס, מנתה 100 אלף אזרחים

 

אור הייתה עיר הנמל החשובה ביותר במפרץ הפרסי. היא הייתה גם עיר עשירה, שהחזיקה בכמויות עצומות של מוצרי יוקרה שנוצרו מהמתכות והאבנים היקרות שיובאו מאזורים אחרים. אולם ככל הנראה בשל בצורת, או שינויים בזרימת הנהרות, אור ננטשה לאחר שנת 500 לפנה"ס. עם זאת, היא נותרה עיר קדושה ואתר קבורה עבור אנשים מרחבי האזור. כאשר הארכיאולוגים החלו באמצע שנות ה-50 של המאה ה-19 בחפירות רציניות, הם גילו אתר קבורה רחב היקף.

 

העיר אור. ננטשה לאחר שנת 500 לפנה"ס העיר אור. ננטשה לאחר שנת 500 לפנה"ס

 

יין-שאו - הפכה למובילה בשנת 1300 לפנה"ס, מנתה 120 אלף תושבים

 

יין-שאו נולדה מחדש כבירת שושלת שאנג, אולם היא ננטשה בתחילת השלטון של שושלת ג'ואו. העיר משמשת כיום כאתר ארכיאולוגי מרכזי, וניתן למצוא בה מצבור של כתבים סיניים קדומים.

 

העיר יין-שאו. משמשת כיום כאתר ארכיאולוגי מרכזי העיר יין-שאו. משמשת כיום כאתר ארכיאולוגי מרכזי

 

בבל - הפכה למובילה בשנת 700 לפנה"ס, מנתה 100 אלף אזרחים

 

המילה בבל מעלה היום אסוציאציות של נהנתנות והיבריס. לפי התנ"ך, התושבים בעיר ניסו לבנות את המגדל שיגיע עד לשמיים. אלוהים כמובן לא התרשם ממגדל בבל, ולפי הסיפור דאג שכל אחד מהתושבים ידבר שפה אחרת.

 

בבל. נהנתנות וחטא הגאווה בבל. נהנתנות וחטא הגאווה

 

קרתגו - הפכה למובילה בשנת 300 לפנה"ס ומנתה 100 אלף אזרחים

 

קרתגו נהנתה מתואר העיר הטובה ביותר בעולם למשך תקופת זמן קצרה בלבד לפני שנחרבה על ידי הרומאים בשנת 146 לפנה"ס. מכיוון שכל תיעוד של חיי היום יום בעיר נהרסו על ידי הרומאים, כמעט ולא ידוע דבר על העיר העתיקה. 

 

קרתגו. הרומאים החריבו אותה קרתגו. הרומאים החריבו אותה

 

רומא הפכה למובילה בשנת 200 לספירה, ומנתה 1.2 מיליון אזרחים

 

היא אמנם החלה את דרכה ככפר איטלקי קטן שנוסד 1,100 שנה קודם לכן, אך רומא נהנתה במאה השנייה לספירה מפירות ההשפעה ומההישגים שלה. בשלב זה העיר תפקדה כדיקטטורה צבאית תחת שלטונו של ספטימיוס סוורוס, מהלך שהתקבל על ידי העם כצעד לתיקון השחיתות שאפיינה את שלטון הקיסרים. רומא הפכה לעיר כל כך גדולה הודות לכך שגבתה מסים ומזון ממרבית אירופה ואגן הים התיכון, אולם מעמדה בהמשך כלל לא היה יציב. עד שנת 273 לספירה, מנתה העיר פחות מ-500 אלף תושבים וזמנים קשים חיכו לה מעבר לפינה.

 

בזיליקת פטר הקדוש ברומא. זמנים קשים מעבר לפינה בזיליקת פטר הקדוש ברומא. זמנים קשים מעבר לפינה צילום: בלומברג

 

קונסטנטינופול הפכה למובילה בשנת 600 לספירה ומנתה 600 אלף אזרחים

 

בשנת 600 לספירה קונסטנטינופול נלחמה עבור ההישרדות שלה. שבטים נודדים ממזרח אירופה פשטו על העיר ממערב והפרסים הכו את הגנת העיר במזרח. העיר ניצלה הודות לשילוב של חומות בלתי חדירות, חיל הים שלה והגעתו של הקיסר לעתיד פלביוס הרקליוס אוגוסטוס, שהצליח להדוף את הפרסים. היום העיר קרויה איסטנבול. אולם עד שנת 618 לספירה, בעקבות קשיי המלחמות ודלדול אספקת התבואה ממצרים, אוכלוסיית העיר פחתה לעשירית משהייתה 18 שנה קודם לכן. 

 

קונסטנטינופול. היום אתם מכירים אותה כאיסטנבול קונסטנטינופול. היום אתם מכירים אותה כאיסטנבול

 

בגדד - הפכה למובילה בשנת 900 לספירה ומנתה 900 אלף אזרחים

 

בשנת 900 לספירה, בגדד עמדה במרכז תור הזהב של האסלאם - רנסנס במזרח התיכון שנמשך 500 שנה, שהחל עם הקמת העיר והסתיים בשנת 1250 לספירה עם הפלישה המונגולית. הנאורות של בגדד עזרה להגן על שלל טקסטים עתיקים של העולם המערבי. שיתוף חופשי של רעיונות הוא שאחראי ככל הנראה להתפוצצות האוכלוסין, שכן סוחרים מרחבי העולם הגיעו לעיר והחליפו שיטות חקלאות ביניהם. התוצאה באה לידי ביטוי במהפכה החקלאית הערבית, והחלת גישה מדעית לחקלאות שעדיין בשימוש.

 

בגדד. תור הזהב של האסלאם בגדד. תור הזהב של האסלאם

 

קאי פינג הפכה למובילה בשנת 1200 לספירה ומנתה מיליון אזרחים

 

במשך מאות שנים, בשל מיקומה המרכזי בסמוך לארבע תעלות מרכזיות, קאי פינג הפכה לעיר הבירה של חלק ניכר של סין. עד שנת 1200 לספירה, היא הוקפה על ידי שלוש טבעות של חומות שנועדו להגן עליה. אולם על אף המבצרים, העיר התגלתה כאחת הנפגעות הראשונות במלחמה עם המונגולים, שנמשכה 40 שנה. ב-1234 היא נבזזה והתושבים נסו ממנה. קאי פינג ידועה גם בשל קהילת היהודים שלה, שנחשבת לוותיקה ביותר בסין.

 

קאי פינג. שלוש טבעות של חומות קאי פינג. שלוש טבעות של חומות

 

בייג'ינג הפכה למובילה בשנת 1500 לספירה, ומנתה מיליון תושבים

 

בשנת 1400 לספירה החליטו מנהיגי בייג'ינג לבנות את מחסן ג'ינגטונג שבו אוחסנה התבואה שנאספה כמסים מתושבי האזור. בניית המחסן נועדה לסייע להאכיל את האוכלוסייה ההולכת וגדלה. כתוצאה מכך, נמנעו עליות מחירים ואינפלציה, שעזרו לעיר להפוך לגדולה ביותר בעולם, תוצאה שהובילה לכך שהביקוש גם כן רק הלך וגדל.

 

ארמון העיר האסורה בבייג'ינג. מחסן תבואה עזר לעיר להפוך לגדולה בעולם ארמון העיר האסורה בבייג'ינג. מחסן תבואה עזר לעיר להפוך לגדולה בעולם צילום: איי אף פי

 

איוטהאיה הפכה למובילה בשנת 1700 לספירה ומנתה מיליון תושבים

 

איוטהאיה, שימשה כבירה של תאילנד במשך 400 שנה, והוגדרה על ידי הדיפלומטים שביקרו בה כעיר היפה ביותר בעולם. בעקבות המשיכה הגבוהה שלה ב-1767 היא הותקפה על ידי הבורמזים, והבירה הועברה למיקומה הנוכחי – בנגקוק.

 

איוטהאיה. הותקפה על ידי הבורמזים איוטהאיה. הותקפה על ידי הבורמזים

לונדון הפכה למובילה בשנת 1825 לספירה ומנתה 1.335 מיליון תושבים

 

בעוד שהאימפריה הבריטית התפשטה ברחבי העולם והכניסה הון רב לחלק קטן מאנגליה, לונדון עוד הייתה עיר ענייה ב-1825, והפשע השתולל בה. רק ב-1829 הפעילה הממשלה כוח משטרתי במשרה מלאה.

 

כיכר טרפלגר בלונדון. היתה עיר ענייה שהפשע השתולל בה כיכר טרפלגר בלונדון. היתה עיר ענייה שהפשע השתולל בה צילום: cc by by diamond geezer

 

ניו יורק הפכה למובילה ב-1925 ומנתה 7.744 מיליון תושבים

 

ניו יורק קיבלה את צורתה המודרנית ב-1914 כאשר הברונקס נוסף כרובע החמישי שלה. זו הייתה עיר שהביטה לעתיד על ידי בניית גורדי שחקים ותכניות להמשיך ולבנות בניינים גבוהים יותר ויותר. על אף השפל הגדול שהחל ב-1929, עד 1931 נבנו בניו יורק בניין קרייזלר, האמפייר סטייט בילדינג, בניין לינקולן ועוד רבים. 

 

האמפייר סטייט בילנדינג בניו יורק. העיר הביטה לעתיד על ידי בניית גורדי שחקים האמפייר סטייט בילנדינג בניו יורק. העיר הביטה לעתיד על ידי בניית גורדי שחקים צילום: בלומברג

 

טוקיו הפכה למובילה ב-1968, ומנתה 20.5 מיליון תושבים

 

העוול הכלכלי שליווה את מלחמת העולם השנייה המשיך לאיים על עתידה הכלכלי של יפן עד שנות ה-50. אולם ב-1968 יפן הצליחה להשיג עלייה בעקומת הצמיחה, הן בכלכלה והן בגודל האוכלוסייה. התקופה בין 1950 ל-1990 מוגדרת ביפן כנס פוסט המלחמה, תקופת השגשוג הגדולה ביותר בהיסטוריה של המדינה.

 

טוקיו. נס פוסט המלחמה טוקיו. נס פוסט המלחמה צילום: בלומברג

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x