$
תעשייה ופיננסים

חברת פוטאש כבר שילמה על התנהגותה הקרטלית בארה"ב

יצרנית הדשנים הגדולה בעולם, פוטאש, הודיעה כי היא מסכימה לשלם 43.75 מיליון דולר כדי להסדיר שמונה תביעות שהוגשו נגדה בארה"ב על תיאום מחירים. מנכ"ל פוטאש ביל דויל: ההליך המשפטי הוא דוגמה ל"ניצול של תביעות ייצוגיות משוללות כל יסוד"

סוכנויות הידיעות 08:0406.03.13

במסגרת הסדר תביעות שהושג לפני כחודש, הסכים האיגוד הקנדי של יצואני האשלג, Canpotex, לשלם קרוב ל־100 מיליון דולר לחקלאים ולרוכשי אשלג נוספים, לאחר שאלו תבעו אותה על תיאום מחירים של דשנים בעלי חשיבות עליונה לגידולים.

 

החברות פוטאש, אגריום ומוזאיק, ששייכות לאיגוד הקנדי, נמנו ברשימת שבע החברות שהוגשו נגדן תביעות במדינת אילינוי ב־2008. בתביעות נטען כי חברות המחזיקות ב־70% משוק האשלג העולמי תיאמו מחירים מתוך כוונה למקסם את המחיר לצרכן האמריקאי.

 

מכרות האשלג בקנדה מהווים מקור גדול לעתודות החומר בעולם, והחברות הפועלות במקום מחזיקות בכשליש מכלל ייצור האשלג בעולם. התובעים טענו כי במסגרת האיגוד החברות החליפו מידע חסוי על אודות הסכמים שנחתמו עם חברות מתחרות מרוסיה ובלארוס.

 

בית המשפט האמריקאי באילינוי כתב בהחלטתו: "השוק העולמי של פוטאש הוא מרוכז מאוד והלקוחות שבארה"ב מהווים אחוז גבוה מהמכירות של החברה. חברות זרות יצרו לכאורה קרטל, נקטו צעדים מחוץ לארה"ב להזנקת המחיר של המוצר שמבוקש בארה"ב, ואחר כך (אחרי שהצליחו בכך) מכרו את המוצר ללקוחות אמריקאים".

 

למרות ההסדר שהושג, כל החברות הכחישו את ההאשמות שהוצגו נגדן. פוטאש, יצרנית הדשנים הגדולה בעולם, הודיעה כי היא מסכימה לשלם 43.75 מיליון דולר כדי להסדיר שמונה תביעות נגדה בארה"ב. מוזאיק הסכימה לשלם 43.74 מיליון דולר ואילו אגריום תשלם 10 מיליון דולר במסגרת ההסדר.

 

מפעל של פוטאש מפעל של פוטאש צילום: בלומברג

 

מנכ"ל חברת פוטאש ביל דויל אמר בהצהרה חריגה בבוטותה כי ההליך המשפטי הוא דוגמה ל"ניצול של תביעות ייצוגיות" בארה"ב, שבהן "תובעים ופרקליטים בעלי אינטרס אישי" משדלים את הלקוחות שלהם לצאת ל"תביעות משוללות כל יסוד",

ומשיתים בכך על החברות את "הנטל העצום של ההוצאות והסחת הדעת הכרוכה במשפטים, אפילו שהם יודעים שאותן חברות לא עשו כל רע".

 

ברוס סיימון, עורך דינם של התובעים, דחה את הטענות של דויל ובירך על ההסכם שהושג, אף שבניגוד לפרשיות גדולות אחרות בתחום הפרת חוקים להגבלים עסקיים, אף רגולטור בצפון אמריקה לא פתח בחקירה משל עצמו.

 

"מדובר בהישג עצום לעסקים קטנים ולחקלאי ארה"ב שיקבלו מעט כסף שיעזור להם בתקופה קשה זו", אמר סיימון תוך שהוא מודה שההחלטה לא תביא לכל שינוי בפעילות החברות בעתיד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x